Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391403


Виставка- порада "ЗАХИСТИ СЕБЕ САМ"

 

 

 Щороку 2 грудня відзначається Міжнародний день за скасування рабства.

І якщо здається, що ця проблема до України і сучасних українців відношення не має, це не так. Існують сучасні форми рабства, такі як сексуальна експлуатація, торгівля людьми, продаж наречених, шлюби з примусу, ряд форм дитячої праці, насильницьке вербування дітей для використання у збройних конфліктах та боргова та трудова кабала.

Хоча багато хто досі вважає, що жертвами торгівлі людьми стають тільки люди бідні та малограмотні з «країн третього світу», це не так.

 

 На превеликий жаль, і зараз, мільйони людей у світі перебувають у рабстві. За даними ООН, сьогодні у світі близько 40,3 млн людей є жертвами сучасних форм рабства, включаючи 24,9 млн жертв примусової праці.

Звичайно, «нові раби» може і не носять кайданів, їх не пропонують відкрито на ринках, як то було у прадавні часи, на них ніхто не має легальних прав, тому що у всіх країнах рабство заборонено. Тим не менш, люди перетворюються на «товар», який можна продавати і купувати, використовувати як завгодно, а потім викидати як непотріб. Торгівля людьми розвивається надзвичайно стрімкими темпами. Прибутки від неї сягають астрономічних розмірів і щорічно приносять кримінальним угрупуванням мільярди доларів. Це третій за розмахом кримінальний бізнес у світі після торгівлі зброєю і наркотиками.

Сучасний світ не є "оригінальним". Рабська праця використовується в будівництві та промисловості, риболовецькій галузі та сільському господарстві. Раби до цього часу використовуються зловмисниками в якості домашньої прислуги. Примусова праця приносить зловмисникам 150 мільярдів доларів на рік. Правозахисники та правоохоронці в один голос стверджують, що в цю пастку може потрапити будь-хто.

Попасти у павутиння сучасного рабства сьогодні стає дедалі простіше, особливо зараз, коли кордони стали більш відкритими, а кількість робочих місць у країні зменшилась. Людей, що живуть в скрутних умовах, привертає можливість поліпшення свого життя в багатших і розвиненіших країнах, а в той же самий час в країнах призначення зростає попит на низькооплачуваних робочих в нелегальних трудових секторах економіки, а також в легальних трудових секторах з низькою заробітною платнею.

Адже, на сьогодні, торгівля людьми в цілях комерційної, сексуальної експлуатації або примусової праці, це сучасна форма рабства. Більшість постраждалих від торгівлі людьми вважають, що їхнє рішення мігрувати у пошуках кращого працевлаштування, навчання або відпочинку - це підконтрольний їм процес. Вони не усвідомлюють, що від самого початку їх обманюють аби лише створити ситуацію, в якій їх можна буде експлуатувати.

ЯК УБЕЗПЕЧИТИ СЕБЕ І НЕ ПОТРАПИТИ В «ТЕНЕТА» ШАХРАЇВ? ОСЬ КІЛЬКА ПОРАД:

1. Не слід довіряти рекламній фірмі, яка не вказує повної назви, адреси, номеру ліцензії та органу ліцензування, що її видав. Торгівці людьми можуть ввести вас в оману, використовуючи різноманітні фірми-посередники з працевлаштування за кордоном, туристичні, шлюбні та модельні агенції, служби знайомства, оголошення, незнайомих людей, а часом навіть сусідів, знайомих.

2. Не слід вести переговори про навчання, працевлаштування чи шлюб наодинці з агентом, запросіть взяти участь у переговорах довірену особу. Перевірте, чи має фірма ліцензію на надання відповідних послуг (навчання, працевлаштування за кордоном), для цього перегляньте «Перелік суб’єктів, які мають ліцензію з посередництва у працевлаштуванні за кордоном» на сайті Міністерства соціальної політики України. Зв’яжіться з Посольством країни, куди ви плануєте подорож та дізнайтеся про правила щодо працевлаштування або навчання іноземців.

3. Майте із собою паперові та скан- копії паспорта та решти документів. У жодному разі не віддавайте свої документи посереднику з працевлаштування, роботодавцю. Заздалегідь занотуйте контакти посольства чи консульства України в країні призначення, а також правоохоронних органів і профільних правозахисних організацій. Бажано хоча б у мінімальному обсязі вивчити іноземну мову країни призначення. Якщо підписуєте договір, написаний іноземною мовою, обов’язково також має бути його офіційний переклад.

