Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391860


Жінка, весна, любов!

 

Від кохання до жінки народилося все прекрасне на землі.

М. Горький

 

8 Березня – Міжнародний жіночий день.

Історія виникнення свята 8 Березня бере свій початок ще у Древньому Римі. Саме тоді і там вже існував день, який відзначали Матрони. Цього дня Матрони (вільно народжені жінки), що знаходяться у шлюбі, отримували від своїх чоловіків подарунки, були оточені увагою. Рабині також отримували подарунки – хазяйка дозволяла невільницям цього дня відпочити. Через століття жінки зважилися змінити світ і стати рівноправними з чоловіками.

Широкого поширення набула версія, згідно якої традиція відзначати Міжнародний жіночий день 8 Березня була покладена демонстрацією, яку провели 8 березня 1857р. робітниці текстильної промисловості і фабрик по пошиттю одягу в Нью-Йорку на знак протесту проти жахливих умов праці і низької заробітної плати. В наступні роки демонстрації жінок часто приурочувались цьому дню. Так, 8 березня 1908р. в Нью-Йорку 15000 жінок вийшли на демонстрацію, вимагаючи підвищення зарплатні.

 

У 1910р. на Міжнародній конференції жінок соціалістів в Копенгагені Клара Цеткін виступила з пропозицією святкування Міжнародного жіночого дня 8 березня , яке прозвучало як заклик до всіх жінок світу включатися в боротьбу за рівноправ'я.

З часом свято втрачає політичне забарвлення і стає одним з небагатьох неполітичних свят. З 1966р. відповідно до Указу Президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1965р., Міжнародний жіночий день став святом і неробочим днем. Цікаво, що православна церква не визнає свята 8 Березня з огляду на його політичне походження.

6 березня з вихованцями клубу «Мушкетер» спільно з педагогом–організатором Оліфер Світланою Василівною була проведена конкурсна програма «Жінка, весна, любов!»

 

Мета заходу:

- прищеплювати дітям любов і повагу до жінки – матері, бабусі, сестрички, подруги;

- виховувати у учнів естетичний смак, навички морально-етичної поведінки;

- розширювати духовний світ учнів, їх творчі здібності.

Захід супроводжувала книжкова полиця збірок поезій української та зарубіжної любовної лірики «Жінки – надія наша і любов», надана сектором збереження книжкового фонду