Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391064


Виставка-подорож "Мандрємо Україною" Софій Київська

 

Тисячолітня Софія Київська вабить не лише прекрасною архітектурою, неповторним оздобленням стін, але й загадками та таємницями, які вона несе крізь віки. Найбільша святиня України, одна з найдавніших пам’яток часів Давньоруської держави, перша українська пам’ятка у списку ЮНЕСКО. Це все – Софія Київська. Вона знаходиться у центрі столиці України – Києві.

Чому до XXI століття Софійський собор вважали молодшим, аніж він є насправді? За яких обставин Софія Київська отримала дзвіницю? Де нині знаходяться рештки Ярослава Мудрого?

А тепер докладніше. Довгий час вважалося, що Софійський собор був побудований у 1037 році князем Ярославом Мудрим. Про це йдеться у «Повісті минулих літ». Тепер припускають, що будівництво розпочав ще його батько Володимир Великий у 1011 році.

У східній частині внутрішньої і зовнішньої північних галерей Софійського собору в давнину була великокняжа усипальниця, у якій були поховані Ярослав Мудрий, Всеволод Ярославич, Ростислав Всеволодович, Володимир Мономах.

Також у стінах Софії відбувалися поховання митрополитів . Варто зазначити, що на території собору знайдено фрагменти тканини, найдавнішої з усіх знайдених на східнослов’янських землях. У Софійському соборі знаходиться білий мармуровий саркофаг Ярослава Мудрого, в якому нині зберігаються рештки невідомої жінки, що жила понад 900 років тому. Раніше у саркофазі зберігалися кістки двох скелетів – жіночого та чоловічого, останній найімовірніше належав Ярославові.

На стінах Софійського собору виявлено понад 7,5 тисяч графіті ХІ – початку ХVIII ст. – неофіційних написів і рисунків. Їх залишали на фресках храму церковнослужителі та миряни. Такої кількості графіті не знайдено в жодному храмі. Ці настінні послання висвітлюють різні сторони життя Київської Русі — зокрема, збереглися записи про смерть Ярослава Мудрого, автограф Володимира Мономаха, запис про мирний договір, укладений наприкінці XI ст. між князями.

У склепінні головного вівтаря Софійського собору знаходиться унікальний шестиметровий образ Богоматері Оранти, викладений з мозаїки. Цікаво, що під різними кутами огляду собору Оранта виглядає зображеною у різних позах. Особливий золотистий смальтовий фон, на якому зображена Богоматір: шматочки смальти покладені під різними кутами, тому незалежно від напрямку світла фон завжди виблискує.

Дзвіниця Софії Київської зведена у 1706 році коштом гетьмана Івана Мазепи. Досі тут зберігається великий бронзовий дзвін «Мазепа», виготовлений у 1705 році. Це один з двадцяти дзвонів, розміщених колись у дзвіниці. Заввишки 1,25 м, він важить 13 тон і є найстарішим із збережених до нині. На дзвоні красується герб Мазепи.

Завітайте до відділу абонемента Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва та знайдіть у книгах цікаві вам маршрути!