Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391530


Друга світова війна у творах сучасних авторів

 

8-9 травня - пам’ятні дні в Україні. 8 травня відзначаємо День пам’яті та примирення і вшановуємо пам’ять жертв Другої світової війни, а 9 травня - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. В ці дні відбувається офіційне покладання квітів до Меморіальних стел загиблим учасникам Другої світової війни і вшанування ветеранів. Сьогодні, разом з усім українським народом, ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув на полях битв і в таборах смерті, в містах і селах. Ми назавжди в неоплатному боргу перед полеглими у справедливій боротьбі за свободу і гідність людини.

До 76-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, з метою розвитку співчуття і виховання патріотизму та поважного відношення до історичної пам’яті, ми підготували віртуальну виставку з творів сучасних українських і зарубіжних авторів про події тих часів. Крізь призму сприйняття художнього слова, пропонуємо дізнатися більше про темний період в історії людства та переосмистити ставлення до подій 76-річної давності та замислитися над тим, яку ціну українці заплатили за велику перемогу. Сподіваємося, спонукати спільноту до активного опору спроб очорнити історію країни. Для нас, українців, це вкрай важливо, адже ми живемо в країні, в якій 7-й рік йде війна.

В запропонованому доробку представлено літературу для широкого кола читачів. Це книги, які варто прочитати. Долучитися до читання закликаємо разом з Чернігівською обласною бібліотекою для юнацтва (вул. Тараса Шевченка, 63). Джерела помічені «*» знаходяться у фондах книгозбірні. Пропонуємо скористатися посиланнями і читати рекомендовані книги українською онлайн, слухати аудіокниги та переглядати екранізації літературних творів за вказаними посиланнями (безкоштовно). Захопливого дозвілля з книгою всій родині! Читайте, слухайте і бережіть себе!

 

 

Алексієвич С. Останні свідки. Соло для дитячого голос Світлана Алексієвич ; [пер. з рос. Л. Лисенко]. - Київ : Дух і Літера, 2016. - 360, [5] с. - (Бібліотека спротиву. Бібліотека надії).

Друга книга славнозвісного художньо-документального циклу Світлани Алексієвич «Голоси Утопії». Спогади про Другу світову війну на теренах СРСР тих, кому під час війни було 6-12 років - найменш заангажованих і водночас найвразливіших її свідків. Війна очима дітей виявилася ще страшнішою, ніж та, яку закарбував жіночий погляд у книжці «У війни не жіноче обличчя». «Останні свідки» - це подвиг дитячої пам’яті.

Читати онлайн за посиланням: https://mybook.ru

 

 

 

 


 

Доляк Н. Загублений між війнами : роман / Наталка Доляк. - Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2015. - 496 с.

Роман про «історію життя людини на тлі буремних подій кінця ХІХ ст. і аж до німецької окупації Києва під час Другої світової війни». Присвячено твір постаті маловідомого і недооціненого в українському суспільстві Юрія Будяка (Покоса), активного учасника українських національно-визвольних змагань 1917-1921 років, освітянина, літератора, який зазнав репресій з боку сталінського режиму і не втратив людської гідності та відданості українському народу. В романі висвітлено недовідомі біографічні епізоди, пов’язаному з участю Ю. Будяка у військових операціях, зокрема в боях Другої світової війни.

Читати онлайн за посиланням: https://uabooks.co.ua

Слухати аудіокнигу за посиланням: https://4read.org

 


 

Дорр Е. Все те незриме світло : роман / Ентоні Дорр ; [пер. з англ. О. Гординчук]. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2015.. - 349, [1] с. - (Лауреат Пулітцерівської премії).

Основні дії відбуваються в окупованій Франції під час Другої світової війни. Історія охоплює досить великий проміжок часу (з 1930-х років до сьогоднішніх днів), але основні події - впродовж 1934-1945 років). Дві сюжетні лінії роману знайомлять нас із двома протагоністами - боязким хлопчиком Вернером, якому доведеться стати солдатом Третього Рейху, та незрячою французькою дівчинкою Марі-Лорою, яка втікає з окупованого Парижа до Нормандії, везучи із собою велику таємницю. Оповідь про їхні долі йде паралельно. В книзі присутня і містична складова: дуже цікаво розповідається про «Море вогню» - дорогоцінний камінь, який за версією автора усіма силами намагається відшукати Гітлер. Роман Дорра, за який автор отримав Пулітцерівську премію, написано для дорослих читачів. Проте він легко ввійде в коло читання старших підлітків завдяки універсальності проблематики, переконливим підлітковим голосам та динамічності оповіді.

