Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3390894


Чорнобиль – трагедія, подвиг, пам’ять…

 

14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Відповідно до Указу Президента, починаючи з 2006 року, цього грудневого дня українці вшановують тих, хто ціною героїчних зусиль, а подекуди і власного життя, зумів зупинити ядерного монстра. Обрана вона була не випадково, адже саме цього дня відбулася здача в експлуатацію об’єкту «Укриття» – саркофагу, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Зруйнований реактор перестав бути джерелом радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Таким чином, цього дня було поставлено умовну крапку в боротьбі з чорнобильським лихом.

 

Чорнобильська катастрофа – найбільша за всю історію ядерної енергетики. В житті українців Чорнобиль є незаживаючою раною болю і втрат. Масштаби лиха та важкість наслідків стали найтяжчими в історії нашої планети. Героїзм ліквідаторів врятував мільйони життів, врятував світ. Ціною свого життя і здоров’я, під великими дозами опромінення вони зупинили невидимого і дуже підступного ворога.  На жаль, не всі вийшли з того пекла живими, багатьох не стало згодом.

Вшановуючи пам'ять ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС бібліотекарі Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва підготували віртуальну виставку «ЧОРНОБИЛЬ – ТРАГЕДІЯ, ПОДВИГ, ПАМ’ЯТЬ»

Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, задля збереження життя і здоров’я майбутніх поколінь.

 

 

 

Аккерман, Галя. Пройти кріз Чорнобиль [Текст] / Галя Аккерман ; пер. з фр. Петра Таращука ; [передм. О. Пахльовська]. - Київ : Либідь, 2018. - 167 с. : фот. - Бібліогр. в підрядк. прим. - Пер. изд. : Traverser Tchernobyl / Galia Ackerman. - Paris, 2016. -

Книжка Галі Аккерман — це подорож письменника крізь драму Чорнобиля в різноманітних її людських, соціокультурних, професійних аспектах. Це проходження крізь очисний вогонь нового знання, трагічних відкриттів, крізь драму людських доль. Ця книжка також про Чорнобиль як про один з найстрашніших злочинів радянської системи. Незаперечна цінність видання і в тому, що це погляд людини з іншої культури, з інших культур — адже авторка суміщає в собі єврейську, російську і французьку культури, родинно пов’язана з Україною. Книга есеїв -це унікальний путівник по клаптиках долі людей, які живуть у зоні відчуження й досі. Читаючи ці історії, постійно дивуєшся людській винахідливості та здатності призвичаїтись до критичних умов. Інтелектуальне переосмислення авторки уже написаних книг на цю тему дає певний рівень критичного підходу до розуміння події. Для широкого кола читачів.

 

 

Анатолій Андржеєвський. Чорнобильська бувальщина [Текст] / Анатолій Андржеєвський – Київ : Гамазин, 2019. – 156 с.

 

Розповідь про ліквідацію Чорнобильської катастрофи з перших вуст: про те, якою була Прип'ять до вибуху на ЧАЕС, як гасили пожежу, евакуйовували населення, зводили тимчасові містечка для ліквідаторів і вже постійне для працівників електростанції - Славутич.Спомини автора рясно доповнюють вирізки з тогочасної преси й розвідок, присвячених подіям тих часів, особисті фото.

 

 

 

 

Векленко, Олег Анатолійович. Чорнобиль: етюди з натури [Текст] : [худож. документалістика] / Олег Векленко. - Харків : Точка, 2017. - 137, [2] с. : фот. - 500 прим. - ISBN 978-617-669-213-3

