Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3392125


Поєднані духом мужності - історична година пам’яті

 

29 січня 2022 року минає 104 роки трагічній події в історії України - бою під Крутами, який набув для українського народу символічного значення,став легендою, прикладом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну.

В січні 1918 року більшовицька Росія «для наведення революційного порядку» розгорнула повномасштабний військовий наступ проти молодої Української Народної Республіки.

Під прапором утвореної 25 грудня 1917 року на пробільшовицькому Всеукраїнському з'їзді рад у Харкові радянської Української Народної Республіки військові загони червоноармійців на чолі з Володимиром Антоновим-Овсієнком, Олександром Єгоровим і Михайлом Муравйовим, почали просуватись українськими землями.

 

Вони встановили контроль у Харківській, Катеринославській та Полтавській губерніях та розгорнули наступ на Київ. Наступ більшовицькі війська вели двома групами.

Одна йшла вздовж залізниці Харків-Полтава на Київ, друга група, під командуванням Михайла Муравйова йшла у напрямі Курськ-Бахмач-Київ. Бої відбувались практично за кожну залізничну станцію та великі і малі міста: Ромодан, Гребінку, Доч, Чесноківку, Хутір-Михайлівський.

24–27 січня 1918 року запеклі бої розгорнулись за станцію Бахмач. Оборона цього міста є однією з героїчних і маловідомих сторінок в історії визвольної боротьби українського народу. Українські бійці перебували на позиціях уже кілька тижнів, виснажились та потребували ротації.

Скориставшись цим, більшовики взяли Бахмач, де 28 січня з'єднались дві їх колони, та підступили до станції Плиски ірозпочали підготовку до наступу на Київ уздовж залізниці Бахмач-Ніжин-Дарниця, загальне командування яким було покладене на Муравйова.

Українські підрозділи змушені були відступили до станції Крути , що за 18 км від Ніжина, де 29 січня прийняла нерівний бій. Кількасот українських воякiв , юнакiв та студентів і гімназистів протистояли більшовицькими військами загальною чисельністю понад 3000 осіб.

Після запеклого багатогодинного бою, користуючись присмерком, українські війська відступили зі станції Крути. 27 студентів та гімназистів, які знаходилися у резерві, під час відступу потрапили у полон. І наступного дня ці 27 героїв були розстріляні або замордовані. Згодом їх поховали на Аскольдовій могилі у Києві.

Ці сумні події дали змогу УНР укласти Брест-Литовський мир, що означав міжнародне визнання української незалежності.

І тому 29 січня в Україні – День пам’яті полеглих у бою під крутами. Цього дня ми згадуємо і вшановуємо Учасників того бою. За багато років цей бій «обріс» такою кількістю міфів і здогадок, породив багато суперечливих думок в його оцінках навіть серед науковців.

Чому події 29 січня мають таке велике стратегічне значення і як вони вплинули на подальші події в Україні?

На ці питання дав відповіді відомий чернігівський історик і краєзнавець, кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець під час зустрічі з учнями КЗ ЧВПУ № 15 на історичній годині памяті «ПОЄДНАНІ ДУХОМ МУЖНОСТІ», що пройшла в читальному залі бібліотеки.

Гостею заходу була знана чернігівська поетеса Ганна Верес- Демиденко.

Почуттям глибокого патріотизму, щирою любов’ю до України наповнена поезія пані Ганни.

Уважно і зосереджено слухали вірші юнаки.

Після закінчення заходу всі присутні дійшли до висновку: не можна викреслити з людської пам’яті той великий та безсмертний подвиг юних студентів, що захищали українську державність , поклавши на її вівтар найцінніше – власне життя.

То ж віддаємо шану стійкості та мужності хлопців, які так само, як сьогоднішні захисники України на сході, слугують гідним прикладом нашим майбутнім поколінням.