Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391778


Я прочитала і вам раджу. Василь Шкляр "Троща"

"Не знаю. Але я застановляюся собі на думці, як то чоловік стає зрадником. Аво, візьми хоч би й Стодолю. Ми ж його он скільки знали, а й подумати не могли про таке." ("Троща" Василь Шкляр).

Автор роману "Троща" Василь Шкляр-найбільш впливовий письменник сьогодення. В своєму романі піднімає проблему національного патріотизму. І дуже влучно розкриває життя українців у важкому 1949 році на Галичині, і в сімдесяті роки, в індустріальному місті на Сході України, а саме в Запоріжжі.

Книга захоплює вже з першої сторінки, бо хоч тема боротьби УПА не нова, але на початку роману означено інтригу, коли Місяць (головний герой) несподівано знаходить на цвинтарі могилу свого колишнього побратима Михайла Тимчака (Броза) й задається метою розгадування таємниці цього поховання. Думали що Броз загинув під час облави в 1949 році, а він прожив довге життя в іншому місті.

Тяжкі часи періоду УПА змушують задуматись: українці захищали свою землю мужньо, віддано, а через деякий час стали зрадниками тієї ж країни.

Читаючи роман Василя Шкляра "Троща" разом з героями переживаємо хвилі найбільшого зворушення, а через його роздуми і ситуацію, що склалася в національному русі по війні, зокрема відчуття тупика, ізоляції й трагічної приреченості, яке все більше охоплює останніх оборонців української волі.

"Люди бояться смерті. І це природньо, бо вони приходять у світ, щоб жити. Вони хочуть бути щасливими... Скільки того щастя подужаєш? Пучку. Більше не влізе... Ось видиш повітря? Скільки тобі його треба? Рівно ж стільки, скільки вдихають легені. Аби й хтів зачерпнути більше, то уві що? Так і щастя, так і життє. Візьмеш його стільки, скільки вмістять відведені тобі дні.Захочеш більше - тільки людей насмішиш"- говорить автор вустами Сірка (героя роману).

Почуття закоханості, любов до жінки притамма людині завжди, незважаючи ні на яку складність ситуації. Любовний зв'язок зі Стефою: несподівано зустрінута землячка-галичанка виявляється тією єдиною, якій Місяць віддає своє серце, дарма що жінка також завербована службою безпеки й вимушена доносити на коханого.

"Троща" Василя Шкляра - роман про УПА, про часи боротьби за самостійну Україну, про зраду і підлість. Але з іншої сторони про неймовірну силу і завзятість нашого народу, про тих, хто боровся за нашу незалежність не боячись таборів, каторжної праці, презирства і брехні, яка звалилася на їхні голови.

Читається легко та із задоволенням бо манера письма автора - все по-простому, по-народному.