Книжка спогадів учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, художника, професора Харківської державної академії дизайну і мистецтв Олега Векленка про його особисті відчуття, пережиті в період перебування в Чорнобилі в травні – червні 1986 року. Автор розказує, яким було повсякденне життя ліквідаторів у таборі неподалік станції, про примітивні засоби захисту і про те, що усвідомлення справжньої небезпеки прийшло набагато пізніше. Щирі історії про ті дні написані живою мовою і доповнені авторськими малюнками та фотографіями. Короткі оповідання-спогади Олега Векленка не претендують на всеосяжну картину Чорнобильської трагедії. Це лише маленький фрагмент, її відображення у свідомості художника, що волею долі опинився на вістрі, як тоді говорили, «боротьби з буремною стихією атома, що вийшов з-під контролю». Щирий, подекуди іронічний і дуже особистий погляд на події, що відбувалися навколо, у підсумку відтворює правдиву мозаїку людських взаємин в екстремальних умовах, людської гідності і мужності, що допомагали вистояти в неймовірних випробуваннях. Ілюстрації до книжки – документальні фотографії, зняті автором 1986 року, як кажуть, «на ходу», а також малюнки, виконані безпосередньо в зоні робіт з ліквідації наслідків катастрофи, по суті, є самостійною лінією, яка доповнює тему.

 

 

Гусєв, Олег Петрович. 25 років віч-на-віч з "Чорнобилем" [Текст] : док.-публіц. твір / Олег Гусєв ; голов. ред. Борис Олійник ; консультанти: канд. хім. наук С. В. Нікітіна, канд. фіз-мат. наук Б. І. Горбачов. - К. : [Літопис-ХХ], 2011. - 623 с. : іл., фото.

У книзі Олега Петровича Гусєва, заслуженого журналіста України, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, йдеться про боротьбу ліквідаторів за живучість атомної станції після вибуху 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці, перебіг подій, пов'язаних з діяльністю і закриттям цього аварійного ядерного об'єкту підвищеної небезпеки наприкінці 2000 року, подальших дій вже у ХХІ столітті.

 

 

 

 

Гуцало, Євген. Діти Чорнобиля [Текст] / Є. Гуцало. - Київ : Соняшник, 1995. - 104 с

 

 

Трагедія Чорнобиля - основний зміст цієї книжки. Україна після атомної катастрофи 1986 року стала скорботною чорнобильською матір'ю для українського народу, і весь світ живої природи став її невинною жертвою. Книга Євгена Гуцала "Діти Чорнобиля" - це правдиві розповіді про трагічне буття юних героїв - уже після Чорнобиля. Гусєв, Олег Петрович.

 

 

 

 

Через вогонь воєн і "Чорнобиль"[Текст] : докум.-публіц. повість / під заг. ред. А. Раханського. – Київ : ЕКМО, 2004. – 400с

Автор книги, колишній спеціальний кореспондент газети «Правда» по Україні з 1968 по 1987 роки, а потім – власний кореспондент по Україні газети «Советская культура», не тільки як свідок, а як учасник низки зафіксованих ним подій розповідає про справи і проекти самовідданих представників народів країн, які захищають людство від бід глобального масштабу. Вони, протиставляючи усіляким негараздам оптимізм, глибоку віру у краще майбутнє, керуються перш за все законами високої духовності, мужності, справедливості. Книга розрахована на масового читача, в тому числі – і з країн СНД, для котрих частина тексту подана мовою оригіналів документів, отриманих автором.

 

 

 

 

Долі, обпалені Чорнобилем: Чернігівський район [Текст] /Чернігівська районна організація краєзнавців, Чернігівська районна централізована бібліотечна система, Чернігівська центральна районна бібліотека; упоряд. О. П. Колесник; ред. О.І Іваеаненко; від. За вип. Ф.М. Носенок. – Чернігів, 2016. – 277с.: фото

В книзі «Долі, обпалені Чорнобилем: Чернігівський район» висвітлений вклад Чернігівського району в ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС. Наведені спогаги учасників цих подій. Це перша спроба зібрати і систематизувати інформацію про учасників ліквідації наслідків аварії ЧАЕС та переселенців в межах Чернігівського району. Зібрані та впорядковані бібліотекарями спільно з краєзнавцями району та активами сільських громад матеріали увійшли до видання, , присвяченого 30-річній трагедії. Посібник стане в нагоді музейним і бібліотечним працівникам, краєзнавцям і журналістам, студентам і викладачам вузів.

