Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391493


ТУБЕРКУЛЬОЗ – ЕПІДЕМІЯ В УКРАЇНІ

 

 

Щорічно, 24 березня, світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

 Цей день був встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров’я в ознаменування того, що саме цього дня у 1882 році лікар Роберт Кох оголосив про відкриття збудника туберкульозу. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання.

 В нашій державі проблема епідемії туберкульозу є особливо гострою. В Україні епідемія туберкульозу оголошена з 1995 року. За даними прес-служби Міністерства охорони здоров'я України, на сучасному етапі Україна віднесена до групи країн з високим рівнем захворюваності на туберкульоз (81 випадок на 100 тисяч населення) та посідає за цим показником сьоме місце в Європейському регіоні.

 

 

 Тому на сьогодні питання боротьби з туберкульозом є одним з пріоритетів державної політики у сфері охорони здоров’я. Адже це захворювання – одна із важливих економічних проблем для нашої держави. В цей день, 24 березня, проводяться профілактичні заходи: анонімні обстеження на туберкульоз, розповсюдження санітарно-просвітницьких матеріалів з питань профілактики захворювання та консультації з питань здорового способу життя.

  На жаль, незважаючи на всі зусилля і вкладені кошти, на сьогоднішній день ми не можемо говорити, що туберкульоз в Україні подоланий: рівень захворюваності, все ж таки, залишається високим. У 2018 році в регіонах України спостерігається значне коливання захворюваності на цю хворобу: від 34,6 до 140,6 на 100 тис. населення у різних областях.

 В читальній залі бібліотеки з нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом розгорнуто виставку - застереження «Туберкульоз – епідемія в Україні». Представлені на ній видання інформують про причини виникнення та шляхи поширення туберкульозу, попереджають про небезпеку, пов’язану з захворюванням, дають рекомендації щодо своєчасного виявлення та методів лікування, про те, як запобігти туберкульозу і якими мають бути дії у випадку підозри на нього.

 Виставка діє з 22.03 по 31.03.