Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391716


Інформаційний бюлетень "Курити? Чи бути здоровим?"

 

КУРИТИ? ЧИ БУТИ ЗДОРОВИМ? Саме це питання стало наріжним для більшості світової спільноти у кінці XX століття.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я від причин, пов’язаних з палінням, щорічно передчасно вмирають більше, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків, або від СНІД.

І тому, з ініціативи Американського онкологічного товариства і виник МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВІДМОВИ ВІД ПАЛІННЯ або No Smoking Day, що відзначається щороку у третій четвер листопада. Того далекого 1977 року перед світовою спільнотою було поставлено завдання - домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла.

 

 

XXI століття настало, але проблема не зникла, хоча за останні сім років поширеність куріння серед українців, зменшилась на 20%, це не радує і боротьба з цією згубною звичкою триває. За статистикою, зараз у нашій країні палить десята частина жінок, майже половина всіх чоловіків і, що найгірше, - 53% старшокласників.

Куріння серед молоді є сучасним своєрідним стилем поведінки, як серед юнаків, так і серед дівчат. Чому ж так багато молоді «спіймалось на гачок» паління? І чому це стало модним? Спробуємо розібратись.

Про те, що курити тютюн шкідливо, напевно, ще з дитинства, знає кожен. Навіть сам надпис Міністерства охорони здоров’я на пачці цигарок попереджає про це. Тютюнопаління може спровокувати астму та хвороби дихальних шляхів, коронарну хворобу серця, інфаркт, інсульт, захворювання судин, аневризму аорти, а також може стати причиною онкологічних захворювань. А ще значної шкоди здоров’ю завдає «пасивне паління», коли людина, що не палить, вдихає повітря, отруєне тютюновим димом. При цьому, небажані наслідки для стану їх здоров’я можуть бути ще гірші, ніж для курців, тому що організм не адаптований до тютюнового диму. Начебто все зрозуміло, і до цигарок «тягнеться» все менше підлітків.

АЛЕ… Сучасна індустрія знайшла вихід – сьогодні в суспільстві з’явилась нова тенденція – під гаслом боротьби з тютюном виробники стали нав’язувати моду на «кращу» і «нешкідливу» заміну звичайним цигаркам.

Адже у світі, де існує безкофеїнова кава, кола без цукру, безалкогольне пиво, відтепер з’явилися і «безпечні», на перший погляд, сигарети та інші їх замінники і новомодні гаджети. Їх виробники кажуть, що вони не такі шкідливі, і з ними легше кинути палити — справжня мрія кожного, хто вирішив позбутися шкідливої звички. І це підкупає.

А чи справді це так?

За кожним із цих тверджень стоїть не одне «АЛЕ», давайте розберемося у них детальніше.

Кальяни і трубки.

При курінні як кальянів, так і трубок використовують тютюн, а відтак шкода від нікотину зберігається, як і шкода, якої зазнають пасивні курці. Кальян більш небезпечний, ніж сигарети, адже година його паління завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет, під час куріння однієї сигарети курець вдихає 0,6 л диму, в той час як курець кальяну – 74,1. А ще куріння кальяну завдає суттєвої шкоди здоров’ю курців, у тому числі пасивних, адже дим містить канцерогенні речовини, важкі метали, чадний газ та інші небезпечні сполуки. Це нітрозаміни, поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), формальдегід і бензол. Також внаслідок спалювання вугілля виділяється оксид вуглеводню.

Айкоси.

Ну, з айкосами все зрозуміло, там теж є тютюн.

А як щодо вейпів та електронних сигарет? Особливо тих, що не містять нікотину — чи вони так само шкідливі?

Насправді, з переходом на електронні сигарети стає набагато важче кинути курити. Навіть якщо аерозоль е-сигарети не містить нікотину, є інша сполука, що здатна добряче нашкодити — формальдегід. Особливо шкідливому впливу піддаються ті, хто знаходиться у невеликих щільно забитих приміщеннях (барах, чи у спеціальних кімнатах для вейпінгу у торговельних центрах та моллах), де палять е-сигарети.

І головними перешкодами при відмові від будь – якого виду паління стають вже не фізична залежність від нікотину, а залежності більш стійкі - поведінкова, психологічна та соціальна.

Як не спійматись «на гачок» цій згубній звичці, щоб потім не жалкувати? Ось дієві поради від психологів тим, хто буває серед курців і часто отримує пропозицію почати курити.

Особливо часто в такій ситуації у хід іде мотивація типу «ЦЕ Ж КРУТО!» або «ТА ЩО, СЛАБО!».

ЯК СКАЗАТИ «НІ», КОЛИ ВАМ ПРОПОНУЮТЬ ЗАКУРИТИ:

• Я хочу бути здоровим.

• Дякую. Я скористаюся цим, як тільки в цьому буде потреба.

• Я більше цього не потребую.

• Мені це не потрібно.

• Я не в настрої, тому не буду пробувати.

• Ні, я не хочу неприємностей.

• Я - за вітаміни.

• Я і без цього чудово почуваюся.

А якщо вже маєте таку згубну звичку…

Дослідження свідчать, що більшість дорослих курців (65%) хотіли б позбавитись цієї звички і намагались зробити це не один раз. Кинути палити може кожен, незалежно від віку чи стажу куріння. Навіть якщо людина є затятим курцем, це не є перешкодою. Просто доведеться докласти трохи більше зусиль. Бо насправді лише невеликий відсоток людей може кинути курити з першого разу – більшості потрібно на це декілька спроб. У цьому немає абсолютно нічого страшного, адже в процесі напрацьовуєте досвід, який допоможе при наступній спробі.

Тому, якщо ви хочете кинути курити, або кинули, але зірвалися, не засмучуйтеся та не розцінюйте це як невдачу. Пробуйте знову, і у вас обов’язково вийде.

Ось маленькі поради для тих, ХТО ХОЧЕ КИНУТИ КУРИТИ:

• Знайдіть для себе вагому мотивацію Продумайте, чому ви відмовляєтесь від куріння. Можна записати цю причину/причини на окремому аркуші та повісити на видному місці як нагадування.

• Встановіть дату відмови від куріння та створіть чіткий план дій Проаналізуйте, у яких ситуаціях ви зазвичай курите та як зможете цих ситуаціях уникнути або чим замінити сигарету.

• Включіть до свого раціону більше корисних продуктів та додайте фізичної активності Це дозволить як контролювати вагу (для тих, хто боїться набрати зайвих кілограмів), так і покращить самопочуття. У цьому може допомогти ваш сімейний лікар чи терапевт - запишіться на консультацію.

• Позбавтеся усіх предметів, які нагадують вам про куріння Приберіть із квартири, робочого місця та машини пачки сигарет, запальнички, попільнички тощо.

• Заручіться підтримкою Знайдіть однодумців, обговоріть свій план і прогрес з родичами і друзям. Крім того, можете звернутись на безкоштовний сервіс з надання допомоги у припиненні куріння, де професіонали допоможуть справитись з проблемою.

Можливо, буде складно. Але воно того варте!!!