 

 

 

Ковалевская, Любовь. Чернобыль "ДСП"; Последствия Чернобыля [Текст] / Л. Ковалевская. - Киев : Абрис, 1995. - 327 с.

Дана книга - незалежне розслідування злочину під назвою "Чорнобиль". Всі використані в ній документи - під грифом "Таємно" і "ДСП" (для службового користування), також наводяться статистично достовірні дані радіобіолоіческіх і медичних досліджень.

 

 

 

 

 

Медведев Григорий : Чернобыльская хроника [Текст] / Григорий Медведев. – М. : Современник,1989. – 240с.

 

Григорій Медведєв -по професією інженер - атомний енергетик, багато років пропрацював на АЕС. Читачам Г. Медведєв відомий по вийшли книгам «Імпульси», «Оператори» і «Мить життя», присвяченим працівникам атомних електростанцій. У новій публіцистичної книзі «Чорнобильська хроніка» письменник вражаюче розповідає від трагічні події в перші години і дні ядерної катастрофи на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС, про фатальні помилки і героїзм людей в ту трагічну ніч 26 квітня 1986 року. Суворо і реалістично автор розгорнув перед читачем картину страшного лиха, глибоко, як фахівець, проаналізувавши її витоки і справжні причини.

 

 

 

 

Плохтій, Сергій Миколайович Чорнобиль. Істроія ядерної катастрофи[Текст] / Сергій Плохтій; пер.з англ. В. Махоніна, Є. Тарновського; художник –оформлювач О. Гугалонов Мєшкова. – Харків: Фоліо,2019.- 396с., іл. – (Великий наук.проект).

Ця книга є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го. Чим для України був Чорнобиль? Національною трагедією, величезною психологічною травмою, важкою ношею для економіки. Чорнобиль вибухнув не тільки через помилки персоналу, нехтування правилами безпеки і проблемами з конструкцією реактора, але також через систему, яка обгородила ядерну енергетику завісою секретності. Радянська система не дозволяла поширювати інформацію про попередні аварії навіть серед фахівців. Це зробило нову масштабну аварію неминучою. Сьогодні реактори чорнобильського типу вже не будують, але авторитарні режими, які тримають повний контроль над інформацією, усе ще існують. Зрештою, і в Україні досі виробляють майже 50 % усієї електроенергії на атомних станціях. Нам є чим поділитися зі світом стосовно досвіду Чорнобиля, але є над чим задуматися і самим.

 

 

Фантом [Текст] : Сборник документов и художественных произведений о трагических событиях на Чернобыльской АЭС. – М: Мол. гвардия, 1989.— 239с., ил.

 

До збірки увійшли: документальна повість Юрія Щербака “Чорнобиль”, Володимира Губарєва “Фантом”, трагедія “Саркофаг”, уривки з поеми Івана Драча “Чорнобильська Мадонна”, спогади-фрагменти з записок академіка Валерія Легасова, які він назвав “Мій долг розповісти про це..» ( про трагічні події на ЧАЕС в квітні 1986 року).

 

 

 

 

 

Чернігів Чорнобильський. Книга пам'яті [Текст] / упоряд. Є. Г. Cонник. - Чернігів : РВК "Деснянська правда", 2007. - 560 c.: фото іл.

 

Видання Ради обласного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля та учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС складається з двох частин. Перша – це спогади учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1986 року, в яких узагальнюється внесок Чернігівщини в ліквідацію Чорнобильської катастрофи. Друга – містить списки загиблих та померлих учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Чернігівської області станом на 1 січня 2007 року.

