Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391836


Книжкова виставка "Я не пам'ятаю книгу, але обкладинка була..."

 

Сьогодні, 1 квітня, відзначаємо День сміху. Хоча комусь більше до вподоби назва «День дурня». До бібліотекарів часом звертаються відвідувачі зі смішними проханнями. Наприклад «Я не пам’ятаю книгу, але обкладинка була…». Тепер бібліотекарі жартуватимуть над читачами!!! Фахівці відділу абонемента ЧОБЮ підготували спеціальну книжкову виставку-жарт. І пропонують бути більш уважними, адже це виставка «з живчиком». Та не хвилюйтеся, у будь-якому разі Ви залишитеся задоволеними!

 

Виставка складається з таких розділів:

1. «Щось» з гумором для тонкої душі (для підлітків і молоді)

2 «Якісь книжки» з гумором для тих, кого вже нічим не злякаєш (для повнолітньої частини аудиторії)

3 Сатира і гумор у класичній українській літературі.

Щоб переглянути відео-жарт, натисніть ТУТ

Отже, до Вашої уваги:

 

1 розділ. «Щось» з гумором для тонкої душі

 

Террі Пратчетт Морт: роман / Террі Пратчетт; переклад з англ. Ольги Любарьської.  Львів: Видавництво старого Лева, 2019. - 304 с.

Роман «Морт» відкриває цикл серії «Дискосвіт», у якому головним персонажем є Смерть. Та це не означає, що книжка моторошна, адже у світі Террі Пратчетта Смерть рибалить, філософує, любить кошенят і смачні страви, мріє про відпустку і врешті просто виконує свою роботу: доправляє душі в інший світ. Думки про відпочинок спонукають Смерть обрати собі в підмайстри сільського хлопця Морта. Чи впорається незграбний та не дуже здібний до господарювання Морт із завданнями по ту сторону життя і чи зможе опанувати непростий фах Смерті? Таке учнівство обіцяє хлопцеві кар’єрне зростання, поліпшення іміджу, розширення кругозору та численні відрядження. Однак Мортові співчутливість і романтичні захоплення можуть не тільки завадити роботі, а й поставити під загрозу цілісність світобудови

 

 

 

Джером Клапка Джером, Дженні Рен Ліниві думки одного нероби. Неквапні думки лінивої дівчини: есеї/ Дж. Клапка Джером, Джені Рен; пер. з англ. І. Карівець І. Бондаренко. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2020. – 256 с.

Ця книжка-«перевертачка» — своєрідний діалог чоловіка й жінки, славетного Джерома Клапки Джерома та його маловідомої сучасниці Дженні Рен. Есеї «лінивої дівчини» та «одного нероби» написані в іронічній та дещо ексцентричній формі. Спробуйте не засміятися!

 

 

 

 

 

 

Коскін Володимир Олексійович Йоржі атакують!. - К.: Ярославів Вал, 2011 . - 352 с.

«Йоржі атакують!» - це гірлянда трагікомічних детективно-авнтюрних пригод, прикольно-веселих байок і романтичних рибацько-мисливських історій, які в кінцевому результаті виявляють краще в людині. Цей роман про мужніх чоловіків, про їхню взаємовиручку і дружбу є також цінним «посібником» для жінок.

 

 

 

 

 

 

 

Аксельссон, Карина Модель під прикриттям. Модний злочин / Карина Аскельсон; пер. з англ. Марії Чайковськської. – Харків: Вид-во «Жорж», 2019 – 472 с.

Поїздка на Тиждень моди до Парижа! Здається, кращого подарунка для 16-річної дівчини і не вигадаєш. Але тільки не для Аксель. Розкриття злочинів та розгадування таємниць цікавить її значно більше за тренди, бренди і нові колекції. Проте дівчині таки доведеться з головою зануритися у світ високої моди і навіть стати моделлю під прикриттям. Щоб розкрити головну справу свого життя і знайти зниклу відому паризьку дизайнерку, Аксель готова на все — навіть піддатися тортурам щипчиками для вій і високими підборами.

 

 

 

 

2 розділ. «Якісь книжки» з гумором для тих, кого вже нічим не злякаєш

 

Дженни Лоусон Несамовито щаслива: кумедна книжка про жахливі речі. - Харків : вид-во Віват, 2017. - 336 с.

