Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391761


Шлях до світового визнання До 25-ї річниці референдуму про незалежність України

З усіх народів світу майже 200 доросли до націй, створення власних держав та визнання світової спільноти. 25 років тому до них долучилася й Україна. Визначальним для нашої Батьківщини став саме 1991-й рік.

  Перша ластівка прилетіла за рік до цього – 16 липня 1990 р., коли парламент УРСР ухвалив Декларацію про державний суверенітет України. Саме з моменту її ухвалення наша тодішня влада вже почувалася самостійніше, діяла сміливіше, менше дослухалася до вказівок з Кремля. Це був складний етап становлення, коли Україна наполегливо шукала, але ще не хотіла повної незалежності. Тут варто пригадати слова відомого письменника й громадського діяча Олеся Гончара, звернені до тодішнього Президента СРСР Горбачова: «Михайле Сергійовичу, ми ж не хочемо відокремлюватися, ми хочемо допомогти вам здійснювати перебудову, а тут керівники республіки заважають». 

Детальніше...

Разом проти СНІДу: інформаційний калейдоскоп

 

1 грудня вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема.

Чума 21-го століття, як часто сьогодні називають СНІД, була офіційно відкрита 5 червня 1981 року в Центрі контролю захворювань Сполучених Штатів Америки. Синдром набутого імунодефіциту в останні десятиліття поширюється зі швидкістю епідемії.

Детальніше...

«В гармонії з собою і світом»: бесіда

 

Існує величезна кількість людей, які відчувають внутрішню неузгодженність між сприйманням світу, себе, свого місця в суспільстві з однієї сторони і прагненнями жити в гармонії з собою і з навколишнім світом з іншого боку.

Ми стикаємося з безліччю проблем в повсякденному житті. Гармонія в перекладі з грецької означає – зв’язок, порядок, співзвуччя, лад, злагодженість, домірність, стрункий порядок, відповідність.

Детальніше...

Бесіда: « Підліток. Стиль життя. Здоров’я»

 Лише у сильному, здоровому тілі дух зберігає рівновагу, і характер розвивається у всій своїй могутності. 

Герберт Спенсер

 

 

   Видатний філософ Артур Шопенгауер сказав:«Дев’ять десятих нашого щастя залежить від здоров’я».

  Хочете бути здоровими? Розкриваємо  секрети  здоров’я ! Дізнатися про  основні правила  здоров’я  легко - для цього варто   поспілкуватися з  бібліотекарями обласної юнацької бібліотеки. Щоб залучити молодь до здорового способу життя бібліотекарі відділу абонемента завітали до Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування  №9  з  бесідою «Підліток. Стиль життя. Здоров’я». Відвідали  факультети "кравець-закрійник" та "перукар-візажист", де мали змогу поспілкуватися з  молоддю.

Детальніше...

«Українську рідну мову в дар мені батьки дали»: цикл заходів до Дня української писемності та мови

«Мова – втілення думки.
Що багатша думка, то багатша мова.
Любім її, вивчаємо її, розвиваймо її!
Борімося за красу мови,
За правильність мови,
За багатство мови…»

Максим Рильський

Щасливі ми, що народилися і живемо на такій чудовій мальовничій землі, на нашій славній Україні. Тут жили наші батьки – тут корінь роду українського. І де б ми не були, скрізь відчуваємо поклик рідної землі, хвилюємося до сліз, зачувши рідне слово.

9 листопада - День української писемності та мови. Це одне з наймолодших державних свят. Його запроваджено 1997 року за ініціативою Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка.

Детальніше...

МОВЧАТИ НЕ МОЖНА: ЧЕРНІГІВСЬКА МОЛОДЬ ТОРКНУЛАСЯ ТЕМИ НАСИЛЬСТВА

 

Нам часто говорять, що ми повинні поважати інших людей, при цьому ми часто забуваємо поважати себе, як особистість.  « Шануй сам себе, шануватимуть і люди тебе». Дуже важливо знати свої права, мати свою власну думку, та ще важливіше не боятися вистоювати свої слова та переконання.

 Старшокласники ЗНЗ №9, які завітали до ЦЕНТРУ ПРАВОВОГО ВИХОВАННЯ Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва мають свою активну позицію і не бояться відкрито заявити: «Я ПРОТИ НАСИЛЬСТВА! А ТИ?»

Приємно було спостерігати, що молодь цікавиться своїми правами. Під час виступу юриста МІСЬКОГО ЦЕНТРУ СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ СІМ’Ї, ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ Тібеж К. І. відбувся двосторонній діалог. В ході зустрічі обговорювалися життєві ситуації, в які потрапляли або можуть потрапити молоді люди, та шукали шляхи виходу з подібних ситуацій.

Детальніше...