Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391790


Мовознавчий хаб #слово_до_кави "Дисонанс"

 

Фахівці відділу абонементу Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва пропонують до Вашої уваги #слово_до_кави з #АБ_ЧОБЮ.

Пориньте у глибини значення слова, поповніть активний словниковий запас, "прокачайте" мозок за вранішньою кавою!

Сьогоднішнє слово - "дисонанс". Це слово іншомовного походження, та на сьогодні є дуже актуальним. Згідно із сучасними тлумачними словниками, "дисонанс" має кілька значень.

У повісті Михайла Коцюбинського "Тіні забутих предків", справжній когнітивний дисонанс у Івана викликав новий образ коханої Марічки.

Детальніше...

Виставка-інсталяція "Укрліт не нудно!"

 

Художня література має приносити насолоду Любко Дереш «Новітня», «сучасна» або просто «література ХХІ століття» – ось як називають літературу цього століття. Палітра української сучасної літератури досить різноманітна, окремий пласт якої складають містичні трилери, гостросюжетні сентиментальні та пригодницько-історичні романи, детективи, фантастика.

У відділі абонемента Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва представлена виставка – інсталяція «Укрліт не нудна», на якій представлені найбільш яскраві новинки сучасної української художньої літератури: гучні бестселери, популярні книги відомих вітчизняних письменників.

Детальніше...

Поєднані духом мужності - історична година пам’яті

 

29 січня 2022 року минає 104 роки трагічній події в історії України - бою під Крутами, який набув для українського народу символічного значення,став легендою, прикладом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну.

В січні 1918 року більшовицька Росія «для наведення революційного порядку» розгорнула повномасштабний військовий наступ проти молодої Української Народної Республіки.

Під прапором утвореної 25 грудня 1917 року на пробільшовицькому Всеукраїнському з'їзді рад у Харкові радянської Української Народної Республіки військові загони червоноармійців на чолі з Володимиром Антоновим-Овсієнком, Олександром Єгоровим і Михайлом Муравйовим, почали просуватись українськими землями.

Детальніше...

Година історичної правди "Бій під Крутами - героїчна сторінка історії"

 

29 січня 1918 року відбулася надзвичайно трагічна подія в українській історії - бій під Крутами, який набув для українського народу символічного значення, став легендою, прикладом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну.

До річниці цієї події фахівці відділу абонементу Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва запросили учнів Чернігівського вищого професійного училища на годину історичної правди "Бій під Крутами - героїчна сторінка історії".

Детальніше...

Виставка однієї книги #Читаємо_з #АБ_ЧОБЮ Крістін Фере-Флері "Дівчина, яка читала у метро"

 

Щомісяця, кожної останньої середи, запрошуємо Вас на онлайн виставку однієї книги Тут можна ознайомитись із книгами різних авторів - українських та зарубіжних.

Справжні книголюби знають, що книги здатні не лише дарувати усмішку та перепочинок після важкого робочого дня, а й надихати, мотивувати, спонукати до дій, одним словом – творити дива. Книги про мрії та реальність навчають відкидати страхи, боротися, рухатися вперед і не здаватися. Важливо вірити та крок за кроком, долаючи всі труднощі й негаразди, йти до своєї мети. А головне — не боятись мріяти, адже навіть, здавалося б, нездійсненні мрії іноді збуваються. І книжки яскраво це підтверджують. Саме про це йдеться в романі французької письменниці Крістін Фере-Флері «Дівчина, яка читала в метро» .

Детальніше...

Караван книг "На молодіжній хвилі"

 

Фахівці відділу абонементу Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва представляють книжкову виставку «На молодіжній хвилі».

Вона містить три розділи. Перший розділ «Життя як є…» доносить молодіжні та підліткові книжки про реальне сьогодення молоді, про життя їх однолітків, готує до актуальних життєвих випробувань.

У розділі «Це фантастично!» - цікава молодіжна фантастика на будь-який смак.

Детальніше...

Урок-єднання "Соборність: бризки часу"

 

22 січня в Україні будуть відзначають одне з найважливіших державних свят, роль якого в історії країни важко переоцінити – День Соборності України.

Офіційно святкувати День соборності почали лише у 1999 році після указу президента Леоніда Кучми. Щорічно в цей день відзначають важливу історичну подію, що відбулася в 1919 році – проголошення Акту злуки Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки. Також цього дня згадують підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради. Це сталося роком раніше – 22 січня 1918 року. Цим документом проголошувалася повна незалежність УНР.

З нагоди свята фахівці відділу АБ_ЧОБЮ запросили учнів КЗ_ЧВПУ на урок єднання «Соборність: бризки часу».

Під час заходу присутні дізналися про становлення і розвиток українського державотворення, про Акт Злуки, який спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну, національну державу.

Детальніше...