Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3390828


Читай і подорожуй!: краєзнавчі мандри Черніговом разом з бібліотекою. Частина 2. "Чорна могила"

 

У центрі нашого міста поряд з Єлецьким монастирем височіє Чорна могила, споруджена в останній третині Х ст. За розмірами й багатством знайдених поховальних речей вона є найбільшим дохристиянським похованням усієї Київської Русі.

Здавна люди знали: чим вище насип поховального кургану, тим більше заслуг і слави у покійного. Вважається, що подібні місця мають особливу енергетику. Людина, яка піднімається на курган, відчуває захват, душевний трепет, вона начебто наближається до неба. Від курганів віє таємничістю та загадковістю. Про кургани здавна ходили в народі легенди та перекази, пов’язані із похованими  там скарбами і привидами, що їх охороняють. Є свої легенди і у кургану Чорна могила.

 Завдяки археологічним розкопкам, які здійснив у 1870р. професор Дмитро Самоквасов, ми сьогодні знаємо, які таємниці ховала ця могила під багатометровою товщею. Докладну реконструкцію процесу поховання в ній здійснив академік Борис Рибаков. Але питання про те, хто похований у Чорній могилі, залишається відкритим.

Якщо ви цікавитесь історією нашого славетного міста здійснити подорож разом з Обласною бібліотекою для юнацтва до цієї унікальної пам’ятки історії – кургану Чорна могила за сторінками книги "Чернігів: історія міста" українського історика, доктора історичних наук, професора Сергія Леп'явка.