Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391619


ЦІНА ЧУЖОЇ ВІЙНИ

 

Щорічно 15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Офіційно дата була встановлена в Україні 11 лютого 2004 року указом Президента України на заміну радянському Дню пам’яті воїнів-інтернаціоналістів. Афганська війна (1979-1989) була останньою з великих імперських авантюр Радянського Союзу та стала однією з вагомих причин його краху.

Через горнило війни в Афганістані пройшли близько 2 тисяч мешканців Чернігова, 17 з них загинули, 1 зник безвісти, 100 стали інвалідами, ще 100 людей померли від хвороб після завершення війни. у Чернігові на честь загиблих названо чотири вулиці, встановлено 16 меморіальних дошок.

 

Сьогодні в Україні - близько 150 тисяч ветеранів Афганістану. Мало хто з них сподівався, що їм ще доведеться на власній землі воювати з завойовником і окупантом - РФ. Ветерани війни в Афганістані, які маючи бойовий досвід, були серед тих, хто дали відсіч російській агресії у 2014 році. У складні для країни часи воїни-афганці проявили героїзм і мужність на Донбасі, де у боях загинуло більш як 70 воїнів, серед яких і перший заступник голови Української Спілки ветеранів Афганістану, Герой України легендарний Олег Міхнюк. Пройшовши пекло Афгану, мужній десантник загинув, боронячи незалежність і цілісність Батьківщини вже сьогодні…

Виставка-роздум «ЦІНА ЧУЖОЇ ВІЙНИ»в читальному залі нашої бібліотеки (11.02 -17.02.2020)– це з одного боку спроба нагадування і визнання історичних помилок, а з іншого- це пам’ять про наших співвітчизників, на чию долю випало стільки випробувань.

 

 

 

Крім афганців, цього дня вшановують і інших військових, які брали участь у різних війнах в часи СРСР та незалежної України. У період незалежності в миротворчих операціях за межами країни загинуло 49 військових.

Тож давайте 15 лютого схилимо голови перед світлою пам’яттю полеглих, вшановуємо тих, кому довелося воювати в чужих країнах.

 

 

 

Усі війни ХХ сторіччя. Карти. Зброя. Тактика.[Текст]. – Харків: Фактор, 2015. – 136с.

Атлас «Усі війни ХХ сторіччя. Карти. Зброя. Тактика» дає повне уявлення про тактику ведення бойових дій, про відатні та провальні компанії, про військове екіпірування, озброєння та бойову техніку тощо. Достовірні факти, систематизована інформація, сучасний і водночас історично точний ілюстративний матеріал, докладні карти – усе це пропонується читачеві на сторінках атласу.