Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391423


«ПОВЕДІНКА В ЛІСІ». Інформаційна година

 17 червня 2014 р. у ЗОШ № 27 працівниками бібліографічно-інформаційного відділу бібліотеки проведено інформаційну годину «Поведінка в лісі».

Мета заходу полягала в тому, щоб сформувати у школярів навички культури поведінки в лісі та виховувати в них здатність гармонійного співіснування з природою.

Справді, коли ми йдемо до лісу, то не просто крокуємо лісовою дорогою, а уважно роздивляємося довкола, щоб помітити кожну живу істоту. А ще пам’ятаємо, що йдемо в гості.

Учні довідались, що для багаття зовсім не обов’язково ламати кущі та гілки дерев, а можна назбирати сушняку. Важливим для них було також те, що після відпочинку органічні рештки можна закопати в лісі, а от використані пляшки та пакети слід забрати з собою й викинути на смітник у місті.

 Цікавою та повчальною для школярів виявилась інформація про блискавки. Вони знали, що найчастіше блискавка вражає людину на незахищених місцях, рідше – в лісі під деревами. Проте не всім учням було відомо, що особливо небезпечні для людини високі, поодинокі дерева – дуби, тополі, сосни, ялини. Проте в берези та клени блискавка потрапляє набагато рідше.

 

 

Отже, небезпечно перебувати на підвищенні. Якщо гроза застала в горах, на вершині пагорба, треба зійти з високого гребеня чи виступу, пошукати якусь виїмку та сховатися в невеликому заглибленні або біля підніжжя високого схилу в лісі.

  

 

А от відповідь на питання: «Чи врятує від блискавки автомобіль, на якому ви приїхали на відпочинок до лісу?» знали не всі. Дійсно, перебувати в салоні сучасної машини під час блискавки досить безпечно, адже кузов і дах зроблені з металу, а внутрішнє оздоблення автомобіля з каучуку і пластмаси служить гарним ізолятором, тому основний струм блискавки зазвичай проходить зовнішнім металевим корпусом машини.

Питання «Чи може блискавка робити щось корисне?» викликало жваву дискусію. Несподіванкою для учнів було почути про те, що до деяких осліплих людей після удару блискавки повертався зір. Також вони дізналися про існування опублікованих свідчень того, як ураження блискавкою поліпшувало інтелектуальні здібності людини, що підтверджувалося відповідними психологічними тестами.

Велику загрозу для школярів у лісі становлять кліщі. Щоб запобігти захворюванню на кліщовий енцефаліт необхідно подбати про те, щоб під час лісових прогулянок, збирання грибів та ягід одяг надійно закривав тіло, а вуха і волосся перебували під косинкою або беретом. Учні усвідомили, що після повернення з лісу слід уважно оглянути одяг і тіло, адже кліщів важко відрізнити від природних утворень на шкірі. Школярі добре запам’ятали: паразит вийде самостійно, коли шкіру навколо кліща змастити ефіром або бензином. Якщо ж при видаленні кліща голівка його відірвалась і залишилась у товщі шкіри, потрібно звернутися до медичної установи для її видалення.