Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391699


О.СЛОВО РІДНЕ, ХТО БЕЗ ТЕБЕ Я?!

 

Над озерами, річками,
На полянах лісових,
На стрімких високих горах,
На просторах степових, —
Де лише сіріє стежка
Або вкрився збіжжям лан,
Скрізь розкидались оселі
Наших прадідів слов’ян.

Писемність, мова – то є душа кожної нації, її найцінніший скарб. У мові – наша давня й нова культура, ознака нашого національного визнання. Що ж для кожного з нас значить рідна мова, слова, які ми чуємо, що можемо написати і прочитати? Дуже багато!Без цієї мови, без букв не було б нашої нації – українського народу, не було б ні історії, жодної великої дати, жодного великого імені.

 

   День слов'янської писемності й культури. Це свято відзначається щорічно 24 травня, саме в день вшанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила й Мефодія, що заклали основу слов'янської писемності. Праці цих великих просвітителів стали спільним надбанням усіх слов'ян. Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов’янське значення. Вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель: запропонували слов’янам свій алфавіт, переклали з грецької на слов’янську мову вибрані читання з Євангеліє, апостольські послання та Псалтир, переклали зі старогрецької мови багато книг, що започаткувало слов'янську літературну мову і книжкову справу.

З нагоди вшанування Дня слов’янської писемності та культури з метою виховання молоді у дусі патріотизму, пошани до своєї історії, культури, у читальному залі бібліотеки оформлено виставку-ілюстрацію літератури під назвою

                                                                                     «О, СЛОВО РІДНЕ, ХТО БЕЗ ТЕБЕ Я?!».

 

 

 

Слов'янська мова після грецької та латинської стала третьою мовою у середньовічній Європі, на якому поширювалося слово Боже. Культура та писемність – основа існування будь-якого народу, його «генетичний код» та національна скарбниця. Століттями наша культура розвивалась та зрощувала геніїв в різних соціальних сферах. Їх імена стали відомими на весь світ, як імена людей, що шанують, плекають та славлять рідну землю, примножуючи її літературну та духовну спадщину.

 

 

На виставці представлені книжки з фонду бібліотеки про слов'янську культуру.

Запрошуємо всіх бажаючих завітати до бібліотеки та відвідати цікаву та змістовну виставку!!!