Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3390909


Адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх: правовий орієнтир

 

2 лютого в Центрі Правової Інформації « Молодь. Право. Закон» відділу читального залу бібліотеки відбувся правовий орієнтир «Адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх»

Цього разу відбулась зустріч учнів КЗ ЧВПУ №15 з інспекторами відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Чернігівській області Департаменту патрульної поліції Ольгою Мельник, Євгенією Топор, Тарасом Тарасевич, Тетяною Росік.

Працівники поліції обговорили питання кримінальної та адміністративної відповідальності.

 

 

Головно метою заходу було поглиблення знань молоді щодо основних відмінностей кримінальної та адміністративної відповідальності та віку її настання.

Адже багато хто з підлітків вважає, що кримінальна або адміністративна відповідальність настає з моменту досягнення повноліття (18 років). Але такі переконання є помилковими та можуть заважати розумінню про відповідальність за протиправні вчинки.

Інколи підлітки, які вчиняють правопорушення або злочин не замислюються, що вони вже повною мірою підлягають відповідальності за свої діяння. А тому, важливо знати та розуміти що неповнолітні також можуть нести відповідальність за свої протиправні дії.

Адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення правопорушення 16 років. Кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років. Зокрема, за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів несуть кримінальну відповідальність особи у віці 14 до 16 років.

По-перше, адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність. Вона обов’язково посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян. Адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення.

По-друге, за вчинення адміністративних правопорушень можуть застосовуватись такі адміністративні стягнення: попередження; штраф; громадські роботи; виправні роботи; адміністративний арешт та інші.

У свою чергу, злочином є передбачене Кримінальним кодексом України суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб'єктом злочину. Суб'єктом злочину є фізична осудна особа, яка вчинила злочин у віці, з якого може наставати кримінальна відповідальність.

Метою кримінального покарання є : кара за вчинений злочин; виправлення та перевиховання засудженого; запобігання вчиненню нових злочинів як засудженим, так і іншими особами.

Під час спілкування з молоддю працівники поліції акцентували увагу на тому, що питання вибору: закон чи правопорушення досить часто постає перед неповнолітніми і від того, який шлях вони оберуть залежить їхнє подальше життя.

Молодь з цікавістю поставилася до заходу, уважно слухали виступаючих, задавали питання,активно обговорювали почуту інформацію. Інспектор відділу кадрів УПП в Чернігівській області Тетяна Росік провела профорієнтаційну роботу серед присутньої на заході молоді, заохочуючи до служби в патрульній поліції.

В свою чергу бібліотекарі запропонували правову літературу, з якої можна почерпнути багато цікавої інформації.