Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391499


14 жовтня – ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА

 "Козацькому роду нема переводу"

14 жовтня приходить світле та радісне свято – Покрова Пресвятої Богородиці.

Від часів Хрещення Київської Русі і до наших днів це свято духовно об’єднувало наш народ, живило його вірою у повсякчасне заступництво Божої Матері за людській рід, за мир і добро на нашій землі.

Історія зберігає багато свідчень того, як вищою волею Пресвята Богородиця боронила наш народ, наше козацьке військо, надавала воїнам сил у боротьбі з ворогом.

Саме тому в Україні свято отримало другу назву – Козацька Покрова і відзначається ще й як день українського козацтва. 

З нагоди цього свята в читальній залі Обласної бібліотеки для юнацтва експонується виставка-панорама «Із глибини сторіч долина козацький клич».

 

 

 

 

  

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 На виставці читачі можуть знайти інформацію про історію козацької України, про Запорізьку Січ, про побут і звичаї козаків, козацьких вождів та гетьманів, про бойові походи козаків і їх славетні перемоги.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Справжньою перлиною на виставці є книга «Козацька енциклопедія для юнацтва» Олени Апанович (1919-2000) - видатного історика, архівіста, письменниці, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка та наукової нагороди Фундації Антоновичів (СІЛА), яка все своє подвижницьке життя присвятила дослідженню і популяризації козацтва.

 

 

 

Книга адресована найширшим читацьким колам, насамперед допитливому юнацтву - школярам та студентам.

Книга стане захоплюючим читанням для всіх небайдужих до історії рідного народу, сприятиме вихованню національної свідомості, ствердженню в суспільстві української національної ідеї.

 

 

 

 

 

Дуже зацікавила юних користувачів бібліотеки козацька символіка – булава,як найважливіший символ влади, гетьманування та люлька, як ознака сили, авторитету, мудрості.

Нехай вже давно минули дні Запорізької Січі, але козацтво існує, як живиться в кожній людини прагнення до вільного та незалежного життя.. У глибині душі кожного українця живе козак: воїн, який нічого не боїться і за рідну землю без роздумів віддасть своє життя.

Вітаємо всіх зі святом, і бажаю міцного козацького здоров'я, незламної волі до перемоги та патріотичного духу, який допоможе долати будь-які перешкоди!

 

***

Народ мій є!Народ мій завжди буде!

Ніхто не перекреслить мій народ!..

…Народ мій є! В його волячих жилах

Козацька кров пульсує і гуде!

В. Симоненко