Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391489


«НАУКОВО-ОСВІТНЯ ПОЇЗДКА ДО БІБЛІОТЕК РІВНЕНЩИНИ»

 За ініціативи Президії Чернігівського обласного відділення Української бібліотечної асоціації з метою обміну досвідом і підвищення фахового рівня бібліотекарів області, налагодження партнерства між бібліотеками Чернігівської та Рівненської областей, відбулася професійна науково-освітня поїздка до бібліотек Рівненщини протягом 27-28 травня 2014 року.

Знайомство з бібліотеками Рівненської області делегація Чернігівських бібліотекарів розпочала з відвідування публічно-шкільної бібліотеки с. Грем’яче Острозького району. Чернігівську делегацію привітала хлібом із сіллю господарка цієї бібліотеки – пані Лариса Лаптєва разом із друзями бібліотеки.

Бібліотека знаходиться в звичайних для сільської місцевості умовах, займає дві маленькі кімнатки, де розташований безпосередньо абонемент та інтернет-центр.

 

 

Але все приміщення бібліотеки осяяне любов’ю господарки до своєї бібліотеки та до людей, які до неї приходять. Не випадково п. Лариса вибрала наступні слова своїм життєвим кредом: «Не кажи світові про те, що ти хочеш зробити - покажи, як ти робиш". Вона працює для людей, бажає змінити уявлення про бібліотеку у громади.

На початку 2011 року бібліотека села Грем’яче стала переможцем у конкурсі проектів співпраці бібліотек з місцевими громадами, програми «Бібліоміст». За умовами конкурсу бібліотека с. Грем’яче отримала 3 комп’ютери з ліцензійним програмним забезпеченням, веб-камери, навушники, принтер і сканер.

Лариса Лаптєва представила бібліотекарям Чернігівщини досвід роботи бібліотеки с. Грем’яче по формуванню позитивного іміджу та надійної репутації книгозбірні.

 

 

На сьогодні своїм першочерговим завданням п. Лариса вважає популяризацію діяльності бібліотеки усіма доступними способами та методами реклами. Таким чином вся інформація розповсюджується не лише серед місцевих жителів, але й серед громади всього Острозького району. Так у районній газеті «Життя і слово» постійно друкуються публікації про діяльність публічно-шкільної бібліотеки с. Грем’яче. У бібліотеці створюється та постійно оновлюється інформаційно-рекламна продукція: закладки, листівки, настінний календар та кишенькові календарики. А перед великими масовими заходами з допомогою волонтерів серед жителів села розповсюджуються іменні запрошення виготовлені у бібліотеці. Але для особливого, більш інтерактивного, висвітлення рекламної інформації використовуються соціальні мережі, в яких зареєстрована бібліотека. В кінці березня 2013 року «вийшов у світ» блог бібліотекаря публічно-шкільної бібліотеки с. Грем’яче «Я-бібліотекарка!», де бібліотечний працівник намагається розкрити себе, як професіонал та як особистість (http://gremyachebibl.blogspot.com).

Особливе місце у популяризаційній роботі займає співпраця з місцевими навчальним закладами: школою та ДНЗ. Саме у бібліотеці багато учнів місцевої школи готуються до контрольних робіт, пишуть домашні завдання та розшукують інформацію у мережі інтернет для написання рефератів, повідомлень. Cтуденти, які навчаються чи стаціонарно, а особливо заочно, змогли з допомогою бібліотеки написати не одну курсову та дипломну роботи. Крім того, бібліотека стала центром реєстрації випускників 2013 року та минулих років на проходження зовнішнього незалежного оцінювання для подальшого вступу у ВУЗи.

Зараз бібліотека с. Грем’яче стала міні-видавничим центром, куди звертаються педагоги і отримують допомогу в оформленні «Портфоліо вчителя» як у форматі PowrPoint (презентації), так і в звичайному друкованому виді. У бібліотеці практикується оформлення та випуск невеликих книг (брошур) з передовим досвідом вчителів Грем’яцької ЗОШ І-ІІІ ст. Ці книги розробляються з дотриманням таких правил як наявність анотації, передмови, рецензентів.

Крім школи на території Грем’яцької сільської ради є і інші навчальні заклади – це два дошкільні заклади: ДНЗ «Струмочок» у с. Грем’яче та ДНЗ «Сонечко» у с.Грозів. Вихователі дошкільних закладів, у зв’язку з відсутністю комп’ютерів, також потребують допомоги у своїй праці.

