Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391104


ЄДНАЙМОСЯ, БРАТТЯ УКРАЇНЦІ, ЩОБ НЕ ЗАГИНУТЬ ПО ОДИНЦІ

Щоб “українець” звання гордо ми носили,

За право це – велика сплачена ціна…

Світлана Александрова

  Уже минає четвертий рік тих трагічних подій на майдані в Києві, коли український народ постав проти приниження його гідності, і саме Революцією Гідності згодом назвуть суспільні зміни в Україні з 21 листопада 2013 року до лютого 2014 року. Тих, хто загинув під час акцій протесту, називають Небесною Сотнею. Це узагальнений образ героїв, із яких потрібно брати приклад.

Детальніше...

ПРОЦВІТАЙ ЖЕ КАЛИНОВО, УКРАЇНСЬКЕ РІДНЕ СЛОВО

     

 9 листопада до Дня української писемності й мови в Чернігівській обласній бібліотеці для юнацтва відбулося низка заходів, присвячених саме цій даті.

   Зранку до бібліотеки завітали школярі на свято української мови “Процвітай же калиново, українське рідне слово”, де в ігровій формі ознайомились з сучасними українськими письменниками, спільно написали казочку, прикрасили дерево украіїнськими словами. Переможниця обласного літературного конкурсу патріотичної лірики "Моя земля, земля моїх батьків, боролася й перемагала" Маценко Діана декламувала свій вірш «Мій тато – воїн» та була нагороджена грамотою та медаллю. Мова - це показник культури людини. Організатори заходу довели цю істину під час спілкування з юнацькою аудиторією. 

Детальніше...

ГОДИНА ВВІЧЛИВОСТІ:"МИСТЕЦТВО БУТИ ЛЮДИНОЮ"

Необхідність спілкування людей на основі визначених, а головне — всім добре відомих правил стає все більш оче¬видною. Ці правила треба знати всім і не слід нехтувати ними.

«Правил поведінки дуже багато — спробуй їх всі запа¬м'ятати!» — скажуть деякі. Насправді є одне просте пра¬вило: людина своєю поведінкою і зовнішнім виглядом не повинна спричиняти незручності тим, хто поряд. І тоді її вважатимуть інтелігентною людиною.

Знання правил доброї поведінки, уміння спілкуватися з людьми, визначати характер незнайомого співбесідника або внутрішні емоції своїх друзів треба вчитися з дитин¬ства. Володіючи такими знаннями, вам легше буде добитися успіхів на складному і цікавому шляху, який називається життям.

Філософ Емерсон сказав: «Ввічливість — це сума малень¬ких жертв, які ми приносимо оточуючим нас людям». А іс¬панський письменник М. Сервантес наголошував: «Ніщо не коштує так дешево і не ціниться так дорого, як ввічливість». Пра¬вильність цих висловів безсумнівна, і протягом усього жит¬тя ви будете кожний раз переконуватись у цьому.

Ввічливість є одним із проявів доброзичливого став¬лення до людей, з якими ми щоденно спілкуємося вдома, у школі, театрі, магазині чи транспорті. Ввічлива, тактов¬на, скромна і доброзичлива людина достойно вийде з любої життєвої ситуації, залишивши в оточуючих приємну дум¬ку про себе.

Детальніше...

"ПАМ"ЯТАЄМО ІМЕНА ГЕРОЇВ"

«Привіт солдате! Ти мене не знаєш,

Я просто дівчина, живу собі як всі,

В моєму місті тихо, не стріляють,

Але війна торкнулася душі…»

В нашій країні не перший рік триває війна. На Сході України обороняють рідну землю справжні патріоти. Для них є справою честі і гідності виконати поставлене завдання – захистити рідну землю від агресора. Вони готові боротися, рішуче захищати Україну, жертвуючи найдорожчим – життям.

Всі вони справжні герої, на прикладі яких будуть виховуватись наступні покоління українців. Вони різні за віком, професією, з різних куточків країни. Але об’єднує їх одне – Україна для них понад усе.

Детальніше...

"І ТОЙ ЛИШ ПОШАНИ ДОСТОЇН, ХТО МОВУ ШАНУЄ СВОЮ"

                                              

9 листопада в Україні щороку відзначається Свято української писемності та мови. За православним календарем – це день ушанування пам'яті Преподобного Нестора-літописця. Вважається, що Нестор-літописець став прабатьком української писемної мови. Преподобний Нестор працював до останнього дня свого земного життя. Мощі святого покояться в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

Свято було започатковано Указом президента України від 6 листопада 1997 року. Традиційно цього дня всіх українців запрошують написати Всеукраїнський диктант національної єдності і перевірити свої знання.

Детальніше...

ГОДИНА ПРАВА

  31 жовтня черговою темою засідання Центру правової інформації «Молодь. Право. Закон.» була година права «Немає прав без обов’язків».

 На нього був запрошений директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Бобруйко Володимир Анатолійович та учні 9 класу ліцею№ 16.

В ході заходу учасники говорили про необхідність орієнтуватись у нормативно-правових актах України, що до захисту прав людини: «Конституція України» ,зокрема, другий розділ «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина», « Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод» , «Загальною декларацією прав людини». Реалізуючи свої права, людина не може діяти наперекір інтересам інших або обмежувати їх права. Права тягнуть за собою обов’язки .

Детальніше...