Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391599


На захисті миру

 

15 липня – День українських миротворців

У 2002 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 29 травня Міжнародним днем миротворців. Цей день покликаний віддати належне самопожертві і самовідданості миротворців, які несуть службу по всьому світу. Він знаменує собою те, що було зроблено ООН у різних країнах для полегшення страждань і примирення ворогуючих сторін.

В Україні Міжнародний день миротворців встановлено відповідно до Указу Президента України від 30 квітня 2003 року № 374/2003 і відзначається щорічно 29 травня, а згідно з прийнятою 21-го травня 2013 року Постановою Верховної Ради України № 1165 «Про встановлення Дня українських миротворців", українські миротворці мають всі підстави на своє власне професійне свято, яке відзначатиметься 15-го липня.

 

 

Здобуття Україною незалежності зумовило необхідність формування та проведення власної зовнішньої політики, що сконцентрувалась на забезпеченні безпеки країни, активній двосторонній співпраці з більшістю інших держав, а також із провідними міжнародними та регіональними організаціями. З цього моменту розпочався процес законодавчого оформлення місця нашої держави на міжнародній арені і виокремлення пріоритетних напрямів, серед яких значне місце посідає миротворча діяльність.

Коли в цей день у 1948 році Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй заснувала першу місію з підтримки миру, мало хто із присутніх у залі Ради міг уявити, наскільки зміниться миротворча діяльність Організації Об’єднаних Націй. Нинішні миротворчі операції Організації Об’єднаних Націй набувають все більш складного і багатопланового характеру, і не обмежуються перевіркою дотримання режиму припинення вогню, а фактично вирішують завдання відбудови країн, які опинилися на межі краху, часто після конфліктів, що тривали десятиліттями.

Військовослужбовці у блакитних касках та їх цивільні колеги спільними зусиллями організовують вибори, беруть активну участь у реформуванні поліції і судової системи, займаються захистом прав людини, стверджують принципи рівності чоловіків і жінок, здійснюють розмінування і організовують добровільне роззброєння колишніх комбатантів і підтримують заходи із повернення біженців і переміщених осіб в їх рідні місця.

До Дня українських миротворців пропонуємо ознайомитись з книжковою виставкою «НА ЗАХИСТІ МИРУ» . Експозиція містить книги, які висвітлюють миротворчі операції, їх роль, завдання та участь в них України. Також можна ознайомитись зі статтями із періодичних видань цього тематичного спрямування.

 

 

 

 

 

Доля обрала нас [Текст] / [упоряд. С. М. Бабаков]. - К. : Прес-КІТ, 2012. - 399 с.

У книзі « Доля обрала нас» зібрано матеріали, які розповідають про досвід миротворчої діяльності Збройних сил України починаючи з1992 року і до теперішнього часу. Видання розраховане на широке коло читачів, і насамперед на тих, хто цікавиться миротворчою складовою новітньої історії українського війська.

 

 

 

 

 

 

 

 

Війна кличе. Стань переможцем! Нотатки на полях російсько-української війни. Ч. 1. [Текст] / Петро Билина - Київ; Видавництво « Український пріорітет», 2017.-168с.

Книга нотаток бійця добровольчого батальйону особливого призначення «Золоті ворота» Петра Билини - документ нашого часу, що невдовзі, безсумнівно, стане одним із джерел для дослідників історії російсько-української війни, що триває нині. Спокійне споглядання воєнних подій, свідком і учасником яких у 2014-2015 роках випало стати авторові цих нотаток.

 

 

 

 

 

 

Вклоняємось доземно українському солдату [Текст] / [упоряд.: Р. Драпак, Н. Ткачук, В. Стечишин ; фото: О. Клименко та ін.]. - 3-тє вид. - Київ : Народна армія, 2016. - 195 с

Це вже друге видання нарисів та замальовок військових журналістів про захисників України, які героїчно і мужньо боронять рідну землю. Проект унікальний, бо це — жива історія. Ця книга дозволить доторкнутися до історії кожного бійця, який став на захист Батьківщини, коли ворог прийшов на поріг нашого дому. Книга “Вклоняємось доземно українському солдату” є даниною усім, хто з честю виконує свій військовий обов’язок заради майбутнього нашої держави. Окрім героїчних історій, у ній розміщені фоторепортажі з передових позицій, зроблені військовими журналістами, розповіді про активних бійців волонтерського фронту, звернення матерів і дітей до військових, а також список нагороджених учасників АТО.

 

 

 

 

На палаючому Сході [Текст] / [упор. В.Лисенко ; ред. В.Кирієнко, О.Соломаха, А.Тютюнник]. – Чернігів : ПАТ «ПВК «Десна», 2017. – 288 с.

Ця книга розповідає про патріотів з Чернігівщини, які воювали, зараз беруть участь в боях у зоні Антитерористичної операції на Сході України та про тих бійців, які загинули, захищаючи незалежність нашої держави.

 

 

 

 

 

 

 

Історії українських воїнів [Текст] : [зб. ст.] / [за заг. ред. В. Буряченка]. - Київ : Військо України, 2016. - (Бібліотека журналу "Військо України"). Кн. 1 : Побратими / [упоряд.: В. Петровський, О. Панченко, А. Мирончук]. - 2016. - 222 с

Держслужбовці, робітники, вантажники, учителі, фермери… Усі вони різні. І, можливо, ніколи б не зустрілися в цьому житті, не одягли б однострій, не спали б в одному бліндажі, не їли б з одного казанка, не стали б побратимами, якщо б не поклик Батьківщини, над якою нависла біда. Вони залишили свої сім’ї та справи. Вони єдині у своєму прагненні захистити Україну, а значить – мобілізовані бути сильними, мобілізовані бути патріотами, мобілізовані бути героями…

 

 

 

 

 

Історії українських воїнів [Текст] : [зб. ст.] / [за заг. ред. В. Буряченка]. - Київ : Військо України, 2016. - (Бібліотека журналу "Військо України"). Кн. 2 : Відчайдухи / [упоряд.: В. Петровський, О. Панченко, А. Мирончук]. - 2016. - 254 с.

Ризикуючи життям щомиті, вони боронять Україну, жінок, дітей, стариків і вважають це своїм святим обов’язком. Вони мають те, чого не купиш у російських воєнторгах, – патріотизм і хоробрість. Усіх їх, оборонців землі української, різних за віком, політичними уподобаннями, професіями та соціальним станом, об’єднала любов до Батьківщини. Про відважних і завзятих чоловіків – наша розповідь.