Усі наведені заходи, незалежно від того, у якій формі чи у якому вигляді вони подаються, сприяють зростанню популярності бібліотеки Грем’яче, її престижу, зміцненню зв’язків з різними організаціями, соціальними інститутами, позашкільними закладами, установами культури, освіти, керівних органів місцевої влади. Можливість використовувати сучасні технології дала новий поштовх розвитку рекламної діяльності.

Після відвідування публічно-шкільної бібліотеки с. Грем’яче Острозького району Чернігівська делегація відвідала центральну районну бібліотеку м. Острог.

 

 

Радо зустрічали гостей княжна Гальшка та Костянтин Острозький. Теплими словами вітали представників Чернігова заступник голови Острозької райдержадміністрації Б. Турович та начальник відділу культури і туризму Острозької РДА М. Кузьмінчук.

 

 

Про діяльність бібліотек Рівненщини розповіли директор Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки Ярощук В.П. та завідуюча методичним відділом Рівненської ОУНБ Ступницька С.П.

 

 

Працівники центральної районної бібліотеки м. Острог презентували свої нові бібліотечні проекти, що спрямовані на задоволення всіх, постійно зростаючих, потреб місцевої громади.

Так, завдяки програмі «Бібліоміст», працівники бібліотеки мають можливість надавати інноваційні послуги для громади міста на основі ІКТ. Відвідувачі бібліотеки можуть скористатися електронними послугами, які надаються бібліотекою: здійснити електронну реєстрацію до дитячого садка; замовити та придбати квитки на всі види транспорту та концерти відомих співаків в усіх куточках України; скористатися е - поштою; здійснити е - платежі; оформити податкову електронну звітність; скласти тести зовнішнього незалежного оцінювання; придбати с/х продукцію, техніку, товари тощо.

Кожен бажаючий, навіть не користувач бібліотеки, має можливість скористатися «Інтернет-халявою@» - 15 хвилин безкоштовного доступу до інтернету (перевірити електронну пошту, відправити терміновий лист, оформити документи або ж віднайти потрібну інформацію). Острозька централізована система публічно-шкільних бібліотек активно пропагує свою діяльність у віртуальному просторі ( веб-сторінки: ЦРБ http://ostlibrery.com.ua, Грем’яцька ПШБ http://www.grem.ostlibrery.com.ua, Розвазька ПШБ http://rozvazbibl.ucoz.ua ; блоги : « Книгарик і К» (Острозька ЦРБ), « Я – бібліотекарка» ( ПШБ с. Грем’яче), « Хорівська бібліомишка» (ПШБ с. Хорів); в соц. мережах: Одноклассники, Вконтакте, Facebook, Вікіпедія.

Інформаційне забезпечення навчально-виховного процесу для Острозької централізованої системи публічно-шкільних бібліотек завжди був і сьогодні залишається важливим напрямком роботи. Так, бібліотечні працівники формують фонд мультимедіа матеріалів – 150 тематичних дисків; створюють презентації «Шпаргалка школяра» у форматі Power Point з історії України, фізики, української та зарубіжної літератури тощо; формують тематичну колекція «На допомогу навчально-виховному процесу»( документальні фото, відеоматеріали, присвячені видатним постатям у літературі) та колекцію художніх фільмів за мотивами творів українських та зарубіжних класиків.

Острозькі бібліотекарі активно займаються краєзнавчою діяльністю: проводять пошуково-дослідницьку роботу; займаються оцифруванням документів краєзнавчого змісту; створюють тематичні колекції, бази даних; популяризують краєзнавчий ресурс шляхом створення музейних експозицій, віртуальної літературно-мистецької вітальні «Обдаровані творчістю».

Постійно зростає соціальна роль бібліотеки за допомогою розширення репертуару послуг, які надаються бібліотекою. Бібліотечні працівники пропонують «Бібліодоставку» молодим мамам, студентам, вчителям, підприємцям, людям, яким необхідна певна література, або термінова інформація, але вони не мають змоги відвідати бібліотеку або скористатися інтернет–пошуком. Організовують вечори відпочинку; кінопокази вітчизняних стрічок; консультації медичних та юридичних фахівців ( «Медики радять», « Щоб не хворіти», «Швидка юридична допомога»; виставки робіт талановитих людей з проблемами здоров’я.

Багато уваги бібліотекарі приділяють популяризації книги та читання використовуючи у своїй роботі різноманітні форми роботи: фестиваль-парад літературних героїв; акції на підтримку читання; проект «Відомі Острожани читають дітям»; проект «Творимо книгу «Скарбничка дитячою творчості»; фотоконкурси; літній книжковий майданчик.

