Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391314


«ІВАН СЕМЕНОВИЧ НЕЧУЙ-ЛЕВИЦЬКИЙ». Фото-виставка

 "Своїми талановитими творами І. С. Нечуй-Левицький вивів на світ життя людей свого краю…"

Панас Мирний

Одне з найпочесніших місць в історії української літератури належить Іванові Семеновичу Нечую-Левицькому — видатному письменнику, класику нашої літератури. Почавши літературну діяльність у середині 60-х років XIX століття, він за своє довге життя написав понад п’ятдесят романів, повістей, оповідань, значну кількість науково-популярних нарисів, літературно-критичних статей, комедій та історичних драм. Самобутній художник слова, майстер широко відомих епічних полотен, він своїми творами проклав нові шляхи розвитку української прози. Творчість його збагатила національну культуру, послужила подальшому розвиткові літературного процесу в Україні.

 У центрі уваги всієї творчості письменника-демократа була боротьба за соціальні й національні права народу за освіту й демократичні свободи. З ім’ям видатного письменника–реаліста пов’язане значне поширення жанрових меж української прози.Літературна спадщина письменника досить велика і жанрово різноманітна: романи, повісті, оповідання, новели, нариси, гуморески, казки, драми тощо. Разом з новими темами і сюжетами Нечуй-Левицький створив і нову манеру письма. Він першим відійшов від етнографічної школи, збагативши реалізм української літератури новими зображальними засобами. Вони охоплюють життя всіх прошарків суспільства: селян, міщан, духовенства, творчої інтелігенції, жебраків, бурлацтва, наймитства, заробітчан, тощо.

Творчість Нечуя-Левицького - це рідкісний зразок єдності ідеологічного,сюжетного, композиційного і стилістично-мовного компонентів літературного твору. Чарівне слово Нечуя-Левицького не згасло. Воно й сьогодні світить правдивістю, любов’ю до народу, своєю художньою майстерністю. І в тих досягненнях, які здобула українська література, є частка заслуги і класичної спадщини І. С. Нечуя-Левицького.

 

 

 

 

Завітайте до відділу абонемента - ласкаво просимо!