Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3390907


«ООН: З НАДІЄЮ НА МИР» - правова поличка

 

 

 

 24 жовтня світ відзначає Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй.

 24 жовтня 1945 року, після того, як більшість держав - засновників ратифікували договір про створення всесвітнього органа, була офіційно створена Організація Об’єднаних Націй. У 1971 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла резолюцію, в якій вона рекомендувала державам-членам відзначати цей день як державне свято.

 

 

Цей день є річницею з моменту ухвалення Статуту ООН – документу, який описує всі цілі та напрями в роботі Організації. Серед найважливіших досягнень організації, про які згадують 24 жовтня, можна назвати підписання декларацій про права людини в грудні 1948 року й про принципи міжнародного права 1970-го. 

  Діяльність ООН спрямована на забезпечення міжнародних безпеки й миру. Фундаментальними принципами організації є суверенна рівність держав, невтручання у їхні внутрішні справи, розв’язування суперечностей мирним шляхом, дотримання державами міжнародних зобов’язань, колективна участь членів організації в операціях ООН.

 Україна була однією з перших серед 51 держави, що підписали Статут ООН, і відтоді ми неухильно дотримуємося цілей і принципів Статуту, робимо значний внесок у підтримання міжнародного миру та безпеки, роззброєння, економічний і соціальний розвиток, захист прав людини, а також зміцнення міжнародного права. Фонди, програми і спеціалізовані агентства ООН, які працюють в Україні, діють в скоординованому та стратегічно вивіреному порядку, надаючи консультації з питань політики, технічну допомогу та надзвичайну допомогу тим, хто цього потребує.

 Для забезпечення стійкого людського розвитку в Україні та припинення російсько-української війни необхідно докласти багато зусиль, втім українці мають можливість і волю це зробити. Організація Об’єднаних Націй залишається надійним партнером України й нашого народу на кожному етапі цього складного шляху.

 ООН виникла як «живе втілення надії» на мир та безпеку. Вона здатна покласти край насильству і вкоренити терпимість,сприяти розвитку та забезпечити рівність, захистити права людини й зменшити масштаби бідності на землі.

 Цікаві факти про ООН

 Статут Організації Об’єднаних Націй починається з легендарної фрази: «Ми, народи Об’єднаних Націй, сповнені рішучості позбавити прийдешні покоління нещасть війни, яка двічі в нашому житті принесла людству невимовне горе, і знову утвердити віру в основні права людини, у гідність і цінність людської особистості, у рівноправність чоловіків та жінок і в рівність прав більших та малих націй, та створити умови, за яких можуть дотримуватися справедливість і повага до зобов’язань…» 

 Головні органи ООН: Генеральна Асамблея, Рада Безпеки, Секретаріат (генеральний секретар обирається Генеральною Асамблеєю за рекомендацією Ради Безпеки на 5 років), Міжнародний суд, Економічна і соціальна рада, Рада з Опіки, штаб-квартира розташована у Нью-Йорку.

 Офіційні мови англійська, російська, французька, арабська, іспанська, китайська.

 Генеральний секретар – Антоніу Гутерреш.

 Нагороди ООН: Нобелівська премія миру (2002), премія Пібоді (1950), приз Сах.