 

 

 

 

Чернігів Чорнобильський . Книга мужності / авт. ідеї і упоряд. Є. Г. Сонник. – Чернігів : РВК «Деснянська правда», 2008. – 912 с. : іл. – Бібліогр.: с. 909.

У книзі висвітлено спогади учасників ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи про внесок підприємств, організацій області у боротьбу з радіаційною небезпекою. Розкриваються причини, що призвели до ядерної катастрофи, подаються списки учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у 1986–1990 роках, та стан радіаційної безпеки через 20 років після аварії. Матеріал доповнено кольоровими фотографіями активістів фонду допомоги інвалідам Чорнобиля.

 

 

 

 

Чернобыль. Дни испытаний : Книга свидетельств [Текст] / сост. В. Г. Шкода. - Київ : Рад. письменник, 1988. - 509 с. : рис.

Книга свідчень. Вірші, нариси, оповідання, уривки з романів і повістей, інтерв'ю. Зібрані разом, ці документальні та художні твори складають зміст збірника «Чорнобиль. Дні випробувань ». У ньому вміщено також інтерв'ю з видатними вченими, які висвітлюють деякі важливі питання відносин людини з мирним атомом і віддалених наслідків аварії, представлена докладна хроніка пам'ятних подій, реакція на них міжнародної громадськості. На сторінках збірника відображені біль наших втрат і гордість за звершення радянських людей в небаченої раніше боротьбі, в ньому узагальнено унікальний досвід нашого рішучого подолання біди і звучить пересторога - атом не прощає легковажності, авантюризму, безвідповідальності. Про це не можна забувати! Збірник «Чорнобиль. Дні випробувань »- наш земний уклін, наша вдячність всім тим, хто, ризикуючи своїм здоров'ям і життям, брав участь в ліквідації наслідків аварії, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю, це - священна пам'ять про всенародний подвиг, який ніколи не зітреться в історії людства, не померкне у віках.

 

 

 

Шухард, Е. Голоси дітей Чорнобиля : Історія тихої революції [Текст] / Е, Шехард ; Перекл. з нім. П. Таращука. – Київ : «Либідь», 1996. – 136 с.

 

Це – прискіпливо наукова,палка публіцистична і водночас лірична книжка. Е. Шухардт – видатна захисниця жертв Чорнобіля, яка впродовж багатьох років опікується чорнобильськими дітьми, працюючи як у себе в Німеччині, так і в Білорусі та Україні, заохочуючи до зустрічей, просвіти, піклування про тяжкохворих. Для соціологів, практичних політиків, представників громадських ініціатив, усіх, хто небайдужий до чорнобильської трагедії.

Для соціологів,практичних політиків, представників громадських  організацій ініціатив, усіх , хто не байдужий до чорнобильської трагедії.

 

 

 ЧОРНОБИЛЬСЬКА ТРАГЕДІЯ В ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАННЯХ

1. Баликова Н. Японці вивчатимуть чорнобильський досвід / Н.Баликова // Голос України. – 2016. – 12 серп. – С. 5.

Про наміри японських науковців дослідити, як вплинула на психіку українців аварія на ЧАЕС 1986 р.

2. Васильєв С. "Солдати й офіцери зробили неможливе..." / С. Васильєв // Військо України. – 2014. – № 4. – С. 60-63.

Про участь військовослужбовців у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

3. Вонг Д. Небезпечний мирний атом: 100 років на вирішення питання / Д.Вонг // Чернігівські відомості. – 2017. –3 трав. – С. 4.

Про початок експлуатації нового безпечного конфайнменту (НБК), процесу зняття ЧАЕС з експлуатації, перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему.

4. Гаврик В. Які хвороби лишив по собі вибух на ЧАЕС ? / В.Гаврик // Деснянська правда. – 2017. – 27 квіт. – С. 5.

Розглянуто вплив Чорнобильської катастрофи на здоров’я мешканців Чернігівщини: розмова з лікарем-гематологом Іваном Осадцівим та лікарем-ендокринологом Олегом Осадцівим (Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення).

