Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3390921


#лабораторія_ОСВІТОРІЯ_від_ЧОБЮ ЗНО-2021

 

З 2021 року суттєво зміниться система складання зовнішнього незалежного оцінювання для випускників шкіл.

На ОДИН збільшилася кількість навчальних предметів, які може складати учасник на ЗНО.

Учням й студентам, які наступного року отримоватимуть свідоцтво про повну загальну середню освіту, ЗНО з математики є обов’язковим!!!

 Буде ВИБІР: ЗНО з української мови чи ЗНО з української мови та літератури.

 

 

 Наприклад, для вступників- «технарів» з’явилась змога обирати: складати тестування з української мови і літератури, як це було в попередні роки, чи обмежитися стандартним тестом з української мови.

А самі тестування з української мови та математики матимуть 2 рівні складності.

Рівень стандарту.

Для кого?

(Розберемо на прикладі математики.)

Для тих, хто вивчав математику на рівні стандарту, випускається із закладу освіти і не збирається вступати. Або готується вступати, але математика на обраній спеціальності не буде основним предметом. Саме для таких учасників розробили сертифікаційну роботу, яка найбільше відповідає обов’язковим речам, які мусить знати кожен випускник. На цю сертифікаційну роботу учасники матимуть 150 хвилин. У ній буде 28 завдань.

Жодних надзвичайно глибоких знань, компетентностей не вимагатимуть. Потрібна лише добре сформована обізнаність щодо БАЗОВИХ понять з математики.

У тесті будуть завдання як на просто базові математичні навички, так і завдання, які виконує кожна людина в житті.

НАПРИКЛАД, у демонстраційному варіанті тесту представлене таке завдання: на діаграмі інформація про кількість придбаних у супермаркеті телевізорів протягом перших 6 місяців. Треба обрати правильне твердження з чотирьох варіантів відповіді. Насправді, це аналіз простої стовпчикової діаграми, де в нас є 6 місяців із січня по червень і є кількість проданих телевізорів.

Для чого такі завдання?

Кожна людина бачить діаграми в газетах, журналах, аналітичних виданнях. Тож читання діаграм є важливим для тих, хто хоче комфортно почуватись у сучасному світі. Адже заклад вищої освіти не є вершиною розвитку людини — це лиш один зі шляхів її можливого становлення.

А ще…

У тесті представлені завдання різних форм відповіді, зокрема і короткої.

Наприклад, у шухляді лише олівці і ручки. Ручок — 7, олівців — 4. Ручок червоного кольору — 3. Яка ймовірність взяти із шухляди червону ручку?

Теорія ймовірності у світі вважається важливою основою розвитку людини, тому що більшість сучасних моделей побудовані саме на цій теорії. Ми щодня приймаємо певні рішення. Можемо приймати їх емоційно, а можемо — на основі теорії ймовірності та розуміння певних процесів.

Якщо ж учасник ЗНО вивчав математику поглиблено, як профільну навчальну дисципліну або планує вступати в технічний заклад освіти, де математика є одним з предметів ЗНО, або в медичний заклад — ТРЕБА БУДЕ ОБИРАТИ ДРУГИЙ ВАРІАНТ ТЕСТОВОГО ЗАВДАННЯ.

Щоб зорієнтуватися, потенційний учасник тестування має уважно переглянути умови прийому до закладів вищої освіти І З’ЯСУВАТИ, чи є математика предметом ЗНО для вступу на омріяну спеціальність.

Цей тест схожий на «складанку». Всього в тесті 34 завдання. Учасникам дають 210 хвилин на їх виконання. Є завдання зі стандартного рівня тесту та додаткові завдання. Однак тут є ще й «суперзавдання», які демонструють математичну компетентність, здатність людини оперувати різними математичними інструментами.

До прикладу, це рівняння чи нерівності з параметрами. Є завдання на доведення. Тут вже доведеться попотіти.

ПРОБНЕ ЗНО ТЕЖ ЗАЗНАЛО ЗМІН.

Докладніше про це у дописі ЦПІ на сайті Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва за адресою:

http://jamaluddinliudmyla.blogspot.com/2020/12/2021.html

ЗНАННЯ ПРОЦЕДУРИ ТА ПРАВИЛ ПРОВЕДЕННЯ ЗОВНІШНЬОГО НЕЗАЛЕЖНОГО ОЦІНЮВАННЯ ДОПОМОЖЕ ВАМ УНИКНУТИ ПОМИЛОК. ПРОПОНУЄМО ВАМ ПРОЙТИ ПРОСТИЙ ТЕСТ, ЩОБ ПЕРЕВІРИТИ СВОЮ ОБІЗНАНІСТЬ У ЦЬОМУ ПИТАННІ.