Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391946


«Необмежені можливості: люди, які підкорили світ»

 

Щороку 3 грудня разом із світовою спільнотою Україна відзначає Міжнародний день людей із вадами здоров’я. За статистичними даними приблизно 15% населення мають ту чи іншу форму інвалідності.

Люди піклувалися один про одного ще з первісних часів, про що свідчать знайдені кістки зі слідами заживлення. Це означає що, немічну людину доглядали тривалий час. В усі часи люди з інвалідністю повністю залежали від доброї волі найближчого оточення. І вони пристосовувалися до наявних умов. Побачивши таку людину, ми маємо розуміти, що на її місці може опинитися будь хто. Але вони не прагнуть викликати жаль.

Їм потрібні можливості та усунення бар'єрів. Можливості потурбуватися про свої потреби та самореалізуватися. Для цього суспільство має зробити так, щоб у людей з особливими фізичними потребами не було особливих потреб.

У багатьох країнах вже давно зроблено певні кроки у цьому напрямку. В кінці двадцятого століття, з 1983-го по 1992-й рік, Організацією Об’єднаних Націй було проведено своєрідне «Десятиліття людей з інвалідністю». За цей час суспільство шукало і знаходило відповіді, відбулися значні позитивні зміни. Про проблеми людей з інвалідністю заговорили, питання перевели в площину активних практичних рішень, права людей з інвалідністю почали закріплювати на законодавчому рівні. І що важливо, робота прийняла системний характер. У 1992-му році Генеральна Асамблея ООН в спеціальній резолюції проголосила щорічну подію - 3-е грудня стало датою Міжнародного дня людей з інвалідністю. Цілі цього Дня були виражені окремою резолюцією № A/RES/47/88, прийнятої на тій же сесії. Заходи, до яких в цей День закликає всі країни ця міжнародна організація, повинні бути спрямовані на інтеграцію людей з інвалідністю у життя нашого суспільства.

Населення України теж має рухатися у цьому напрямку. Вирішення наболілих питань залежить від кожного з нас. Варто пам’ятати, що люди з особливими потребами є такими ж самими членами суспільства як і решта. Страшно чути від людей із вадами здоров’я про те, що вони відчувають таке ставлення до себе, з боку суспільства, «як до тварин, яких варто приспати». Потрібно подолати безліч стереотипів, нерозумінь, «забудькуватості» аби успішно пройти цей іспит на людяність. Можливо у цьому допоможуть приклади успішних людей-інвалідів та культурні надбання, створені руками інвалідів та про інвалідів.

Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва пропонує добірку на цю тему, з якої читачі можуть отримати корисну інформацію та психологічну підтримку.

Відео-презентацію можна подивитися, натиснувши тут