Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391370


Геній найвищої проби

 

«Будеш, батьку, панувати,

поки живуть люди.

Поки сонце з неба сяє,

тебе не забудуть!»

Тарас Шевченко

У вересні Україна відзначає 250 років від дня народження класика української літератури Івана Петровича Котляре́вського. Творчість І. Котляревського увійшла дорогоцінним вкладом в українську літературу і стала живим джерелом духовного розвитку народу.

З нагоди ювілею письменника у відділі абонемента Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва влаштовано книжкову виставку-ювіляр «Геній найвищої проби».

Перший розділ виставки «Зачинатель нової української літератури» знайомить читачів з життєвим та творчим шляхом письменника, висвітлює його як людину, громадського діяча та письменника-зачинателя сучасної української мови.

У другому розділі «Мандрівка у світ І. Котляревського» представлена творча спадщина письменника і звичайно безсмертна поема «Енеїда». «Енеїда» стала першим в українській літературі твором, написаним народною мовою.

До речі:

1990 р. встановлено премію в галузі драматургії і театрального мистецтва імені І. П. Котляревського, яка присуджується щорічно представниками Міністерства культури, Спілки письменників України та Спілки театральних діячів України.

З 2007 року встановлена Полтавська обласна премія імені І. П. Котляревського

Про письменника знято фільм «Іван Котляревський» (1967, режисер О. Ігішев)

Отже, читаймо Івана Котляревського – національного письменника та творця безсмертної «Енеїди»!

Виставка діє з другого по тринадцяте вересня.