Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391188


Чи правильно ми говоримо?

 

21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України було видане розпорядження «Про відзначення Міжнародного дня рідної мови».

Наша нація вже четверте століття веде виснажливу боротьбу за самовизначення і окрему від сусідніх народів державу. І однією з найважливіших ознак української ідентичності є саме мова. Поки є українська мова – є окрема українська нація.

Детальніше...

Віртуальна виставка «Моя велична українська мова»

 

 

Мова – запорука iснування народу.

Захищаючи рiдну мову,

ти захищаєш свiй народ,

його гiднiсть, його право на iснування,

право на майбутнє.

Не ухиляйся вiд цiєї боротьби…

Це наш iсторичний обов’язок,

виправдання нашого перебування на цьому свiтi.

Василь Іванишин

 

 

Детальніше...

Виставка-роздум "Солдат війну не обирає"

 

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав (Указ Президента України від 11 лютого 2004 року №180/2004).

Цього дня в усіх регіонах України проходять урочисті пам'ятні заходи і церемонії — покладання квітів до пам’ятних знаків, проведення мітингів-реквіємів, зустрічей з учасниками бойових дій на території інших держав. У храмах і монастирях відбуваються панахиди за загиблими та померлими учасниками бойових дій на території інших держав.

Детальніше...

Кохання це...

Щорічно, 14 лютого світ відзначає одне із найромантичніших свят – день святого Валентина. У цей час закохані з усіх куточків світу не лише обмінюються подарунками, обіймами і радісними емоціями, а й висловлюють вдячність святому Валентину й просять його захистити їхні стосунки.

День всіх закоханих, або ж День святого Валентина – це не лише свято романтики, кохання та ніжності. Як повідомляють різні джерела, свято оповите багатьма легендами.

Згідно з однією легендою, у 269 році н.е. римський імператор Клавдій II прагнув завоювати весь світ, однак для здійснення всіх наступів йому доводилось збирати міцну армію. Оскільки сімейний інститут утримував чоловіків від військової служби, імператор видав указ про заборону одруження під час військової служби.

Детальніше...

Книжкова виставка "Світове письменство про світове почуття"

 

 

 

«Либонь, тих слів немає в жодній мові;

Та цілий світ живе у кожнім слові

І плачу я й сміюсь, тремчу і млію,

Та вголос слів тих вимовить не вмію».

Леся Українка

14 лютого у світі відзначають день закоханих. У цей день вшановують пам'ять святого Валентина – священника, який, за легендою, попри заборону одружував римських воїнів. Кохання буває простим і складним, короткочасним і безкінечним, ніжним та жорстоким. Буває злим та несправедливим, або ж навпаки дарує нам силу та впевненість. Воно робить людей щасливими та примушує страждати. Так, кохання буває різним, але життя без нього неможливе. Тема кохання завжди була провідною в літературі.

Детальніше...

Книжкова виставка "Літературний світ Ч. Діккенса" (до 210 років від дня народження).

 

Сьогодні світ відзначає 210-річчя від дня народження Чарльза Діккенса (1812-1870) – знаного англійського письменника вікторіанської доби, перу якого належать улюблені твори дітей і дорослих. Всього з-під пера Чарльза Діккенса вийшло 16 повновагих романів і безліч менших творів. Найвідоміші з них – «Домбі і син», «Пригоди Олівера Твіста», «Різдвяна пісня в прозі». В дитинстві майбутній письменник дізнався, якою буває нужденність, побував на самому «дні» лондонського суспільства. Він намагався зробити світ кращим, а людей - щасливими.

Пропонуємо до вашої уваги кілька цікавих фактів про письменника, які для багатьох можуть стати відкриттям.

Детальніше...