Бібліотека постійно працює над створенням позитивного іміджу бібліотеки: розміщую замітки в місцевій пресі (130 щороку), оголошення у місцевому транспорті, школах, на сіті-лайтах у центрі міста, соціальних мережах; виготовляє друкарську інформаційну продукцію (календарики, буклети, прапорці, афіші, закладки); організовує промо-акції ( «Я йду до бібліотеки», « Бібліотека знає відповідь!», « Не гальмуй – до бібліотеки прямуй»; створює неофіційні звіти-атласи перед населенням («365 днів навколо книги», « Бібліотека6день за днем…», « Бібліокадр»), відеоролики; висвітлює свою діяльність у віртуальному просторі.

Бібліотечні працівники центральної районної бібліотеки реалізують такі власні проекти: кіномайданчик «Планета Кіно для дітей з вадами слуху», «Відомі Острожани читають дітям», творимо книгу «Скарбничка дитячої творчості».

Далі всіх присутніх було детальніше ознайомлено з проектною діяльністю бібліотеки. Так, кіномайданчик «Планета Кіно» допомагає соціалізації дітей з вадами слуху: допомагає їм приймати більш активну участь в суспільному житті через використання сучасних бібліотечних послуг; проводити спільне дозвілля з ровесниками в межах бібліотечного середовища; використовувати комунікативні сервери для спілкування за межами бібліотеки.

Влітку виїзний кінотеатр «Кіно на колесах» забезпечує проведення просвітницьких заходів, показ художніх та анімаційних фільмів в сільських бібліотеках. В планах у наших колег з Острозької ЦРБ створення аматорської відео студії «Кінонашестя», де юні острожани зможуть самостійно створювати сценарії, бути режисерами, акторами, співаками, танцюристами.

Наприкінці свого виступу працівники ЦРБ м. Острог презентували сайт «Освітній навігатор».

Про цей інформаційний ресурс була продовжена розмова наступного дня при ознайомленні з досвідом роботи Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сайт створений Рівненською обласною науковою бібліотекою, Обласної бібліотекою для юнацтва, Обласною дитячою бібліотекою. Мета проекту – формування інформаційно-освітнього середовища на допомогу педагогам, учням і батькам (http://navigator.rv.ua/ ). Це дуже потужний інформаційний ресурс. Так, у 2013 році сайтом «Освітній навігатор» скористалося 580177 осіб, було переглянуто 1340917 сторінок. Цей ресурс включає каталог ресурсів освітньої тематики мережі інтернет та ресурси, створені обласними бібліотеками, а також документи, надані освітянами Рівненщини. Освітянам, які надають матеріали для розміщення на сайті видаються сертифікати, які це підтверджують.

Взагалі сайти Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки відвідало у 2013 році 992252 користувача, переглянутих сторінок – 2262131. Бібліотека у віртуальному просторі представлена такими сайтами: сайт РОУНБ, Регіональний інформаційний портал «Рівненщина», Історична Волинь, Освітній навігатор, Електронна бібліотека творів авторів Рівненщини, Обласний інтерактивний форум, Методичний блог, блог «Порадник читача».

Регіональна корпоративна бібліотечна інформаційна система (РКБІС) функціонує з 2004 року. Учасники: ОЦНБ, 15 ЦБС, бібліотека Рівненського державного аграрного коледжу. Щорічно опрацьовується 140-150 періодичних видань. Зведені каталоги бібліотек-членів РКБІС на сайті ОЦНБ. На методичному блозі обласної наукової бібліотеки у розділі «Школа АБІС ІРБІС» публікуються інструкції та рекомендації по створенню бібліографічних і повнотекстових баз даних, вебінари. Сайт «Історична Волинь» - ще один корпоративний проект, який формується з 2007 року. На цьому сайті можна знайти документи Держаного архіву Рівненської області, відео історію Волині, фотогалерею, електронний каталог тощо.

Крім того, працівники ОУНБ презентували краєзнавчу діяльність публічних бібліотек Рівненщини.

Збереження історико-культурної спадщини краю; формування соціально-громадського досвіду на прикладі історичного минулого краю; залучення шкільної молоді до пошукової, краєзнавчої роботи; впровадження нових форм роботи для покращення бібліотечного обслуговування сільського населення - основні цілі краєзнавчої роботи публічно-шкільних бібліотек Рівненщини.

