Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3390987


світи євгена шаповалова

В рамках   проекту LIBRARY ART CENTER  відбулося відкриття виставки живопису чернігівського художника "Світи Євгена Шаповалова".

Представлена виставка віддзеркалює різні етапи творчості автора. Серед робіт присутні як зразки достатньо раннього стилю, в яких ще вгадуються пошуки форми та структури, так і нещодавні праці з яскраво вираженою стилістикою. Тематика картин сконцентрована, переважно, навколо класичної пари «натюрморт – пейзаж», в яку автор вносить елементи власного переосмислення. В той же час на виставці є декілька абстрактних робіт автора, які несуть більше концептуальний характер. Так, диптих «Взаємодія руху та часу в просторі» є спробою осмислити та описати плинність фізичного світу. Опис таких явищ як «час» чи «рух» є достатньо важкий для мистецтва, якщо не сказати неможливий.

Втім, варто відмітити, що Є. Шаповалов досить близько підійшов до втілення цієї ідеї. Комбінація концептуального та реалістичного не є випадковою для даної виставки. В значній мірі, творчість Є. Шаповалова є спробою знайти баланс між крайнім концептуалізмом сучасного мистецтва та класичним живописом, що добре перегукується з ідеями Метамодернізму.

Трохи про художника

Знайомство з мистецтвом відбулося у Євгена ще в ранньому дитинстві. Втім, справжньою точкою відліку послугували вечірні курси при чернігівській художній школі. Значну роль у виборі мистецького шляху зіграв чернігівський митець Євген Кріп, який викладав у згаданій художній школі в цей період. Саме від нього, в значній мірі, Є. Шаповалов запозичив дійсно інтелектуальний та деталізований підхід до мистецтва та живопису зокрема. В подальшому Євген Шаповалов розвинув свій оригінальний авторський стиль, який завдяки власній гнучкості дозволив автору постійно заново рефлексувати на концепти, які зацікавлювали його протягом творчих пошуків. Почавши з техніки роботи з пастеллю, і перейшовши до роботи з традиційним живописом, автор зміг створити синтез стилів та технік, який якнайкраще пасує продуманій структурованості його робіт. Залучаючи елементи класичного мистецтва, Євген Шаповалов часто вдається до своєрідної деконструкції об’єктів, вводячи в них елементи нехарактерних структур, і тим самим краще розкриває сутність означеного предмету або об’єкту.