Читати онлайн за посиланням: https://knigogo.com.ua


 

Забужко О. Музей покинутих секретів : роман /Оксана Забужко. – К.: Комора, 2015. – 832 с.*


«В романі майстерно поєднуються історичний детектив, соціально-психологічне полотно й містичний трилер, сни і ява міняються місцями. Події роману охоплюють період від 1940-х років до весни 2004-го. В книзі три сюжетні лінії: початок двотисячних, сімдесяті роки, а також кінець сорокових років минулого століття. У центрі сюжету знаходяться тележурналістка Дарина Гощинська та її коханий Адріян Ватаманюк, торговець антикваріатом, які намагаються дізнатися таємницю життя й загибелі Олени (Гелі) Довган, двоюрідної бабусі Адріяна, що воювала в УПА. Навколо цього обертаються й інші події. Всі вони переплітаються і переплавляються в одну - історію про кохання, дружбу, зраду та споконвічну війну людини за право бути собою».

Читати онлайн за посиланням: https://ukrlib.com.ua або https://knigism.online

Слухати аудіокнигу (уривок) за посиланням: YouTube

 

 

Зузак М. Крадійка книжок : роман / Маркус Зузак ; іл. Труді Вайт ; пер. Наталії Гоїн. - 3-тє вид.. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2019. - 414 с. : іл.

«Крадійка книжок» - історична драма.Події розвертаються у часи, коли до влади в Німеччині прийшли нацисти. Розповідається про життя одного маленького німецького міста, що неподалік Мюнхена, у період з 1939 до 1945 років, впровадження політики Адольфа Гітлера, тяжби Другої світової війни і пересічних німців в цій війні. В центрі сюжету дівчинка Лізель, дитина з нелегкою долею, яка двічі втратила батьків, рідних та прийомних. Дівчинка має чудове хобі - дуже любить читати книжки. Вона читала, навіть, коли на вулиці лунали вибухи. Дитина не розуміє чому німецькі солдати спалюють книжки? Чому стала красти книжки? Роман екранізовано за назвою «Книжка злодійка» (2013).

Читати онлайн за посиланням: https://knigogo.com.ua

Слухати аудіокнигу (уривок) за посиланням: YouTube

Дивитися онлайн : https://ua-cinema.com

 

 

Кокотюха А. Чорний ліс : роман /Андрій Кокотюха; передм. І. Патриляка. - Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2015. - 304 с.*


«Чорний ліс» - перша книга з циклу «Повстанська трилогія!». Це історичний роман, де розповідається про чотири ворогуючих табори: УПА, Армію Крайову, Червону армію і фашистів. Кожна сторона тут описана з середини, їхні методи боротьби, принципи та ідеали. Йдеться про події, що відбуваються влітку 1943 року. Українські повстанці воюють одночасно з гітлерівцями, польським збройним підпіллям і радянськими диверсійними групами. Серед них і головний герой роману. Він, колишній міліціонер, в’язень ГУЛАГу, радянський диверсант, вояк повстанської армії, мусить розібратися в тому, хто друг, а хто ворог і зрозуміти, на чиєму боці правда. Автору вдалося створити справді цікавий, гостро сюжетний, пригодницькийтвір.

Читати онлайн за посиланням: https://knigogo.com.ua або https://readli.net


 

Лис В.С. Століття Якова : роман /Володимир Лис; перед. О. Забужко. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016. – 240 с.: іл.*


«Століття Якова» - своєрідний епос-біографія одного поліського українця, який за свій столітній вік пережив п'ять держав: Російську імперію, УНР, Польщу, гітлерівську Німеччину, сталінський СРСР. Доживши до держави Україна, він опинився перед лицем і родинної, і національної драми, яка була запрограмована катастрофами XX століття. У сюжетному плані дія роману відбувається мовби в трьох площинах - протягом останнього столітнього року поліського селянина Якова з села Загорани, за п'ять років до того, коли він рятує наркоманку Оленку, яка забрела в його село, і впродовж майже цілого двадцятого століття. Дитяче кохання, викрадення коханої, що стала чужою нареченою, служба у Війську Польському, кохання до польської шляхтянки, війна з німцями, полон і знову війна, велика і особиста трагічна українсько-польська різанина, драматичні повоєнні події. Селянин усе столітнє життя мешкає у своїй старій хаті на Волині, чекає листа від нещодавно порятованої ним Оленки і приїзду на столітній ювілей сина Артема.

