Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391201


Правознавчі акценти «Я маю право…мати право»

 

«Знання права заслуговує

Найбільшої поваги»

Давньоримський юрист Ульпіан

Щороку, 1 червня, в Україні відзначається Міжнародний День захисту дітей.

Міжнародний день захисту дітей відзначається з 1950 року після того, як в 1949 році його затвердили на сесії Міжнародної демократичної федерації жінок.

У 1959 році Організація Об’єднаних Націй прийняла Декларацію прав дитини, в якій визначено соціальні та правові принципи захисту і благополуччя дітей. Однак ця декларація мала лише декларативний і рекомендаційний характер, а для захисту та забезпечення прав дитини необхідні були конкретні закони і міжнародні договори. Тому 20 листопада 1989 Генасамблея ООН прийняла Конвенцію про права дитини, яка стала світовою конституцією для дітей. Україна ратифікувала цю Конвенцію 27 вересня 1991 року.

З 1998 року в Україні також відзначається Міжнародний день захисту дітей, згідно з Указом Президента від 30 травня 1998 року.

Водночас це й свято тих, хто завжди поруч з дітьми, хто піклується про них і допомагає твердо стати на ноги – батьків, вихователів, учителів, наставників.

З нагоди цієї дати фахівці відділу абонемента чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва запросили учнів ЧВПУ на правознавчі акценти «Я маю право…мати право».

Під час заходу учні дізналися про історію створення Конвенції ООН «Про права дітей» та основні положення; взяли участь у правознавчому калейдоскопі; пригадали художні твори, де порушуються права літературних героїв; розігрували життєві ситуації, в яких необхідно було надати юридичну консультацію.

Життєві приклади, конкретні ситуації змусили замислитися учнів про необхідність знати, поважати і виконувати закони нашої держави, адже їх незнання не звільняє від відповідальності.