Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3390903


Лабораторія ОСВІТОРІЯ від ЧОБЮ Міжнародний день толерантності

 

«Усі люди мають недоліки – хто більші, хто менші. Ось чому і дружба, і допомога, і спілкування були б неможливими, якби не існувало між нами взаємної терпимості»

Г.Гвіччардіні – італійський історик, філософ-гуманіст

16 листопада 1995 року держави-члени ЮНЕСКО ухвалили Декларацію принципів терпимості, а в 1996 році Генеральна Асамблея запропонувала державам-членам щорічно цього дня відзначати Міжнародний день толерантності.

Це ще одна нагода нагадати всім нам про те, що сталі стереотипи, спотворені уявлення про світоустрій і нетерпимість до інакодумства призводять до дискримінації, насильства, тероризму, етнічного та релігійного переслідування. А цим ганебним явищам немає бути місця в XXI сторіччі.

 

Що ж таке толерантність і чому їй приділяють таку увагу?

У багатьох мовах поняття «толерантність» є своєрідним синонімом слову «терпимість»: латиною це — tolerantia; англійською — tolerance, tolerantion; німецькою — toleranz; а французькою — tolerance.

А сама характеристика визначення толерантності в Преамбулі Статуту ООН виглядає так: «ВИЯВЛЯТИ ТЕРПИМІСТЬ І ЖИТИ РАЗОМ, У МИРІ ОДИН З ОДНИМ, ЯК ДОБРІ СУСІДИ».

В цілому ж це поняття розуміють як повагу і визнання рівності, відмову від домінування та насилля, визнання за іншими права на власні думки та погляди. Передусім, це здатність приймати інших такими, якими вони є, і взаємодіяти з ними на основі згоди і взаємоповаги.

Але слід розуміти, що толерантність – не поступливість, поблажливість або потурання, а перш за все ставлення до іншого , що формується на основі визнання універсальних прав і основних свобод кожної людини. Це - привілей сильних і розумних, що просуваються до мети через діалог і різноманітність думок і позицій, це - визнання права інших людей жити і бути.

Що ж стало поштовхом до появи таких гуманістичних переконань . Ще у ХVIII ст. французький філософ-просвітитель Франсуа-Марі Вольтер сказав свою знамениту фразу: «Ваша думка для мене глибоко ворожа, але за Ваше право висловити її я готовий віддати своє життя».

Життя суспільства, як і життя окремої людини, ґрунтується на впливі ідей, поглядів, теорій. За часи історії людства їх промайнуло чимало. Вони оволодівали розумом людей на більший чи менший термін. Деякі з них закликали до барикад, призводили до війн, ставали підставою для створення «образу ворога» з іншого народу, з опонентів з іншою точкою зору і світосприйняттям.

Але з розвитком суспільства до людей прийшло розуміння, що Земля не є надто великою, вона – наш спільний дім, всі люди в якому – сусіди. А для того, щоб людство успішно розвивалося, треба знаходити спільну мову.

У безмежному морі різноманітних культур, релігій, думок, ідей, що належать людям різних країн на планеті, на допомогу має прийти «рятувальне коло» толерантності. Глобалізація змінила економіку, політику планети, впливає на міжкультурні зв’язки. Події, що відбуваються у світі останнім часом, потребують мобілізації зусиль для боротьби проти тероризму, масової дискримінації та пов’язаної з тим нетерпимості. І однієї терпимості для вирішення цих проблем було недостатньо, нагальною стала потреба терпимості як активної життєвої позиції, тому починаючи з 80-90 років XX ст. поняття «толерантність» поширюється у світі дуже швидко.

Однак і зараз у світі не все так гладко з толерантністю. Тому, а традицією, у багатьох країнах протягом тижню після 16 листопада, Міжнародного дня толерантності, проводяться акції, спрямовані проти екстремізму, різноманітних форм дискримінації та проявів нетерпимості.

Адже розуміння толерантності не однакове в різних культурах, тому що залежить все таки більше від історичного і релігійного досвіду народів, і в більшій мірі від особистих поглядів кожної людини .

Наприклад, англійці розуміють толерантність як готовність і здатність без протесту сприймати особистість, французи — як певну свободу іншого, його думок, поведінки, політичних та релігійних поглядів. Для китайців бути толерантним означає проявляти великодушність стосовно інших. В арабському світі толерантність це - прощення, терпимість, співчуття до іншого, а в персидському — ще й готовність до примирення.

Разом з тим толерантність – це не пасивна покірність думкам, поглядам та діяльності інших; не покірне терпіння, а активна моральна позиція та психологічна готовність до терпіння в ім’я взаєморозуміння між етносами, соціальними групами, в ім’я позитивної взаємодії з людьми іншого культурного, національного, релігійного та соціального середовища.

Толерантність – це здатність до злагоди як окремої людини, так і суспільства, держави.

Для сучасної ж України, як багатонаціональної держави з розмаїттям культур і релігій, питання терпимості, етичності, гуманістичного виховання стають чи не головним чинником внутрішньої стабільності країни.

Нам всім здається, що ми терпимі. Але чи так це насправді?

Вашій увазі особистісний психологічний портрет толерантної людини:

• вона з повагою ставиться до інтересів, звичок, вірувань інших людей;

• вона прагне зрозуміти думки інших і досягти взаємної згоди без застосування насильства, тиску;

• вона критично ставиться до себе і не звинувачує у своїх бідах інших;

• вона не перекладає відповідальність на інших;

• вона не розфарбовує світ двома кольорами — чорним і білим;

• вона не акцентує увагу на розбіжностях між «своїми» та «чужими», а тому готова вислухати та зрозуміти думки інших;

• вона має особливу рису толерантної людини - почуття гумору і здатність посміятися над своїм слабким місцем;

• вона не має потреби домінувати та зверхньо ставитися до інших.

• вона завжди зберігає «власне обличчя», і за будь-яких обставин залишається собою;

• вона готовими до того, що всі люди різні – не кращі й гірші, а просто різні;

• вона вчить сприймати людей такими, якими вони є, не намагаючись змінити в них те, що їй не подобається;

• цінувати в кожній людині особистість і поважати її думки, почуття,

• вона переважає переконання незалежно від того, чи збігаються вони з її особистими.

Це про вас?

Якщо ні, то самовдосконалюватись ніколи не пізно. До великих перемог ідуть маленькими кроками.

 Ось такий міні - тренінг для тих, хто хоче стати більш толерантним, розробили психологи. Успіхів!!!