Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391978


«І ОБНЯЛИСЯ БЕРЕГИ ОДНОГО, ВІЧНОГО НАРОДУ»: цикл заходів до Дня Соборності України

«Слава Вкраїні! Любій отчизні,

Слава довіку однині!

Єдність і згода, право й свобода —

Доля найкраща народа!»

Г. Чупринка

22 січня – День Соборності України. День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.

Йому передувало підписання (22 січня 1918 р.) Четвертого універсалу Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. Західно-Українську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918 року. Процес об’єднання України завершився 22 січня 1919 року.

 

До цієї дати працівники обласної бібліотеки для юнацтва організували і провели цикл патріотичних заходів «І обнялися береги одного, вічного народу».

21 січня в Територіальному центрі соціального захисту населення був проведений історичний екскурс «Україна:соборна, вільна, сильна». Захід проходив під гаслом: «Єдина і неподільна Україна!». Під час заходу присутні дізналися про становлення і розвиток українського національного державотворення, про Акт Злуки, який був глибоко історично мотивований і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну, національну державу. Відвідувачам заходу був запропонований відеофільм про видатного політичного діяча – Івана Мазепу, який все своє життя мріяв про створення незалежної української держави.

21 січня в клубі дозвілля «Мушкетер» спільно з педагогом-організатором Оліфер Світланою Василівною була проведена історико-патріотична гра «Ми єдина держава, ми єдиний народ». Захід проводився з метою виховання у дітей почуття національної гідності, гордості за свою Батьківщину та народ, повагу до культурних цінностей літературної спадщини та історії власного народу.

Захід складався з декількох частин:

1-ша частина: вікторина-гра з коментарем «Відомі українці»

2-га частина: патріотичний конкурс «Горнусь до тебе, Україно»

3-тя частина: поетична п’ятихвилинка «Вишнева моя Україна».

Найактивніші учасники заходу отримали призи.

До Дня Соборності України 20 січня учням ЗНЗ № 17 працівники читального залу запропоновали тематичну бесіду «З вічною думою про єдність на своїй землі». Школярі з зацікавленістю слухали історію виникнення свята, жваво розмірковували про поняття соборності України. З великим задоволенням учні взяли участь у акції «Символи моєї землі» , під час якої познайомилися з гербами всіх областей України. Діти намагалися пояснити глибинний зміст кожного герба.

 

 

 

21 січня в територіальному центрі соціального захисту населення відділ абонементу провів бесіду «Моя Батьківщина». Бібліотекар розповіла присутнім про історичний шлях українського народу до незалежної соборної держави. Під час заходу присутні мали змогу познайомитися з книжково-ілюстративною виставкою «Українська моя молитва». На виставці представлена література, яка висвітлює тернистий шлях України до соборності та процеси державотворення і формування території української незалежної держави.

 

 

З 21 січня у читальному залі бібліотеки відкрилась книжкова виставка, присвячена Дню Соборності України «Ми - єдиний народ сьогодні, завтра». Основу виставки складають матеріали, які висвітлюють сторінки історії, а також особливості соборницького процесу доби Української революції 1918-1921 років. Виставка має за мету поглибити знання молоді про історію творення української державності , познайомити з видатними історичними постатями, які виборювали незалежність та соборність України. Запрошуємо всіх , кому не байдужа історія нашої Батьківщини , ознайомитися з цікавою книжковою виставкою!

 

Задзвонили срібні дзвони в Україні,

Аж по світі по широкім стало чути:

«Зустрічайте Воскресіння день!

Віднині Навік-віки Україні вільній бути!»

Зашумів відвічний Київ прапорами,

Розлилась народу повідь по Подолі,

На майдані, на Софійськім, з корогвами

Зустрічала Україна свято волі.

Україно, нездоланна віща

Мати Володимира, Богдана і Тараса.

Бог тобі призначив жити, не вмирати,

Бути світові як захист і окраса.