Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3387157


Мовознавчий хаб #слово_до_кави "Любов"

 

Відділ абонементу Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва пропонує до Вашої уваги новий проект – Мовознавчий хаб онлайн #Слово_до_кави з #АБ_ЧОБЮ. Ви можете побачити ці дописи щомісяця, першої середи.

Ми пропонуємо нашим відвідувачам звернути увагу на актуальне слово, що воно означає і наводимо, як ілюстрацію, приклад з когорти відомих творів. У своїй роботі ми використовуємо довідкову літературу та праці відомих письменників та поетів.

Тож, пориньте у глибини значення слова, поповніть активний словниковий запас, "прокачайте" мозок за вранішньою кавою!

Детальніше...

Народознавча виставка "Від Святвечора до Водохреща"

 

Щойно ми відсвяткували Новий рік, а вже на підході Різдво, Маланка, Василя та Водохреща. Зимові свята для кожної людини є вісниками оновлення, віри та здійснення мрій, які приносять щастя, достаток і мир у кожну родину, наповнюють серця надією на кращі часи.

У відділі абонемента Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва до зимових свят експонується народознавча виставка “Від Святвечора до Водохреща”.

Завітайте до нас, бо це чудова можливість познайомитися з традиціями зимових свят: Різдва Христового, свята Меланки, Василя та Водохреща. У нас ви зможете поповнити скарбничку традицій святкування цікавими ідеями і знайти щось нове.

Детальніше...

Виставка – свято "Зима прийшла - свята привела"

 

В народі говорять: "Зима прийшла - свята привела".

І дійсно: календар аж рясніє від святкових днів. І саме ці свята є найбільш таємничими, урочистими і родинними, саме вони обіцяють здійснення мрій кожному, хто вірить у дива.

Підготовка й прихід нового року в українців давно перейшло в обрядові дійства: гостинці від Миколая Угодника, ворожіння на Андріївських вечорницях, водіння Маланки та постановка вертепу, колядки, щедрівки, дитячі та дорослі забави…

Народні свята новорічно - різдвяного циклу дуже колоритні, цікаві своєю самобутністю, чарівністю і дивовижною красою. День Святого Миколая, Новий Рік , Різдво, Святвечір, Щедрий вечір, Водохреща несуть у наші оселі та серця добро, любов, оновлення , злагоду та щирість радісних побажань.

Детальніше...

Книжкова виставка "Знайомтеся - Дж. Х. Чейз"

 

«Знайомтеся – Дж.Х.Чейз» - під такою назвою у відділі абонементу Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва експонується книжкова поличка, яка присвячена 115-річчю «королю крутих детективів», майстру детективного жанру – Джеймсу Хедлі Чейзу.

Джеймс Хедлі Чейз (справжнє ім'я Рене Брабазон Раймонд) народився 24 грудня 1906 року в Лондоні, в родині офіцера. Чейз здобув освіту в королівській школі в Рочестері. У 32 роки за 12 днів написав свій перший детектив "Немає орхідей для міс Блендіш". Роман став однією з найбільш продаваних книг десятиліття. Пізніше Чейз був викритий у плагіаті сюжету роману і приніс публічне вибачення.

Ставши професійним письменником, Чейз перервав свою творчість тільки у зв'язку зі службою в армії під час Другої світової війни, коли був льотчиком Королівських ВПС.

Детальніше...

Година народознавства "Святий Миколай йде, за собою зиму веде"

 

Бібліотекарі відділу абонементу Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва завітали на годину народознавства "Святий Миколай йде, за собою зиму веде" до дітей 6-В та 7-Г класів школи №33.

День святого Миколая прийнято святкувати 19 грудня. Свята найбільше очікують діти. Адже саме в ніч проти 19 грудня вони отримують від святого подарунки. Батьки з дитинства привчають малюків, що святий Миколай приносить солодощі лише слухняним діткам.

Хто такий святий Миколай: історія. За історичними переказами святий Миколай жив у 200-х роках нашої ери в набожній родині. Батьки намагалися виховувати свого сина в релігійній атмосфері. Миколай ріс аскетом, тобто завжди старався допомогти всім, хто цього потребував і не дуже турбувався про власні зручності, навіть усамітнювався в келії. Вчився, потому став священником, згодом - єпископом. Після смерті батьків майбутній святий Миколай роздавав спадок сім’ї біднякам. Але робив це таємно. 

Детальніше...