Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391792


«ЗНАЙОМТЕСЬ – ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ»: цикл заходів до дня Європи

 «Європа- це континент різних культур,

релігійних та правових традицій,

але, водночас, спільних цінностей.

Ці цінності сприймає, а відтак

і захищає Європейський Союз.

Він заохочує співробітництво між

європейськими кордонами,

сприяє єдності при збереженні розмаїття»

17 травня в Україні відзначають День Європи. Вперше в нашій країні заходи, присвячені цьому дню, проводилися в 2003 році.

Основою для появи цього свята стало підписання Декларації Роберта Шумана. Цей історичний документ був підписаний 9 травня 1950 року. Після Другої світової війни європейські лідери переконалися в тому, що співробітництво і загальні зусилля є найкращим способом забезпечення миру, стабільності і процвітання в Європі.

 Сьогодні Європейський Союз – це сім’я демократичних європейських країн, що спільно працюють за ради миру та процвітання. ЄС заснований на принципах верховенства закону й демократії. Країни – члени ЄС делегують частину свого суверенітету спільним інститутам влади, що представляють інтереси Союзу як єдиного цілого в питаннях, що складають загальноєвропейський інтерес. А всі рішення і процедури випливають з основних договорів, ратифікованих країнами-членами.

Намагаючись інтегруватися в європейське співтовариство, Україна і почала відзначати День Європи. На Україні це свято сприймається як спосіб приєднання до тих цінностей, яких дотримуються в ЄС.

Напередодні свята обласна бібліотека для юнацтва провела цикл заходів «Знайомтесь – Європейський Союз», присвячений Дню Європи. Так, 14 травня з учнями 10 класу ЗНЗ № 34 був проведений інтелектуально-літературний круїз «Країнами Європи».

Захід проводився з метою виховання в учнів поваги до національних, духовних, культурних надбань європейсь кихнародів;

формування пізнавальної,інтелектуальної, творчої активності учнів.

Під час круїзу молодь зупинялася на таких станціях:

1-ша станція: історично-літературна вікторина «Україна – серце Європи»

2-га станція: інтелект-гра «Європа – наш спільний дім»

3-тя станція: європейський калейдоскоп «Далека і близька Європа»

Найактивніші учасники заходу отримали солодкі призи.

 

 

Для учнів 8 класу ЗНЗ № 34 була проведена європейська мозаїка «Європа на твоїй долоні».

Захід складався з двох частин:

1ч. – інформаційний дайжест «Короткі відомості про ЄС»

2ч. – мультимідійна експрес-подорож «Парад країн Європи»

Під час заходу присутні з цікавістю прослухали гімн євросоюзу «Ода радості» з 9-ої симфонії Л. Бетховена.

 

 

15 травня фахівцями інформаційно-бібліографічного відділу з учнями ЗНЗ № 27 була проведена година цікавих повідомлень «Цікаві факти про Євросоюз». Захід проводився з метою розширення знань учнів про історію створення Європейського Союзу та теперішній геополітичний стан ЄС. Під час заходу присутні ознайомилися з мультимедійними презентаціями «Міста – острови Європи» і «Найменші країни Європи».

З метою практичного застосування знань 16 травня в ЗНЗ № 27 проведено вікторину «Багатолика Європа», яка складалась з трьох турів: «Європейський Союз», «Країни Європи», «Євроерудит». Найкмітливіші і найдопитливіші учасники заходу отримали книжкові винагороди.

 

 

 

З 15 по 20 травня для шановних читачів в читальному залі бібліотеки експонується виставка-досьє «У книжок немає кордонів», на якій представлені книжкові видання про різні країни Європи.

 

 

 

«Згода в різноманітті» - офіційний девіз Європейського Союзу. Згідно європейської комісії девіз означає, що європейці єдині у спільній роботі на благо миру, процвітання, і що безліч різних культур, традицій та мов Європи є позитивним фактором для цього континенту.