Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391404


БІБЛІОЛІЦЕЙ «ЙОСИФ СЛІПИЙ: НАРИС УКРАЇНСЬКОЇ ДУХОВНОСТІ»

 

Історія України ХХ століття рясніє іменами видатних діячів науки і культури, які у свій час не мали визнання і зазнавали постійних гонінь і репресій на фоні інакомислення, але одним із знакових у цій когорті є ім’я Йосифа Сліпого - провідника Української Греко-католицької церкви, верховного архієпископа Львівського і митрополита Галицького, визначного церковного і наукового діяча. Йому належить фраза, яка, на жаль, є актуальною і в умовах сьогодення: «Внутрішні непорозуміння і дух незгоди - це одна з найголовніших причин нашого упадку … Тому провідною думкою є за всяку ціну втримати єдність…»

 

Він народився 17 лютого 1892 року. Саме тому сьогодні на базі Прилуцького професійного ліцею відбувся пізнавальний захід, присвячений цій визначній особистостості.

 

У ході заходу було обговорено:

  • долю священнослужителя у розрізі розвитку його особистості від простого сільського хлопця до доктора богослов’я і професора,
  • тернистий шлях релігійного діяча у радянських концтаборах,
  • життєвий період Йосифа Сліпого у період «хрущовської відлиги»,
  • боротьбу Верховного архієрея Йосифа Сліпого за Українську помісну церкву і Український патріархат.

Студенська молодь не просто ознайомилася із запропонованим інформаційним багажем, а і долучилася до спільних роздумів про формування українства у духовного контексті. Молоді сподобалися книжкові новинки з фондів міської книгозбірні, які яскраво висвітлюють тему обговорення.

Викладач суспільних дисциплін навчального закладу Юлія Забейда підсумувала: «Йосиф Сліпий – людина сильного характеру і волі, його не зламали 18 років поневірянь радянськими таборами. Він бачив незриме світло віри і хотів, щоб воно проросло квітами добра у наших душах. Про нього варто говорити, його духовний подвиг необхідно згадувати».