Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391228


"ФЕНОМЕН СВІТОВОЇ ІСТОРІЇ". Інформаційний стенд

"На острові, на Хортиці,

За порогами Дніпра

Там зійшла козацька слава

Для народного добра."

Юрій Шкрумеляк

14 жовтня щорічно відзначається День українського козацтва. Це свято було запроваджено згідно з Указом Президента України від 7 серпня 1999 р. № 966/99 у день свята Покрови Пречистої Богородиці, враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення.

З давніх-давен український народ відрізнявся своєю самобутністю і волелюбством. Українці завжди прагнули до визнання своєї ідентичності і протягом століть робили це різними засобами. На зламі середньовіччя умови існування українського народу покликали до життя такий своєрідний суспільний феномен, як козацтво. Саме йому належить особливе місце в історії України та в історичній пам'яті українського народу. Козацтво для України є національним явищем, суто народним. Воно виникло та існувало як форма протесту українського народу проти національного, соціального та релігійного гноблення, посилення кріпацтва та кріпосного права. У свідомість українського народу козацтво увійшло як символ прагнення до свободи і національної незалежності.

Понад три століття, від часу його виникнення на межі ХV-XVI ст. до ліквідації урядом Російської імперії в кінці ХVIII- на початку ХІХ ст., українське козацтво активно діяло на історичній авансцені. Історія козацтва - це постійні війни: з турецьким султаном, кримським ханом, шляхетською Польщею. Вміння козаків воювати вражало Європу, і багато хто з монархів не відмовлявся від послуг запорожців, у тому числі й російські царі.

Однак перш ніж усвідомити себе виразником «прав і свобод» українців, козацькій спільноті довелося пройти складний шлях своєї еволюції. Хто ж такі козаки? Козаки - це вільні люди. Вони йшли від панів, від утисків у степи, збираючись у ватаги за дніпровськими порогами. Звідси і пішла назва - запорожці. На той час південні й східні окраїни України обжиті майже не були. Тут пролягав незримий кордон із войовничим татаро-монгольським ханством. Козаки змушені були ставати воїнами, захисниками окраїнних земель, займаючись одночасно мисливством, рибальством, хліборобством. З часом на Запорожжі, враховуючи постійне неспокійне оточення, почали виникати козацькі фортеці - Січі.

З 1 жовтня 2012 р., увазі користувачів бібліотеки, представлений інформаційний стенд «Феномен світової історії (до Дня українського козацтва).

 

 

Стенд надає інформацію про історію і сьогодення козацтва. Ви отримаєте відповіді на питання:


√ Що означає слово «козаки» і звідки воно виникло?

√ Що таке «січ», «Січ»?

√ Які розміри мала січ?

√ Хто побудував першу січ?

√ Що уявляла собою січ?

√ Як утворилася Запорозька Січ і який устрій мала?

√ Скільки історики налічують Січей?

√ Відзнаки, атрибути влади козацької старшини, козацькі клейноди.

√ Які посади існували в козацькій державі?

√ Яку військову тактику використовували козаки?

√ Яке призначення в Запорозькій Січі мали «пластуни»?

√ Якими були побут і розваги козаків?

√ Чи знаєте ви про елітні підрозділи війська Запорозького?

√ «Бойовий гопак» – це танець чи двобій?

√ Який стиль і зовнішність мали козаки?

√ Кодекс лицарської честі та лицарської звитяги.

√ Найважливіші події, пов’язані з історією козацтва.

√ Видатні постаті Війська Запорозького, їхня політична і державна діяльність.

√ За часів яких отаманів козацька вольниця досягла свого найбільшого розквіту?

√ Столиця козацької держави.

√ В чому феномен козацтва?

√ Кого козацтво вважає своєю небесною покровителькою?

√ Організації та товариства, які утворилися в наш час, основним напрямком яких стало духовне відродження, пропаганда козацьких ідей і традицій.

 

 

Переглянувши матеріали стенду, ознайомившись з тематичним списком літератури, кожен читач може зробити висновок, що козацтво було унікальним феноменом не лише українського народу, а й усієї світової цивілізації. Його внесок у розвиток людства є неоціненним.

 

 

 

 

 

Як писав український поет у вірші «Європі» Борис Олійник про вклад козацтва для Європи:

«Ми ж не виказуєм, яку недолю

Тобі вістило знаками біди,

Аби козацький стан у Дикім полі

Не зупинив азійської орди».


Козаки відзначалися свободолюбністю та патріотизмом, і це задекларовано в лицарському кодексі честі козацтва: «Захищати свою родину, свій народ і свою країну!».

 

 

 

 

 

 

 

 

Маємо надію, що завжди будемо жити у мирі і злагоді, і на українські землі не будуть зазіхати вороги, але в часи небезпеки кожен з нас зможе сказати : «Я буду захищати свою родину, свій народ і свою країну!», як промовляли, захищаючи рідну землю наші пращури – «лицарі честі» українські козаки.