Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3390862


Літературні герої Марка Твена

"Я давно вже став особливим, офіційно не призначеним і не отримуючи зарплатні представником народу Сполучених Штатів, і представляє його перед людством"

(Марк Твен, інтерв'ю 1902 р.)

До 185-річчя з дня народження Марка Твена на абонементі ЧОБЮ розгорнута книжкова виставка-вшанування "Літературні герої Марка Твена".

Видатний американський письменник і журналіст Марк Твен народився 30 листопада 1835 року в селі Флорида, в штаті Міссурі (Середній Захід США). Справжнє ім'я письменника-Семюел Ленгхорн Клеменс. Марк Твен-це псевдонім, який він взяв собі ще в юності.

У досить юному віці Семюелу довелося самому собі заробляти на життя. Він підробляв в друкарні старшого брата і писав досить різкі й гострі статті. Сема вабило море, і він мріяв стати моряком. В 1861 році починається Громадянська війна і морська кар'єра Сема закінчується. Він переїжджає до Каліфорнії і приєднується до численних золотошукачів. І вже тоді в провінційних газетах періодично з'являються його перші статті, нариси та гумористичні оповідання. Перший успіх до нього приходить в 1865 році, після виходу в світ сатиричного нарису "Знаменита стрибає жаба з Калавераса".

Потім в 1867 році, Марк Твен робить ще одну захоплюючу подорож по Європі, відвідує Грецію, Францію, Туреччину, заїджає в Крим і Одесу. Результатом цієї подорожі стає збірник нарисів "Простаки за кордоном" (1869 р.). Письменник з великим гумором та іронією розповів наскільки безглуздо можуть вести себе його співгромадяни за межами США. Книга одразу стала бестселером. В цей же час, Марк починає читати свої знамениті публічні лекції. Він завжди був чудовим оратором. За спогадами сучасників, публіка на виступах Твена просто ридала від сміху. "Пригоди Тома Сойєра" (1876), "Принц і жебрак" (1881), "Пригоди Гекльберрі Фінна" (1884), "Янкі з Коннектикуті при дворі короля Артура" (1889), "Загартовані" (1871), "Життя на Міссісіпі" (1883)- такі шедеври вийшли з під пера Марка Твена.