Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391987


НЕВИЧЕРПНА ДУХОВНА СКАРБНИЦЯ

 

   Любити, шанувати і плекати рідну мову – святий обов’язок кожного українця. Ми живемо у незалежній і демократичній країні, де люди мають право вільно висловлювати свої думки, сповідувати ту чи іншу релігію, мати той чи інший світогляд. Отже, природним є той факт, що українці мають спілкуватися рідною — українською мовою.

А мова у нас красива і багата, мелодійна й щира, як і душа українського народу. Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхнім духовним надбанням.

Згідно соціологічних даних українська мова входить в двадцятку самих розповсюджених мов світу. На ній – такій милозвучній – говорить біля 45 мільйонів чоловік, а для 36 мільйонів – українська є рідною. Приємно ще інше – інтерес до рідної мови росте серед молоді. На сьогоднішній день більше 50% молодих людей в віці від 14-29 років спілкуються виключно українською, що відверто радує!

 

З нагоди Дня української писемності та мови для вихованців ЦЕНТРУ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ РЕАБІЛІЛІТАЦІЇ ДІТЕЙ 7 листопада був проведений захід -  « КРАЇНА МОВНИХ ЦІКАВИНОК». Бібліотекар розповіла дітям про значення мови в житті людини. Діти поринули у світ краси і принад українського слова. Із задоволенням взяли участь у конкурсах «Хто загадку відгадає, той логіку гарну має», «Склади слово», «Хто швидше», пояснювали фразеологічні вислови, шукали значення слів в словниках.

Діти отримали позитивні емоції, сповнені любові до рідного слова. Вихованцці притулку зробили висновок, що треба дбати про красу і чистоту рідної мови, говорити один одному лише добрі слова, тоді й світ навколо стане кращим.

 

 

9 листопада спільно з Дитячим_підлітковим_клубом_Фортуна відбулося свято мови «ЧИТАТИ УКРАЇНСЬКОЮ МОДНО ! КНИГА- ЦЕ КРУТО!». Ведуча заходу нагадала присутнім основні етапи непростої історії розвитку української мови, навела яскраві приклади багатства, витонченості та мелодійності рідної мови. Бібліотекар звернула увагу шанувальників українського слова на багатющі можливості нашої мови . Присутні читали поезії видатних поетів рідної країни, брали участь в інтелектаульній грі. Жваве обговорення визвала презентація "Цікавинки української мови".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З 6 -11 листопада в читальній залі бібліотеки експонується книжкова виставка «РІДНА МОВА- ТО СИЛА КУЛЬТУРИ, А КУЛЬТУРА – ТО СИЛА НАРОДУ». На виставці демонструються наукові видання, підручники, навчально-методичні посібники з української мови, авторами яких є провідні українські мовознавці.

 

 

 

Бажаючих ознайомитися з виданнями, представленими на виставці, чекаємо в читальному залі!

 

Людина може володіти багатьма мовами, але найкраще, найдосконаліше повинна знати ріднумову. Адже рідна мова — цей той чарівний інструмент, на звуки якого відгукуються найтонші та найніжніші струни людської душі.