Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391084


#лабораторія_ОСВІТОРІЯ_від_ЧОБЮ хімія

 

Сьогодні, 10 грудня, відбувається нагородження лауреатів НОБЕЛІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ.

Цього року фінансовий вимір найпрестижнішої у світі наукової премії сягне 10 мільйонів крон (близько 1,11 мільйона доларів).

І вперше премію з ХІМІЇ поділили дві жінки, хоча нагороди в цій номінації вручали вже 111 разів 184 Нобелівським лауреатам між 1901 і 2019 роками.

Француженка ЕММАНУЕЛЬ ШАРПЕНТЬЄ та американка ДЖЕННІФЕР А. ДУДНА відзначені за "розробку метода редагування геному".

 

 

Науковиці відкрили один з найгостріших і найточніших інструментів генної технології – генетичні ножиці CRISPR / Cas9.

Завдяки цьому інструменту науковці можуть змінювати ДНК тварин, рослин та мікроорганізмів із надзвичайно високою точністю. Ця технологія зробила революційний вплив на науку про життя, вносить свій внесок в нові методи лікування раку і може втілити мрію про лікування спадкових хвороб.

Але це не перший випадок, коли таку премію отримують жінки!

Коли у 1911 році МАРІЯ СКЛОДОВСЬКА - КЮРІ отримала відзнаку з хімії, вона стала першим лауреатом, який отримав одразу два "Нобеля".

До цього вона «відмітилась» в фізиці за свої дослідення радіоактивності.

Премія ще раз повернулася у родину, коли у 1935 її отримала ІРЕНА ЖОЛІО-КЮРІ, старша дочка пані Марії. Цю премію вона отримала разом із чоловіком, ФРЕДЕРІКОМ ЖОЛІО, який став наймолодшим нобелівським лауреатом з хімії.

Однак для самих науковців одним з найбільш значущих хімічних відкриттів є, безсумнівно, періодична система і закон. Саме вона дозволила впорядкувати відомі на той момент елементи, привести в систему все наявні знання і зрозуміти закономірності зміни в властивостях, що проявляються. Коли вона створювалася Менделєєвим, було відомо всього 63 види атома.

Сьогодні їх уже 118, і кожен має своє місце, властивості і характеристики і ІМ’Я.

Багато хімічних елементів, названі на честь країн, міст, планет і так далі, і мають дуже важливе значення в житті живих істот. Але є елементи, які «закарбували на віки» імена ВЧЕНИХ.

І серед них є і Нобелівські лауреати. Ось вони, ці елементи.

• Самарій № 62 - Sm. Утворено від мінералу самарсіта. А сама порода - на честь великого російського військовослужбовця, полковника Самарського. Великий внесок ця людина внесла в розвиток шахтарської справи, так як був інспектором рудників і шахт.

• Гадолиний № 64- Gd. Отримав свою назву завдяки фінському хіміку Юхану гадолінієм, яким свого часу був відкритий елемент ітрій.

• Ейнштейній № 99 - Es, має таке ж позначення, як і інші формули хімічних елементів: від латинського написання прізвища великого Альберта Ейнштейна.

• Фермій № 100 – Fm (штучно синтезований). Отримав ім'я на честь великого вченого, творця ядерної та нейтронної фізики Енріко Фермі. Номінант Нобелівської премії за нескінченні наукові дослідження і досягнення.

• МЕНДЕЛЕВІЙ ( як без нього) № 101 - Md. Даним, штучно синтезованим, елементом увічнено і без того відоме у всьому світі ім'я Дмитра Івановича Менделєєва.

• НОБЕЛІЙ № 102 – No (штучний). Отримав ім'я від Альфреда Нобеля(чому б це?..), шведського хіміка, винахідника, відкривача динаміту. Саме він є автором Нобелівської премії в області заслуг в науці. Своє багатство заповів на виплати талановитим вченим.

• Лоуренсий № 103 – Lr (штучно синтезований). Є даниною поваги Ернесту Лоуренсу, одному з творців атомної бомби, геніальному вченому, який зробив великий внесок у розвиток фізики, особливо ядерного її розділу.

• Резерфордій № 104 – Rf (штучно ситтезований). до 1997 рокув СССР и Росії був відомий як курчатовій (Ku). Названий на честь Ернееста Реезерфорда - британського фізика, лауреата Нобелівської премії з хімії.

• Сіборгій або сіборґій, № 106 – Sg (штучно синтезований). Названий на честь американського фізика-ядерщика, лауреата Нобелівської премії з хімії Гленна Теодора Сіборга (Сіборґа).

• Бо́рій, № 107 - Bh. Штучно синтезований хімічний елемент, який у 1992 році отримав назву «нільсборій» на честь Нільса Ге́нрика Дави́да Бора, данського фізика-теоретика і громадського діяча, одного з творців сучасної фізики, лауреата Нобелівської премії. Пізніше однак, через те, що хімічні елементи ніколи не складалися з імені й прізвища вченого, назву було спрощено до сучасної.

• Рентгеній або Рентґеній № 111 - Rg (колишній Unununium або унунуній (Uuu)). Штучно синтезований хімічний елемент, названий на честь Вільгельма Конрада Рентгена, німецького інженера машинобудування та фізика, який відкрив короткохвильове електромагнітне випромінювання, відоме, як рентгенівські промені.

• Флеровій № 114 - Fl (штучно отриманий), Офіційну назву дано в честь російського фізика Г. М. Фльорова, керівника групи, що синтезувалахімічні елементи з номерами від 102 до 110.

• Оганесон № 118-й – Og (штучно отриманий). Елемент отримав назву на честь його першовідкривача, академика РАН Юрія Оганесяна. Сіборгій та оганесон цікаві ще тим, що отримали назви на честь вчених ще за їх життя. Ось практично майже всі хімічні елементи, названі на честь вчених. Список не включає ще двох елементів, «жіночіших».

• Це майнтнерій, № 109 - Mt (штучно синтезований), названий на честь австрийского физика Лізи Мейтнер.

• І КЮРІЙ № 96 - Km. Названий він на честь тієї самої Марії Кюрі-Склодовської, яка спільно зі своїм чоловіком П'єром, вченим-фізиком, зробила відкриття явища радіації і багато робіт провела на цьому грунті.

А ще завдяки їй науковий світ «познайомився» з двома новими хімічними елементами: Полонієм № 84 - Po. Радієм № 88 - Ra.

Як бачимо, поки таких назв на честь вчених небагато, але час не стоїть на місці. Насьогодні проводяться постійні дослідження ізотопів, здійснюються ядерні реакції і синтезуються всі нові з'єднання і елементи. Тому не виключено, що даний список ще поповниться великими іменами.