Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391747


Голокост- слово, в якому мільйони смертей

 

27січня- Міжнародний_день_памяті_жертв_Голокосту Голокост – слово, в якому закодовано мільйони жахливих смертей безневинних людей.

Людей, яких позбавили всього людського інші люди за вказівкою однієї людини. Хіба цьому можна знайти якесь пояснення?

Офіційно визнано, що до 6 мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйона – на території колишнього Радянського Союзу,значною мірою в Україні.

Масовою братською могилою і символом Голокосту в Україні став Бабин_Яр. Із вересня 1941 року до кінця вересня 1943-го він був місцем регулярних розстрілів і захоронень.

Детальніше...

Наслідки не стерти нам ніколи…

 

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Це сумна дата в новітній українській історії.Ще й досі ми не можемо сповна оцінити і осмислити наслідки вибуху.

Чорнобиль для нас – це 3,3 млн. постраждалих від катастрофи та її наслідків, серед них понад 1 млн. дітей, це понад 54 тис.кв.км. території, що зазнала прямого радіаційного ураження, це 160 тисяч людей із 129 населених пунктів, яким довелося залишити рідні домівки. Починаючи з 2006 року відповідно до Указу Президента в Україні вшановують ліквідаторів, які ціною героїчних зусиль, а подекуди і власного життя зупинили невидимого ядерного монстра.

Детальніше...

Голод 33-го – біль душі і пам'ять серця: віртуальна виставка

 

Щороку наприкінці листопада весь народ України низько схиляє голову в знак жалоби перед пам’яттю невинних жертв далеких 1932-1933-х років. Голодомор 1932-1933 рр. — одна з найтрагічніших сторінок нашої історії, яку десятиліттями замовчували.

Надзвичайно важким і трагічним для українського народу було XX століття. Відбулися дві світові війни, які пронеслися кривавим смерчем по українських землях. Україна пройшла через грізні роки народних повстань, пережила три штучно створені голодомори (1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 рр.).

А ще були масові сталінські репресії, ГУЛАГ, Соловки, Сибір, еміграція в Казахстан, на Далекий Схід, в Америку, Західну Європу, Австралію.

Найчисельніших людських втрат Україна зазнала від голодомору 1932-1933 рр. У мирний час від голодної смерті тоді загинули мільйони людей — переважно, українські селяни.

Детальніше...

Майдан – фортеця духу : віртуальна виставка

 

День Гідності та Свободи — свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року).

21 листопада спливає 8 років з моменту, коли почалася наша НОВА ІСТОРІЯ.

Майдан став символом боротьби, символом утвердження прагнень народу до європейських цінностей.

Революція гідності — це подія, що розділила історію нашої країни на ДО та ПІСЛЯ. За нашу свободу й оновлення країни заплачено страшну ціну: своє життя віддали найкращі. І більшість з них – молоді, сильні, ті, хто лише починав жити…

Детальніше...

Там де живе рідна мова, живе український народ

 

«Мова – це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова – це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам'ять, найцінніше надбання віків, мова – це ще й музика, мелодика, барви буття, сучасна художня, інтелектуальна і мислительська діяльність народу»

Олександр Олесь

Для кожної людини її мова – найкраща, найзворушливіша. Це – загальновідома істина. Чи відчуваємо велике таїнство живого Слова, зокрема Рідного, Українського? Чи достатньо уважні ми до своєї мови? Мова – неоціненний скарб народу, найголовніший літопис його життя.

Детальніше...

Світ один на всіх: література на допомогу інклюзивній освіті

 

Термін “інклюзія” з’явився через необхідність залучення людей з інвалідністю до суспільного життя. Він закріплений у Конвенції ООН про права людей з інвалідністю.

Інклюзія (від Inclusion (англ.) – включення) – визначається як процес збільшення ступеня участі всіх громадян у соціальному житті. Тобто, іншими словами, за своєю сутністю інклюзія – це побудова комфортного сучасного суспільства з рівними можливостями для усіх громадян, незалежно від їхніх фізичних, психологічних та ін. особливостей.

Ми розглядаємо інклюзію як природній стан сучасного цивілізованого суспільства. Суспільства, де поважаються права людини. Суспільства, де комфортно людям незалежно від їхньої расової, статевої або політичної приналежності, фізичних або психічних особливостей.

Детальніше...

Друга світова війна у творах сучасних авторів

 

8-9 травня - пам’ятні дні в Україні. 8 травня відзначаємо День пам’яті та примирення і вшановуємо пам’ять жертв Другої світової війни, а 9 травня - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. В ці дні відбувається офіційне покладання квітів до Меморіальних стел загиблим учасникам Другої світової війни і вшанування ветеранів. Сьогодні, разом з усім українським народом, ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув на полях битв і в таборах смерті, в містах і селах. Ми назавжди в неоплатному боргу перед полеглими у справедливій боротьбі за свободу і гідність людини.

Детальніше...

Вічні мандрівники

 

8 квітня у світі відзначають Міжнародний день ромів.Це свято, започатковане 1971 року у Лондоні на Світовому конгресі ромів.

Ця подія стала визначальною для ромів різних країн світу, бо вперше за багато століть представники ромської національності визнали себе єдиною не територіальною нацією та визначили свої національні символи – прапор та гімн, в основу якого було покладено народну пісню "Джелем, джелем".

Цей день, присвячений історії та культурі ромів, які представляють найбільшу етнічну меншину в Європі. Свято має на меті привернути увагу до самобутньої культури ромського народу, тож визнання цього дня дозволяє стверджувати необхідність ще більших дій щодо інтеграції ромського населення до європейських суспільств.

Детальніше...