Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3390941


«ОСТАННЄ КОХАННЯ ІВАНА МАЗЕПИ». Літературно-романтична година

  «Супротивники ненавиділи його,

проте жінки його любили,

церква прокляла його,

але поети його оспівували…»

Віконт М. де Вогює

В березні виповнилось 375 років від дня народження славного гетьмана України Івана Степановича Мазепи.

Іван Мазепа-Колединський - державний діяч і політик найвищого гатунку, найвправніший дипломат тодішньої Європи, полководець і водночас поет, у поезії якого найсильнішими були патріотичні мотиви, уболівання за долю України.

Різноманітна природна обдарованість поєднувалася в Мазепі з високою освіченістю. Він учився в Києво-Могилянській академії і в Падуанському університеті, відвідав кілька європейських країн, міг порозумітися з багатьма співрозмовниками, оскільки володів вісьмома мовами.

Детальніше...

«БЕЗПЕЧНІ КАНІКУЛИ»

 Час весняних канікул. Багато дітей лишаються вдома самі. Для дітей -- радість, а для батьків -- безкінечні часи хвилювань. Коли ти школяр, то небезпека чатує на тебе на кожному кроці. Що ж робити? Як захистити наших дітей?

Найкраще для батьків і дітей -- коли малюки перебувають під наглядом дорослих. Дуже добре, а головне безпечно коли діти більше часу проводять в позашкільних клубах, різноманітних гуртках, бібліотеках. Тут за ними і наглянуть і корисному навчать.

Днями вихователем позашкільного клубу «Фортуна» спільно з бібліотекарем Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва було організовано День БЖД.

Детальніше...

«МЕЛОДІЯ СЛОВА»

Поезія... Чи потрібна нам у житті ця річ?

Чи потрібно їй приділяти стільки часу?

Чи, можливо, їй давно уже слід заблукати у минулому?

На ці запитання я маю тільки одну відповідь. Так, поезія безперечно потрібна нам у житі, потрібна як чисте повітря, як сонце, як їжа і вода, як спілкування...

«Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється, ожива, як їх почує!», – говорив до нас Тарас Шевченко. І це беззаперечна істина.

Серце радіє коли чує віршовані рядки привітання з Днем народження. Вітаючи з Днем Валентина ми пишемо SMS-ки, при цьому знову ж звертаємось за допомогою до поезії. Можливо, поезія з часом змінила форму та формат, але вона є і продовжує лікувати наші душі.

Детальніше...

«СТАНЬ ЧИТАЧЕМ НАШОЇ БІБЛІОТЕКИ». ПРОЕКТ

"Книжка, як птах,

Може увесь світ облетіти.

Книжка — цариця:

Може серцям повеліти.

Книжка — богиня:

Диво здійснює часом.

Книжка — рабиня:

Часто проходить крізь лад"

Є. Баратински

Заохотити чернігівських школярів до читання книжок реально – переконані бібліотекарі Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва.

Котрий рік поспіль у нас триває проект «Стань читачем нашої бібліотеки». Його ініціатори вважають, що сучасні діти мало читають, а тому у формі гри намагаються привити школярам любов до книжок.

Детальніше...

«НЕЗВИЧАЙНІ РОСЛИНИ». Година цікавих повідомлень

20 березня 2014 р. в ЗОШ № 27 фахівцями інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки проведено годину цікавих повідомлень «Незвичайні рослини», до якої увійшли декілька інформаційних блоків. Її присвячено Всесвітньому дню водних ресурсів (22 березня), який цього року проходить під гаслом «Вода та енергія», адже саме вода є одним з головних факторів розвитку рослинного світу.

В рамках інформаційного блоку «Дивофлора» учнів вразили повідомлення про незвичайні дерева, як от гігантську секвою, на пеньку якої можна влаштувати танцювальний майданчик, де розміщується оркестр, кружляє 15 пар і сидить 20 глядачів.

Детальніше...

«ГЕТЬМАН МАЗЕПА. РОЛЬ І МІСЦЕ В ІСТОРІЇ». Історичне досьє.

 „Іван Мазепа – це той герой, вшановуючи якого, віриш, що, зрештою,і твій народ гідний бачити на своєму історичному іконостасі більш величнішого вождя й істинного лицаря, ніж бачив досі,та зазнати при ньому гучнішої і романтичнішої слави”

Богдан Сушинський

Нині виповнюється 375 років від дня народження гетьмана Івана Мазепи.

Іван Степанович Мазепа-Колединський є однією з найяскравіших і найсуперечливіших постатей української історії. Його життя та вчинки і сьогодні викликають гарячі суперечки та неоднозначні оцінки істориків.

Мало кому випала така цікава й непроста доля за життя й після смерті.

Детальніше...