Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3390957


В КНИЖКОВІЙ ПАМ'ЯТІ МИТТЄВОСТІ ВІЙНИ

З кожним весняним святом Перемоги все далі відходять від нас грізні воєнні роки Другої світової війни. Йдуть ветерани . Йде і пам'ять про ту війну. Що знає про війну молодь? Дві-три битви та ім'я великого полководця. І ця війна вже є якоюсь далекою війною з попереднього сторіччя. А між тим ще живе покоління, яке пам'ятає цю війну і може розповісти про неї. І молоде покоління, яке народилося вже після тих подій, повинні завжди зберігати пам'ять про цю страшну війну.

Напередодні Дня пам’яті і примирення та до 74 річниці з Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у відділі абонемента Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва експонується книжково-ілюстративна виставка: «В книжковій пам’яті миттєвості війни». Ми представили книги, які пропонують читачеві замислитися та поглянути на історичні події тих часів під різними кутами зору, скласти свою власну думку, по-новому відчути трагедію війни. Це книги – про подвиги, про смерть, про любов і надію, про горе і радість, про бажання жити і самопожертву заради інших – словом про те, якою була ця війна насправді, і чим довелося за неї заплатити.

 

У своїй повісті « Дума про невмирущого» один з кращих українських письменників України Павло Загребельний розповідає про трагічну долю українського юнака, яка стала символом гідності й непереможності людського духу. В шістнадцять років він пішов добровольцем на фронт, зустрівся віч-на-віч з війною і не відступив, мужньо бився, захищаючи рідну землю. Потрапивши у полон, не припинив боротьби, вмирав, повертався до життя і знову вмирав, але не підкорився.

Найвідоміша книга Світлани Алексієвич « У війни не жіноче обличчя» одна з найзнаменитіших книг про Другу світову, де війна вперше показана очима жінки. На найстрашнішій війні ХХ століття жінці довелося стати солдатом. Вона не тільки рятувала поранених, а й стріляла, ходили в розвідку, підривала мости. Жінка вбивала ворога, що обрушився з небаченою жорстокістю на її землю. Це була найбільша жертва принесена нею на вівтар Перемоги. Цей роман подарував авторці всесвітню славу та Нобелівську премію 2015 року. Роман перекладений на 20 мов і продається у 19 країнах світу.

З кожним роком все менше можливостей дізнатися про Другу світову війну від її безпосередніх свідків та учасників. «Як це було?» - все рідше запитують дідусів і бабусь, все частіше звертаються до книг, до голосів героїв, які пішли. Друга світова війна - це наша пам'ять, і кращі книги про війну допомагають її зберегти.

Завітайте до нашої бібліотеки та згадайте героїчні події, які передували цьому святому, і в одночас сумному для всіх нас дню!

Виставка діє з 1.05 по 10.05.2019 року.