Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391854


Відвідай пораненого на війні бійця в лікарні


У рамках волонтерської ініціативи Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва долучилася до підтримки українських військовослужбовців, які отримали поранення під час захисту суверенності і територіальної цілісності України.

4 січня ц.р. представники колективу відвідали

бійців, які проходять реабілітацію в одній з лікарень обласного центру. Щиро привітали хлопців з прийдешнім Новим роком і Різдвом Христовим, висловили їм свою повагу, сказали слова вдячності та теплі побажання. Принесли і гостинці, заздалегідь дізнавшись про уподобання в смаках. У відповідь, окрім скромної посмішки і подяки, мало не від кожного почули: «мало повоював, не встиг зупинити ворожу навалу назавжди». Ці слова викликають захоплення мужністю і вмотивованістю українських воїнів.  

Витривалі і стійкі на полі бою, вони зараз почуваються дещо ніяково через незвичне для справжніх чоловіків почуття безпорадності, викликане обмеженням рухливості. Деякі бійці потрапляли на операційний стіл по два, три, п’ять разів, перенесли важкі операції і тривалі анестезії. Лікарі кваліфіковано допомагають їм стати в стрій, а наша задача підтримами їх морально. Підбадьорюємо: «Для нас ви – герої. Якби не ви, невідомо як розгорталися б події і що стало б з нами. Сьогодні, ваш фронт – це лікування.  Швидкого одужання вам, козаки». Хлопці, намагаючись стримати біль, відповідають: «Скоріше б на ноги стати». В знак шани до них традиційно прикладаємо долоню до серця.

Не таємниця, що більшість пацієнтів шпиталів не надто охоче спілкуються зі сторонніми, адже згадувати про те, як втратив кінцівку або зазнав тяжкої контузії чи про численні операційні втручання після важкого поранення психологічно важко. Травми у поранених, звісно, різної тяжкості. Багато хто в Чернігові опиняється на кілька місяців. Далеко від дому і від рідних. Звертаємося до всіх небайдужих людей, проявіть людяність і завітайте до хлопців, які перебувають в медичних закладах ваших населених пунктів! З собою візьміть обов’язково гарний настрій, за можливості, гостинчик (смаколики, воду негазовану, сік, фрукти).

Щоб не зачепити за наболіле, ми хлопців не розпитували. Історії тих, хто виявив бажання поговорити, поспілкуватися уважно слухали. Їхні розповіді надихнули нас працювати ще краще, допомагати ще більше.

Під час зустрічі з бійцями, які відновлюють здоров’я в даному закладі, ми запропонували їм додати до вже впроваджених методів лікування – бібліотерапію («лікування читанням»), яке застосовував ще Аристотель, і зараз чимало вчених захистили дисертації про зцілюючий вплив читання на людину. Ми принесли до лікарні книги різних жанрів (на вибір), але виключно українською мовою. Почали  розповідали про літературні «смаколики» і виявилося, що серед наших бійців є шанувальники читання. Хлопці уважно слухали, запитували, уточнювали наявність видань, які їх цікавили ще до війни. Обговорюючи книжки, зав'язувалася приязна бесіда. Бійців, які потрапили в Чернігів вперше, цікавила історія міста, ми з задоволенням розповідали. А також знайомили з історією будівлі нашої бібліотеки, тієї що була зруйнована внаслідок  ворожої атаки у березні минулого року. Хвалилися, як рятували свої фонди з під завалів. Разом дійшли висновку, що ми, українці, непереможні:  чим більше на нас тиснуть, тим міцнішими ми стаємо. В процесі бесіди і ми, і наші нові друзі відволіклися від своїх повсякденних турбот і «забули думати» про своє буденне. Недарма кажуть, книга має величезну силу, а причетні до неї трошки чарівники.

Запрошуємо усіх приєднатися до ініціативи нашої книгозбірні і зібрати україномовні видання (книги і журнали) для поранених військовослужбовців, котрі лікуються у медичних закладах міста. Ми відсортуємо їх і передамо до рук захисників-книголюбів. Чекаємо за адресою: Чернігів, вулиця Молодчого 2. 

РАЗОМ МИ СИЛА!

P.S. В цілях безпеки не повідомляємо назву і адресу лікарні, імена та прізвища військовослужбовців.