Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391378


«МИКОЛА АМОСОВ – ЛЮДИНА ВСЕСВІТУ І МАЙБУТНЬОГО». Вечір-портрет

 «Якби можна було почати життя спочатку – вибрав би те саме: хірургію й на додаток – мудрування над «вічними питаннями» філософії: істина, розум, суспільство, майбутнє людства…»

Микола Амосов

6 грудня 2013 р. виповнилося 100 років з дня народження видатного лікаря-хірурга, вченого, письменника, громадського діяча, академіка, дійсного члена Національної академії наук України, першого директора Київського науково-дослідного інституту серцево-судинної хірургії Миколи Михайловича Амосова.

Миколу Амосова називають батьком кардіології. Він сконструював та власноручно розробив перший в Україні АШК (апарат штучного кровообігу), розробив перший серцевий клапан після закордонного відрядження (з нейлонової сорочки за 2 долари) та першим почав лікувати вади серця оперативним шляхом, а також першим в Україні використав наркоз у кардіології.

 Микола Амосов — це рідкісний нині феномен ученого і громадського діяча, чиї судження ставали інтелектуальним надбанням не тільки його часу, а й духовним даром, виразно націленим у прийдешні роки. Амосовські твори, доповіді на наукових і громадських форумах, участь у дискусіях, публічні лек ції завжди привертали до себе особливу увагу практично всіх наших співвітчизників. Кожен із його виступів ставав предметом зацікавлених, нерідко бурхливих і зовсім неоднозначних суджень. І не тільки за життя, а й тепер, коли його немає з нами, коли для багатьох, хто тільки входить у світ пізнання духовних цінностей, його літературна спадщина виявляється вражаючим відкриттям і одкровенням.

…Якось восени 1962-го року, після смерті під час операції хворої дівчинки, у хірурга було кепсько на душі. Він сів і описав цей день. Довго правив рукопис. Через місяць почитав приятелеві – письменникові Дольду-Михайлику. Потім – другу-хірургові. Усім сподобалося. Так виник «Перший день» з майбутньої книги «Думки й серце». Після цього з-під пера Амосова вийшло ще багато книг: «Записки з майбутнього», «ППГ – 22-66», «Книга про щастя й нещастя», «Голос часів». А от книга «Роздуми про здоров’я», де був виклад «Системи обмежень і навантажень» М. Амосова, досягла семи мільйонів тиражу (майже як «Думки і серце»).

Останньою книгою Миколи Михайловича стала «Енциклопедія Амосова» (хоча через власну скромність він не погоджувався із такою «претензійною назвою), де він зібрав весь накопичений досвід, знання в галузі медицини і здорового способу життя. Ця книга дійсно стала науково-популярною енциклопедією для людей в покращенні якості їхнього життя.

До 100-річчя з дня народження Миколи Амосова в ліцеї № 16 був проведений вечір-портрет «Микола Амосов – людина Всесвіту і майбутнього».

 

  

Мета заходу:

- познайомити молодь з життєвим і творчим шляхом Миколи Амосова

- на прикладі життя Миколи Амосова виховувати у молоді найвищі людські якості

 

 

Юнакам і дівчатам було запропоновано:

√ вибрані місця з книги Миколи Амосова «Думки й серце»,

√ документальний фільм «Микола Амосов».

 

 

Показовим є той факт, що у 2008 році за результатами опитування громадської думки Микола Амосов був визнаний другою людиною, після Ярослава Мудрого, удостоєний звання «великого українця всіх часів».