З цією метою на базі цих бібліотек організовані музейні експозиції. В Рівненській області діє 51 музейна експозиція, з них за напрямами:

- експозиції присвячені різним жанрам народного мистецтва краю;

- історико-етнографічні експозиції;

- історико-краєзнавчі експозиції;

- меморіальні експозиції про події, персоналії, історичний період, пов’язаний з краєм;

- літературні експозиції.

Для створення музейних експозицій на базі ПШБ була проведена велика організаційна робота, був вивчений досвід роботи бібліотек-музеїв Деражнянського району Хмельницької області, проведено навчання кадрів тощо.

При цьому бібліотеки впроваджують такі інноваційні процеси у практику роботи: оцифрування неопублікованих краєзнавчих документів; формування краєзнавчої бази даних із прикріпленням повного тексту документу;створення електронних тематичних колекцій мультимедійних краєзнавчих ресурсів; обслуговування віддаленого користувача; висвітлення краєзнавчої тематики на сайтах, блогах бібліотек. Так, у ПШБ с. Залав’є (Рокитнівський район) організована літературна експозиція «Славетна землячка – Ніна Смик», історико-краєзнавча експозиція «Селянський побут в с. Варковичі в 18-19 ст.» (Дубенський район), етнографічна світлиця: ужиткове мистецтво 19-20 ст. села Мала Любаша (Костопільский район), меморіальна експозиція «Герой Соціалістичної Праці Мисюкевич Марина Данілівна» с. Блажове (Рокитнівський район); меморіальна експозиція «Трагедія євреїв в часи другої світової війни містечка Висоцьк» (Дубровицький район) і т.ін.

З обслуговуванням людей з особливими потребами у Рівненській ОУНБ присутніх ознайомила координатор інтернет-центру «Окуляр» бібліотеки Рижа Т.М. Рівненська ОУНБ отримала комп’ютерну техніку від програми «Бібліоміст» для навчання людей з порушенням зору новітнім ІКТ. Бібліотечні працівники обласної наукової бібліотеки працюють над створенням адаптованого ресурсу для людей з порушенням зору та слуху; інформаційним забезпеченням життєдіяльності людей з особливими потребами; організацією інтелектуально насиченого дозвілля цих користувачів.

На сайті Рівненської ОУНБ представлено 89 аудіоподкастів для людей з вадами зору у рубриках: «Здоров’я», «Мистецтво», «Сучасна література», «Цікаво знати», «Аудіокниги», «Повір у себе». Начитування текстів на професійній студії звукозапису здійснюється бібліотекарями.

З метою надання можливості людям з вадами зору познайомитися з літературною творчістю рівненського письменника, сприяючі ліквідації інформаційної нерівності незрячих людей бібліотечними працівниками Рівненської ОЦНБ була створена аудіокнига за повістю рівненського письменника Олександра Євтушка «Пиво з абрикосів».

Дуже корисною для нас була екскурсія по обласній науковій бібліотеці. Ми були ознайомлені з можливостями, які надає бібліотека користувачеві.

Крім вищезазначеного заслуговує уваги робота «Кімнати сімейного читання» на абонементі, «Літньої читальні», в роботі якої задіяні всі відділи бібліотеки; діяльність різноманітних мастер-класів; масові заходи для різних вікових груп населення та багато іншого.

Для більш детального ознайомлення з роботою, яка проводиться Рівненькою ОУНБ, можна ознайомитися завітавши на сайт бібліотеки.

Далі ми продовжили своє знайомство з бібліотеками м. Рівне в стінах обласної дитячої бібліотеки. У бібліотеці за підтримки програми «Бібліоміст» в рамках проекту «Ігри і бібліотеці» організований клуб сімейного дозвілля «Нінтешко@». До послуг бажаючих суперсучасні ігрові приставки та серія спортивних ігор.

Рівненська обласна бібліотека для молоді була кінцевою зупинкою нашої подорожі. Для працівників нашої бібліотеки було дуже цікаво ознайомитися з досвідом роботи наших колег у м. Рівне. Цікавим для нас було ознайомлення з новою формою візуалізації бібліотечного простору – книжковою інсталяцією.

 

 

Крім професійного досвіду, з яким так щиро ознайомили нас колеги з Рівненщини, наша Чернігівська делегація мала змогу відвідати Межиріцький Свято-Троїцький монастир, Національний університет «Острозька академія», Музей книги та друкарства (м. Острог), обласний краєзнавчий музей (м. Рівне).