Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391906


Маки пам’яті : до Дня пам’яті і примирення, присвяченого жертвам Другої світової війни

 

Пам'ять… Це не просто частина історії. Пам'ять – це наша совість, біль, наша гордість.

Страшна війна минулого століття, як пекуча рана, досі болить кожній українській родині. Для України, Друга світова війна, – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі імперські інтереси і навіть вбивати інших українців. Лише на території України в руїни і згарища перетворено 714 міст, 28 тисяч сіл. Скільки горя, мук, крові, життів людських за цими цифрами. Друга світова війна нагадує про себе тисячами обелісків і братських могил, які є святинями нашої пам’яті. І скільки б не минуло років від того недільного ранку, коли пролунало страшне слово „війна”, завжди пам’ятатимо тих, хто загинув на фронтах Другої Світової, хто віддав життя, щоб прийдешні покоління жили на мирній землі.

Сьогодні віддаємо данину пам’яті загиблим у боротьбі з фашистськими загарбниками. Усвідомити глибину трагедії Другої світової війни та визначити роль України в досягненні великої Перемоги, сприятимуть подані документальні джерела. Пам’ятаймо, це потрібно не мертвим, це потрібно живим!

 

 

Війна і міф : Невідома Друга світова, 1939 – 1945 / [І. Бігун та ін. ; за заг. ред. О. Зінченка, В. В’ятровича, М. Майорова] ; Укр. ін-т нац. пам’яті. — 2-ге вид. — Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2019. — 269, [1] с. : іл. — Бібліогр.: с. 255-268.

Співробітники Українського інституту національної пам`яті досліджують документи тієї доби. Дізнайтеся правду, яку приховували від нас! Книга піднімає теми, на які ще 30 років тому боялися говорити навіть із рідними!

 

 

 

 

 

 

В'ятрович В.За лаштунками "Волині-43". Невідома польсько-українська війна / В. В'ятрович. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. - 304 с.

Це чи не перша спроба науково-популярного викладення історії польсько-українського конфлікту середини ХХ ст. Автор пропонує поглянути на події 1943 року на Волині в контексті історії двох народів до, під час та після Другої світової війни. В книзі викладено факти, документи щодо даного питання.

 

 

 

 

Гайке В.-Д. Українська дивізія "Галичина". Історія формування і бойових дій у 1943-1945 роках : [пер. з нім.] / В. -Д. Гайке. - Київ : Центр навчальної літератури, 2020. - 302 с. В книзі містяться матеріали, завдяки яким українська і зарубіжна громадськість ознайомиться з документами боротьби українського народу з репресіями в Україні в роки Другої світової війни.

 

 

 

 

 

 

Гейстінґс М. І розверзлося пекло... Світ у війні 1939-1945 / Макс Гейстінґс ; [під заг. ред. В. Б. Павлова ; пер. з англ. Р. Клочко]. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 747, [2] с. Одна з найкращих документальних розвідок про Другу світову війну, де подано реалістичну картину епохальної та кривавої події ХХ століття. Тут зібрано все: інтерв’ю, щоденники, листи, спогади й різноманітні особисті документи. «Це справжній репортаж із пекла Другої світової війни».

 

 

 

 

Гриневич В. Червоний Імперіалізм : Друга світова війна і громадська думка в Україні, 939-1941 / Владислав Гриневич. - [2-ге вид., змін. і допов.]. - Київ : HREC PRESS, 2019. - 491 с. : іл. - Бібліогр.: У книзі автор розповідає про змову Сталіна і Гітлера, що призвела до великої війни в Європі, та про те, який вплив це справило на українське суспільство. Як зазначає Гриневич, осмислення доби сталінських анексій у Східній Європі допоможе краще зрозуміти природу нинішньої російсько-української війни та різних моделей пам'ятання минулого.

 

 

 

 

 

 

Жулинський М. Моя Друга світова : роман-хроніка в голосах / Микола Жулинський. – Київ : Ярославів вал, 2016. – 416 с. : фото. Автор відкриває широку панораму подій на Волині в обороні українського народу, де діяла ОУН та народжувалась УПА. Він документально назвав, які потужні сили застосовували проти українського руху гітлерівці, часом при допомозі польського підпілля. На зміну прийшов червоний окупант, який кинув проти ОУН і УПА військо для облав і застосував психологічні формації.

 

 

 

 

 

 

Левітас Ф. Л. Друга світова війна: український вимір / Фелікс Левітас. - Київ : Наш час, 2012. - 271, [1] с. : ілюстр. - Бібліогр.: с. 271-272. Книгу присвячено суперечливим сторінкам минулої війни. Спираючись на новітню історіографію, автор прагне дати відповіді на найактуальніші питання Другої світової війни та розкрити роль і місце України в подіях 1939-1945 років. Зокрема, дізнатися про справжні причини Другої світової війни та визначити історичне значення перемоги над нацизмом.

 

 

 

 

Сапожніков Л. Криве дзеркало війни : міфи та загадки Другої світової : 1939-1945 / Леонід Сапожніков. — Київ : Арій, 2016. — 335 с. : іл. — Бібліогр.: с. 330-331. Ця книга — не документальний детектив, але читається з не меншим зацікавленням. Її автор, український письменник, журналіст і вчений, неупереджено досліджує популярні міфи, пов’язані з історією Другої світової війни, і разом з читачем шукає істину.

 

 

 

 

 

Шурхало Д. Міфи Другої світової війни / Дмитро Шурхало. - Л. : ПАІС, 2011. - 140 с. : іл. У цій книжці розповідається про поширені уявлення про війну 1939-1945 років, які насправді не відповідають дійсності. Про те, як ці міфи з'явилися і яким є їхнє реальне підґрунтя.

 

 

 

 

Черчілль В. Спогади про Другу світову війну : скороч. варіант 6 т. "Другої світ. війни" з епілогом авт. про повоєн. роки, напис. для цієї кн. / В. Черчілль ; з англ. пер. П. Таращук. - Київ : Видавництво Жупанського, 2018. - (Історична думка). У виданні представлено авторизовану скорочену версію шеститомної збірки з епілогом, в якому автор згадує післявоєнні роки, причому акценти розставлені зовсім не так, як прийнято в "офіційній" історіографії. Книга є найвагомішим доробком відомого політичного діяча Вінстона Черчілля, за який він 1953 року отримав Нобелівську премію.

 

 

 

 

 

Долучитися до джерел документальної літератури за даною темою запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Т.Шевченка, 63).