Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391389


Виставка-подорож "Мандруємо Україною" Хотинська фортеця

 

Змінити обстановку навколо себе та побачите нове місце з його історією та притаманною лише йому атмосферою – чи не найкращий варіант відпочити. На дворі літо. Розпочалися літні канікули та відпустки. Настав час подорожувати.

Відділ абонементу Чернігівської обласної бібліотеки запрошує вас разом з нами мандрувати чудовими та можливо ще невідомими куточками нашої країни. І першу подорож ми здійснемо до Хотинської фортеці, яка входить до семи чудес України.

Хотинська фортеця — це справжня перлина архітектури XIII–XVIII століть з багатовіковою та цікавою історією, яка бере свій початок ще від Хотинського форту, який було побудованого у X столітті князем Володимиром Святославичем. Вона є місцем де поєднуються християнська та мусульманська релігії.

До сьогоднішніх днів на території Хотинської фортеці зберігся старовинний колодязь. Його глибина сягає цілих 62 метри, адже замок стоїть на високій скелі і щоб дістатись до води, варто було прокопати велику глибину. Воду з колодязя можна брати і нині, кажуть, що вона тут дуже смачна. На території замкового подвір’я знаходиться церква святої Єлени і Констянтина, яка заснована у ХІІІ ст.

Кажуть, свого часу в одній із споруд замкового комплексу були навіть знамениті турецькі бані з басейном. І що ще цікавіше – тут розміщався справжній турецький гарем, де за легендою, тримали 30 дівчат.

Коли фортецю добудовували християни, на височенних стінах збереглись незвичайні символи. Вони добре помітні навіть сьогодні. Візерунки є різних видів – так звані вавілони (символи зодчої мудросі) та голгофи (символи святої гори).

У 1890 році поблизу Хотинської фортеці несподівано знайшли скарб. Це були різні монети із Саксонії, Тюрінгії, Чехії, Угорщини та інших країн.

На території фортеці було знято безліч фільмів – "Тарас Бульба", "Гадюка", "Захар Беркут", "Балада про доблесного лицаря Айвенго", "Три мушкетери", "Чорна стріла", "Стара фортеця", "Стріли Робін Гуда".

Висота фортечних мурів – 45 метрів, товщина – до 5 метрів. Під фортецею – глибокий рів, тому її можна було взяти лише довготривалими облогами. Цікаво, що безпосередньо штурмом Хотинську фортецю ніхто ніколи не захоплював. Зі східного боку височіє Східна вежа або вежа Смертників. З цієї вежі скидали додолу засуджених на смерть. Вижити після падіння з мурів заввишки 45 метрів не міг ніхто. Звідти вежа і отримала свою подвійну назву.

Відправлятися в мандри ми будемо двічі на місяць.

Слідкуйте за нашими публікаціями!