Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391089


Бібліодослідження "Український спадок" Криниця

 

Українці вважають: на подвір’ї має бути колодязь або криниця. Часто криниця була одна на цілу вулицю або околицю, сюди сходилися всі стежки, тут люди спілкувалися, отримували всю інформацію про життя села. Слово криниця за давніх часів означало «джерело». Якщо господар мав на подвір’ї власну криницю, то в спеку господиня зберігала в ній молоко й масло, опустивши посудину на мотузці.

Криниці присвячено безліч народних казок, повір’їв, легенд. Кринична вода, взята до схід сонця мала лікувальні властивості: її брали на омивання породіллі, на коровай брали воду з семи криниць, дівчата вмивалися криничною водою на красу. Деякі з криниць мали воістину «живу воду», якою виліковували навіть безнадійно хворих людей.

Криниця – це символ святості, чистоти й високої духовності, а також спадкоємності поколінь і традицій. Вона тілесно і духовно зв’язує предків і нащадків: перші криницю викопали, другі – з неї п’ють та її бережуть, як святиню.

Криниця – зосередження Добра і Краси. Вона дає воду для життя – і в їжу, і для худоби, і для очищення тіла. І вона вчить людей бути добрими і красивими душею: поважати і пам’ятати про тих, хто цю криницю викопав, та любити і розуміти тих, з ким п’єш з неї воду. Розмовляти біля криниці – то щоденне духовне спілкування, а сварка біля неї – то великий гріх. Не дати води з криниці – це гріх ще більший. Тому напитися з криниці не відмовляють навіть найлютішому ворогові. Криниця – вираз щедрості й щирості: вона щедро дає воду, але навзамін вимагає щирої душі.

Криниця - символ здоров’я і сили, багатства і родючості, а для молодих – ще й символ краси, любові та вірності, а також розлуки і суму – в залежності від життєвих ситуацій.

Благородна і заслуговує вічної вдячності у Господа та людина, котра викопала криницю чи збудувала колодязь, але ніхто і ніколи не називав себе власником криниці чи колодязя, бо вони належать всім, хто живе у цьому світі. Святість криниць і колодязів постійно поновлюється – їх освячують при спорудженні, кожного року на Водохреща, а то й при всіляких потребах. Над окремими криницями та колодязями, які підтвердили свої цілющі властивості, будують каплиці. Для тих, хто не зміг і не зможе спорудити криницю чи колодязь, важливо спорудити в собі шанобливе ставлення до цих святинь...

Всіх, кого цікавить історія української криниці, після карантинних обмежень запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва.

Відео можно переглянути тут