Читати онлайн за посиланням: https://www.litmir.me

Трейлер екранізації: YouTube

Дивитися онлайн: https://uakino.club

 

 

Матіос М. Букова земля : роман-панорама завдовжки 225 років / М. Матіос ; дизайн Г. Букші. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2019. – 928 с.*

 

Книжка містить оповідь про рідну землю авторки - Буковину - Землю Буків - Букову землю. Роман-панорама «Букова земля» охоплює життя п'яти буковинських сімей впродовж 225 років, з кінця 18 століття до 2014 року. Персонажі роману - це весь буковинський люд, описаний через своїх найяскравіших представників. Разом з ними побуваємо у Відні, Берліні, Берні, а наприкінці -Щасті і Станиці Луганська в сучасній Луганській області, адже події твору відбуваються в абсолютно різних куточках світу. Історичні факти вміло вплетені в сюжет, тож ми «бачимо події ХІХ ст., Першої та Другої світових воєн, міжвоєнних років, коли Буковина була в складі Румунії. Роки після Другої світової змінюють світ Букової землі: він руйнується, знищується новими пришельцями - совітською владою». Слід сказати, що образи описані детально, і попри велику кількість персонажів ніякої плутанини немає. За «Букову землю» Марія Матіос отримала книжковий «Оскар» 2020 року.

 

Ткаченко Г. Спалені мрії : роман /Ганна Ткаченко. – Харків: Книжковий Клуб «Сімейного дозвілля», 2016. - 320 с.

 

«Спалені мрії» - викривальний роман. Він зриває маски з комуністичних чиновників, військових начальників, окупаційної німецької влади та післявоєнної політики щодо полонених солдатів та вивезених на примусові роботи до Німеччини селян. На прикладі життя села Березівка, що на Чернігівщині, Ганна Ткаченко охоплює широку панораму подій Другої світової війни, післявоєнного голоду та «соціалістичного Раю» селян, яким «пощастило» жити в ті страшні часи. Роман «Спалені мрії» покликаний пролити світло на історичні події, що десятиліттями замовчувалися та витравлювалися комуністичною владою з людської пам’яті.

Читати онлайн за посиланням: https://www.rulit.me або https://knigogo.com

 


 

Щигельський М. Ковчег часу або Велика втеча Рафала із колись крізь тоді в тепер і назад : [повість : для серед. шк. віку] / Марцін Щигельський ; пер. з пол. Божени Антоняк. - Львів : Урбіно, 2016. - 230, [1] с.

Рафалу дев’ять років, і він живе у варшавському гетто. Понад усе на світі хлопчик любить читати, але дорога до бібліотеки стає щораз небезпечнішою. Дідусь, який ним опікується, переконує, що вони поїхали в Африку. Світ навколо дедалі більше нагадує Рафалові його улюблену книжку ­– «Машину часу» Герберта Веллса: хижі морлоки у формі німецьких солдатів, з рушницями, чатують на кожному кроці. Та от настає день, коли з гетто доводиться тікати. Обставин Рафалової втечі взято з документальних свідчень, щоденників жертв Голокосту, спогадів людей, які допомагали рятувати єврейських дітей від загибелі. Хлопчик, з погляду якого описано події, через свій вік ще не в змозі осмислити всього масштабу катастрофи, але через його щемку наївність сприйняття буденного ми бачимо страшну історичнукатаклізму, яка не повинна повторитися.

Читати онлайн за посиланням: https://findbook.in.ua або https://www.yakaboo.ua (уривок)

 


 

Винничук Ю.П. Танго смерті : роман / Юрій Винничук. - Харків: Фоліо, 2015. - 379 с.*

Події у романі Юрія Винничука «Танґо смерті» розгортаються у двох сюжетних зрізах. У довоєнному Львові і під час Другої світової четверо друзів — українець, поляк, німець і єврей, батьки яких були бійцями армії УНР і загинули у 1921 році під Базаром, - переживають різноманітні пригоди, закохуються, воюють, але за будь-яких катаклізмів не зраджують своєї дружби. Паралельно у наші дні відбуваються інші події з іншими героями. І не лише у Львові, але й у Туреччині. Проте яким чином обидві сюжетні лінії зійдуться докупи, довідаєтеся у несподіваному фіналі.

Читати онлайн за посиланням: https://knigogo.com.ua або https://libcat.ru