Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391685


ВСЕ ПАМ’ЯТАЄ БАТЬКІВСТКА ЗЕМЛЯ – І ГРІМ ГРАНАТ І ВИЗВОЛЕННЯ ДЕНЬ

   

  28 жовтня по всій країні відзначають День вигнання нацистських окупантів із України. Саме в цей день, 28 жовтня 1944 року, завершилося вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників за межі української території.

Свято встановлене відповідно до Указу Президента від 20 жовтня 2009 року «з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні».

Цього дня у 1944 році завершилася Східно-Карпатська операція, що тривала понад місяць. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон України. Ця перемога надзвичайно вплинула на подальший хід війни. Український народ відіграв значну роль у поразці нацизму.

 

Саме на українській території відбулася левова частка стратегічних операцій, було розгромлено більше половини сухопутних сил німецької армії. Тисячі українців боролися з ворогом у складах армій різних країн. Саме солдати 1-го Українського фронту визволяли найбільший концтабір – «Аушвіц», Освенцим. В Україні трапилася найжахливіша розправа – трагедія Бабиного Яру. Друга світова війна залишила слід на житті кожної української родини. Ніхто не забув, як це було. Друга світова війна забрала мільйони життів. Було зруйновано сотні міст та сіл. Ці трагічні роки назавжди залишилися у пам’яті поколінь страшним болем, втраченими рідними, понівеченими долями.

 

Запрошуємо всіх бажаючих до перегляду книжкової виставки - «ВСЕ ПАМ’ЯТАЄ БАТЬКІВСТКА ЗЕМЛЯ – І ГРІМ ГРАНАТ І ВИЗВОЛЕННЯ ДЕНЬ», яка діє в читальному залі бібліотеки . Битва з фашизмом – далека історія для більшості сучасників. Та живою і невмирущою є пам’ять про тих, хто ціною власного життя відстояв мир, свободу і незалежність Батьківщини, врятував світ від фашистської навали. Святий обов’язок – донести до нащадків історичну правду про війну та її героїв, їх подвиги, радощі перемог та біль втрати бойових друзів, зробити все для того, щоби ніколи не перервався зв’язок поколінь.

 

 

Книги, альбоми, газетно-журнальні статті, допоможуть більше дізнатися про боротьбу нашого народу проти фашизму та вшанувати пам’ять наших дідів та прадідів.

На жаль, боротьба за свободу і суверенність Батьківщини триває в Україні і сьогодні. Зло неможливо побороти назавжди, і ворог повернувся на українську землю. Ми впевнені, що одного дня небо над Україною стане мирним. Сьогодні хотілося б подякувати усім тим, хто боронив нас у Другій світовій війні і продовжує робити це зараз. Вічна пам’ять загиблим.