Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391278


ОЙ, ХТО, ХТО МИКОЛАЯ ЛЮБИТЬ

 

Взимку є чимало свят, яких з нетерпінням чекають дорослі та діти. Цей святковий зимовий час розпочинається 19 грудня, коли відзначається День Святого Миколая.

 Свято встановлене в пам’ять про святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських. У народному календарі цей день отримав назву Микола зимовий, адже у церковному календарі це не єдине свято, присвячене Миколаю Чудотворцю.

 Микола Чудотворець – особа історична. Він жив у III-IV рр. н.е. З дитячих років він багато читав і молився. Коли його заможні батьки померли, віддав усе майно нужденним. Надалі ревно захищав християнство і боровся з язичництвом.

 

 

Святитель Миколай прославився як великий угодник Божий, тому в народі його зазвичай називають Миколою Угодником.

Він вважається покровителем моряків, мандрівників, знедолених, сиріт, ув’язнених, а також дітей. Серед створених ним за життя чудес – спасіння міста Миру від страшного голоду, а також воскресіння моряка під час шторму.

 В Україні день Миколая Чудотворця шанують здавна. Його люблять і діти, і дорослі. Діти просять у святого захисту і подарунків, пишуть йому листи із проханням здійснити їхні мрії. Обов’язково в це свято потрібно допомогти тим, кому це необхідно. І неважливо – близька це людина або просто незнайомець.

 Свято Миколая відкриває низку різдвяних і новорічних урочистостей. Саме цього дня по всіх містах України запалюють новорічну ялинку. Традиційно свято відзначається з ярмарками і гуляннями, різними концертами та благодійними заходами.

 На Миколая особливо опікуються сиротами та знедоленими дітьми, дарують їм подарунки. Так для нашої бібліотеки це вже традиція відвідувати діточок з ЧЦСПР дітей у цей день. Ігри, пісні, вікторини, і звісно ж, подарунки – ось так і проходило свято Миколая «Ой, хто, хто Миколая любить».