Ми всі чогось боїмося. Літати в літаках, їздити в ліфтах, лишатися в темряві... Швидкості або висоти, комах або гризунів, натовпу або самотності... Насправді все це тотальне ніщо порівняно зі справжніми «тарганами», які можуть оселитися у вашій голові. Авторка «Несамовито щасливої» — популярна блогерка й письменниця, котра страждає на психічний розлад. У книжці вона розповідає про власний досвід боротьби з депресією, панічними атаками та іншими «принадами» нездорової психіки. Переконані, що абсолютно здорові і таке вас не зацікавить? Помиляєтеся! Позаяк під обкладинкою — море гумору та оптимізму на тлі до біса цікавих історій. А ще там можуть бути… гроші. Тож розгортайте і насолоджуйтесь, не пошкодуєте! І стережіться скунсів, бо вони подеколи гніздяться у волоссі.

 

 

 

 

Матроскін, Роман КІТнеппінг. Помічена територія/ Роман Матроскін. – Москва: Єксмо,2015. – 320 с.: іл. (Гостросюжетний КІТотектив).

Річард, дорослий чорний кіт. Вага надлишкова. Линяє помірно. Праве вухо трохи надірване. Кігті гострі. Зір чудовий. Переконаний холостяк, але періодично одружується. Зловживає валеріаною. Кілька разів намагався зав'язати, але безуспішно. Займається приватним розшуком. Молода особа Пегі запрошена на весілля своєї подруги Мурчелли і старого товстого Байрама, що працює в ковбасному магазині. Несподівано наречена зникає. На прохання Пегі приватний детектив Річард приступає до розслідування і незабаром з'ясовує, що Мурчеллу накачали наркотиком, викинули через вікно і кудись відтягли. Підозра спочатку падає на Байрама. Але пізніше, вивчивши відбитки лап, зразки вовни і сліди кігтів, Річард приходить до абсолютно приголомшливого висновку ...

 

 

 

 

Фейнман Ричард «Та ви жартуєте, містере Фейнман!» Пригоди допитливого дивака/ пер. з англ. Миколи Климчук. – К.: Наш формат, 2018. – 400 с.

Фізика була сенсом життя видатного науковця й педагога, а кожна його лекція перетворювалася на захопливу гру. Утім особистість Фейнмана така неординарна й багатогранна, що заслуговує не меншої уваги, ніж його наукові досягнення. Фізик-теоретик, художник-портретист, віртуозний барабанщик і жартівник, який полюбляв розігрувати друзів та колег і часто сам потравляв у кумедні ситуації... Ніхто краще за нього не розповість про неймовірно-божевільні пригоди, на які науковця штовхала невгамовна цікавість. Книжка для найширшого кола читачів, усіх, хто цікавиться біографіями цікавих особистостей, наукою, а також тих, хто цінує хороший гумор і дотепні життєві історії. Це вибухова суміш високого інтелекту, мудрості, безмежної допитливості та разючої сміливості.

 

 

 

 

Івченко В. Детективна агенція «Буря і натиск». – К.: Темпора, 2017. – 560 с.

Якщо ви вже не надто популярний письменник і у вас творча криза, найкращий вихід — знайти на глухому хуторі двох друзів, що відкрили свою детективну агенцію, й приєднатися до них — а раптом пощастить і буде цікаво? Якщо один із цих двох — розумний кабан Вепр Іванович, який невідомо звідки взявся й чомусь уміє розмовляти, а другий — сільський дивак Жорж Іринович, імовірність появи шедевра зростає ще більше. Чи вдасться письменникові вибратися зі всіх глухих кутів і пасток на шляху до слави? А може, варто мріяти не про славу, а бодай про те, щоби лишитися живим?

 

 

 

 

 

 

Сєнцов О. Г. Купіть книгу – вона смішна. Ненауково-популярний роман з елементами гумору/ Олег Сєнцов; перекл. з рос. В. С. Бойка, худож.-оформлювач Л. П. Вировець. – Харків: Фоліо, 2016. – 220 с.

