Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391385


Я взяв усе від життя

 

29 вересня відзначається 175 років від дня народження Івана Карповича Карпенка-Карого (Тобілевича), видатного українського драматурга та актора. До цієї пам’ятної дати відділ абонемента Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва підготував тематичну поличку «Я взяв усе від життя».

Свій звучний псевдонім Іван взяв від імені батька Карпа та прізвище його улюбленого персонажа – Гната Карого з п’єси Тараса Шевченка «Назар Стодоля». А перші його твори з’явилися під псевдонімом Гнат Карий: «Новобранець», «Бондарівна», «Розумний і дурень». Всього він написав вісімнадцять п’єс про життя українського народу, які майже всі увійшли до скарбниці українського театру.

Одні із самих відомих «Сава Чалий», «Сто тисяч», «Хазяїн», «Мартин Боруля». Драматург здобув свою популярність і як актор.

На виставці ви знайдете книги з цікавими, можливо ще вам невідомими, фактами з життя і творчості прогресивного діяча української культури. Літературна спадщина Карпенка-Карого представлена, як широко відомими його п’єсами, так і не дуже відомими, а ще листи та статті драматурга.

Творчість Івана Карпенка-Карого, як зазначав Іван Франко, «…наповнює нас почуттям подиву його таланту».

Запрошуємо перечитати чудові твори геніального українського класика!