5. Гільов І. «Загальну працю всіх ліквідаторів вважаю народним подвигом» / І.Гільов // Деснянська правда. – 2017. – 7 груд. – С. 7.

6. Данильчук П. Саркофаг означає безпеку / П.Данильчук // Пенсійний кур’єр. – 2016. – 9 груд. – С. 3.

Про новий саркофаг ЧАЕС – найбільшу рухому конструкцію, створену людством.

7. Долгіх М. Слово про легендарного начварти / М.Долгіх // Військо України. – 2015. – № 11. – С. 52-57.

Запропоновано спогади учасника ліквідації аварії на ЧАЕС М. Долгіх

8.  Дубов В. Головний ліквідатор / В.Дубов // Урядовий кур’єр. – 2013. – 16 квіт. – С. 28.

Про Бориса Щербину – найбільш відповідальну особу за ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС.

9. Ковалець Я. Моя чорнобильська парабола, або Ми знову край четвертого реактора / Я.Ковалець // Деснянська правда. – 2017. – 27 квіт. – С. 5.

Наведено висновок Міжвідомчої наукової ради з питань поводження з РАВ щодо нового безпечного конфайнмента (НБК) для 4-го блоку ЧАЕС. Висловлено думку Юрія Андрєєва, висококласного спеціаліста з ядерної фізики, щодо закриття ЧАЕС у 2000 р.

10. Ковалець Я. Рани Чорнобиля, або ліквідація ліквідаторів у "проваллі" законодавчих "дірок" / Я.Ковалець // Деснянська правда. – 2015. – 19 берез. – С. 1, 6.

Про скасування компенсацій, безкоштовного придбання ліків, зубо-протезування та ін. пільг ліквідаторам аварії на ЧАЕС, передбачених змінами до Держбюджету України на 2015 р.

11. Країна вшановує ліквідаторів // Урядовий кур’єр. – 2017. – 15 груд. – С. 2.

12. Логанов Є. Для них і досі лунають дзвони Чорнобиля / Є.Логанов // Урядовий кур’єр. – 2016. – 26 квіт. – С. 1, 5.

Про перебування 300 ліквідаторів аварії на ЧАЕС у Зоні відчуження, зокрема, в Чорнобилі та Прип’яті.

13. Паливо вивантажували дев’ять років // Урядовий кур’єр. – 2016. – 8 черв. – С. 1.

Про завершення процесу вивантаження відпрацьованого ядерного палива з енергоблоку № 1 ЧАЕС та зміну статусу блоків № 1, 2.

14. Помаз В. «Двоголові кабани, вовки з п’ятьма хвостами», або Фауна зони відчуження ЧАЕС / В.Помаз // Наш край. Чернігівська районна газета. – 2019. – 5 груд. – С. 13.

До Дня ліквідатора аварії на ЧАЕС, 14 грудня: про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника (квітень 2016 р.) та значні позитивні зміни, що спостерігаються у тваринному світі зони відчуження завдяки припиненню господарчої діяльності людини.

15. Синельник І. Олександр Корєнь будував 4-й енергоблок ЧАЕС, а потім ліквідовував наслідки аварії на ньому / І.Синельник // Чернігівські відомості. – 2016. – 27 квіт. – С. 8-9.

16..Федосенко Н. Після аварії реактор світився ще кілька тижнів / Н.Федосенко // Гарт. – 2016. – 28 квіт. – С. 4.

Розмова з льотчиком Олександром Корольовим, учасником ліквідації аварії на ЧАЕС, що на той час був заступником командира ескадрильї.

17. Феофанов Я. Наша довічна спокута / Я.Феофанов // Деснянська правда. – 2013. – 25 квіт. – С. 4.

Основні повітряні роботи з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС виконано пілотами Чернігівського авіаучилища.