Цікаво, а що зробили б ви, якби з'явився, скажімо, хтось і запропонував згадати одне - єдине бажання, яке виповниться? Герої цього роману думають не довго, бо важають цю пропозицію просто жартом. Ось і замовляє один вагон алмазів, другий - ціле поле конопель, ну а третій ... З третім складніше, адже він чомусь дуже серйозно поставився до такого неймовірного пропозицією. Як же розпоряджаються юнаки драми, що звалилися на них? Почитайте цей роман і ви зрозумієте (втім, як і наші герої), що є дещо цінніше, ніж алмази. Так, і ще: ніякого повчання, ніякого моралізаторства, ніяких висновків в тексті ви не знайдете. «Купіть книгу - вона смішна» - це той випадок, коли назва твору абсолютно точно відображає його зміст: Це дуже веселий, дуже смішний, дуже легкий для читання роман.

 

 

3 Сатира і гумор у класичній українській літературі.

 

Український гумор та сатира: Для серед. та ст. шк. віку / Упорядкув., передм., дод. І Андрусяка. – К.: Школа, 2007. - 351 с.

До видання увійшли вибрані поетичні та прозові твори як класиків українського письменства від епохи бароко до XX сторіччя, так і сучасних письменників, які репрезентують найкращі зразки українського літературного гумору і сатири. Добір текстів обумовлений логікою розвитку літературного процесу, а також шкільною програмою з української літератури та рекомендаціями з позакласного читання. Додаток до прочитаного містить біографічні й літературознавчі матеріали, що допоможуть читачеві ґрунтовніше ознайомитися з особливостями розвитку українського гумору і сатири.

 

 

 

 

 

 

Глазовий Павло. Гуморески старі й нові. Книжка для дорослих (і кілька жменьок дітям). К., Видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2009.- 335 с.

Павло Глазовий (30.08.1922—29.10.2004) — найулюбленіший український «сміхотерапевт» останнього півстоліття. Його твори запалюють радісним клекотанням і юні, й дорослі серця, підбадьорюють у найскладніші хвилини безнадії. Творчість Павла Глазового — гірка й прекрасна правда про нас самих. Його буцімто невибагливі на «естетський» слух гуморески роблять людей щасливішими і звільняють їх від страху. Звичайно, цю книжку адресовано передовсім дорослим, але такі розділи, як «Де беруться діти» та багато інших гуморесок з радістю читаються уже кількома поколіннями школярів. У цій книжці уперше зібрано найкращі твори Майстра сміху з різних періодів його творчості.

 

 

 

 

 

Українська класична література: Кращі комедії / Укладач С. М. Заготова. – Донецьк: ТОВ «ВКФ «БАО», 2009. – 352 с.: іл.

Перлини українського гумору непідвладні дії часу. Вітчизняні майстри слова створили справжні шедеври, які й сьогодні збирають повні театральні зали. До видання ввійшли твори, що давно стали класикою гумору та сатири у вітчизняній драматургії. Це «Москаль-чарівник» Івана Котляревського, «За двома зайцями» Михайла Старицького, «Пошились у дурні» Марка Кропивницького, «Сто тисяч» Івана Крапенка-Карого, «Мина Мазайло» Миколи Куліша. Видання адресоване широкому загалу шанувальників українського слова.

 

 

 

 

 

 

Україна сміється. Збірка / укладання тексту Кусайкіна Н. Д. – К.: 2008. – 464 с.

До цієї збірки увійшли кращі твори видатних українських сміхотворців, написані упродовж різних років. У них закладено потенціал дотепної мудрості нашого народу. У збірці також подані гумористичні твори українського давнього та сучасного фольклору: анекдоти, жарти, дотепи тощо, котрі друкувались раніше в періодичних виданнях.

 

 

 

 

 

 

 

 

Українська байка. Г. Сковорода, Є. Гребінка, Л. Глібов. – Харків: ТОВ «Фоліо», 2007. – 318 с.

Представлене видання є збіркою байок українських авторів. У ньому подано твори класиків вітчизняної літератури та філософії, серед яких Г. Сковорода, Л. Боровиковський, Є. Гребінка, П. Куліш, М. Старицький, О. Пчілка, І. Франко та ін. Кожному з них відведено окремий розділ, в якому і публікуються авторські приклади цього невеликого алегоричного жанру.

 

Гарного настрою!