Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3390837


#лабораторія_ОСВІТОРІЯ_від_ЧОБЮ Україна козацька

 

Чи багато знає про Україну світ на початку ХХІ століття? Так, багато.

А що було відомо про нашу землю у XVII-XVIII століттях, за часів Гетьманщини?

Вже у ХVII столітті в Західній Європі про українців чітко говорили, як про окремий народ, як про тих, що «воюють за свободу».

І сталося це в більшій мірі завдяки двом людям - ГІЙОМУ ЛЕВАССЕР ДЕ БОПЛАНУ та ЙОГАНУ-БАПТИСТУ ГОМАННУ.

 

 

 

Першим окрему, детальну карту нашої країни у 1648 році створив відомий військовий картограф французького походження Гійом Левассер де Боплан, який вжив назву «Україна» як географічне визначення.

Саме від тоді в уяві західних європейців існувала ціла країна, існував цілий народ.

Території називалися по-різному, але очевидно, що це була одна спільнота, одна країна. Із політичної точки зору на момент, коли складалася карта Боплана, Лівобережжя Дніпра належало Московській державі, правобережжя – Речі Посполитій. Але на цій мапі не побачите ні Польщі, ні Московщини. На ній чітко вказано – «Україна».

Саме після карти Боплана Україна почала фігурувати на всіх західних мапах. Боплан, фактично, був відкривачем України.

Він написав відомий опис України французькою, який переклали іншими західноєвропейськими мовами.

Там докладно описувався побут і уклад життя козацької України. Гійом Левассер де БОПЛАН «Опис України, кількох провінцій королівства польського, що тягнуться від кордонів московії до границь трансільванії, разом з їхніми звичаями, способом життя і ведення воєн, Сіра де Боплана.» Писаний в Руані, у Жака Кайуе, при королівському дворі.

Хто цікавиться життям козацької України , докладніше про це у «Опис України» : http://litopys.org.ua/boplan/opys.htm

А політична мапа «Vkrania quæ et TERRA COSACCORUM cum vicinis Walachiæ, Moldaviæ, Minoris, Tartariæ provinciis» (Україна або Козацька Земля з прилеглими провінціями Валахії, Молдавії й Малої Тартарії) видана німецьким картографом Йоганом-Баптистом Гоманном, засновником картографічного видавництва Нюрнберга на початку XVIII століття, увібрала в себе майже усі дані науковців, географів та істориків про Україну, відомі на той час.

Цей унікальний історичний документ, зроблений на основі опису Гійома Левассер де Боплана, ще більше доповнив відомості про наші землі того часу. Інший український варіант назви карти – «Україна, що є Землею Козаків з сусідніми провінціями Валахії, Молдавії, Малої Тартарії представлена Йоганом Баптистом Гоманном». На карті можна побачити, що внаслідок тривалої боротьби козацьких гетьманів поміж Варшавою та Москвою, попри поділи по Дніпру між двома зовнішніми потугами, Україна тут "виводилася" на карті зі звичних "польських" кольорів, але при тому й не зафарбовувалася у «московські». «Україна» Гоманна максимально наближена до своїх етнічних меж – від Слобожанщини до Перемишля. Терени "України" Боплана були Гоманном розширеним (зокрема на захід до Карпат).

Так що вже давно наша країна для світу не TERRA INCOGNITA, а Україна, земля волелюбних людей, що борються за свою незалежність.

Докладніше про карту у відео від #ДУКАТ