4. Радимо також заздалегідь підготувати якусь кодову фразу, яку, в разі небезпеки, навіть перебуваючи під контролем «рабовласників», можна буде промовити за телефоном родичам в Україні, що означатиме для них сигнал «SOS» та необхідність бити на сполох.

5. До речі, в рабство можна потрапити і в своїй країні, не лише за кордоном, тому поради про документи і вичитування договорів прийому на роботу, займу в кредитній установі варто взагалі взяти собі на озброєння, як звичку чистити зуби зранку!

6. Дізнайтеся якомога більше інформації стосовно запропонованої вакансії в своєму місті або в іншому регіоні України. Перед підписанням договору з роботодавцем, якщо виникають сумніви щодо його умов, необхідно проконсультуватися з фаховим правником. А для цього можна звернутися до юристів, які працюють у системі державної безоплатної правової допомоги.

7. І ніколи і нікому не давайте свої документи у якості застави, порада, стара як світ, а досі ніхто її не слухає, от дивина?

І пам’ятайте, що жертвам торгівлі ДОПОМАГАЮТЬ!

Жертви та їх родини можуть розраховувати на анонімну психологічну, юридичну, медичну допомогу. Такі злочини заборонені і караються законом України за статтею 149 Кримінального кодексу України.

 ПАМ’ЯТАЙТЕ, ЩО ЗАХИЩЕНИЙ - ЦЕ ОБІЗНАНИЙ!

А краще орієнтуватись у джерелах з запобігання і протидії торгівлі людьми допоможе література з виставки- поради "ЗАХИСТИ СЕБЕ САМ", що знаходиться в читальній залі бібліотеки  і  містить джерела з міжнародного і українського права.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

1. Конституція України : чинне законодавство зі змінами та допов. станом на 17 черв. 2021 р. – К.: ПАЛИВОДА А. В., 2021. – 72 с.

2. Загальна Декларація прав людини [Текст].- Київ, 1991

3. Закон України про протидію торгівлі людьми [Текст] : Верхов. Рада України. - Київ : Парламентське видавництво, 2012. - 18, [1] с.

4. Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Застосування в Україні [Текст] / М-во юстиції України. - Київ : [б. в.], 2006. - 176 с.

5. Кодекс законів про працю України : чинне законодавство зі змінами та допов. станом на 01.11.2021 р. – К.: ПАЛИВОДА А. В., 2021. – 128 с.

6. Кримінальний кодекс України [Текст] : із змінами і допов.- – К.: ПАЛИВОДА А. В., 2021. - 180, [1] с.

7. Кримінально-процесуальний кодекс України [Текст]. - Київ : Правова єдність, 2010. - 197 с.

8. Зміни та доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення: наук.-практ. комент. / [авт. кол.: М. І. Іншин, І. М. Шопіна, Д. І. Сіроха]. - Київ : Алерта : КНТ : ЦУЛ, 2009. - 163 с.

9. Права людини в Україні - 2013 [Текст] : доп. правозахисних орг. / Укр. Гельсін. спілка з прав людини ; [уклад. : Є. Ю. Захаров, А. П. Бущенко ; за заг. ред. Є. Ю. Захарова]. - Харків : Права людини, 2014

10. Боротьба з торгівлею людьми [Текст] : пер. укр. мовою / Рада Європи, Бюро інформ. Ради Європи в Україні. - Київ : ВІОЛ-принт, 2006. - 18, [1] с.

11. Грищенко, Світлана Владиславівна. Протидія торгівлі людьми [Текст] : навч. посіб. / Грищенко С. В. ; Черніг. нац. пед. ун-т ім. Т. Г. Шевченка. - Чернігів : Лозовий В. М., 2015. - 223 с.

12. Колодій, А. М. Права, свободи та обов`язки людини і громадянина в Україні [Текст] : підруч. для вищ. навч. закл. та працівників місц. самоврядування / А. М. Колодій, А. Ю. Олійник. - Київ : Правова єдність, 2008. - 350 с.

13. Рабінович, П. М. Права людини і громадянина [Текст] : навч. посіб. / П. М. Рабінович, М. І. Хавронюк. - Київ : Атіка, 2004. - 462, [1] с.

14. Черкес, М. Ю. Міжнародне право [Текст] : підручник / М. Ю. Черкес ; Одес. нац. юрид. акад. - Київ : Правова єдність, 2009. - 390 с.